Г-н Добрев, бламирана ли беше на пленума председателката на БСП

...
Г-н Добрев, бламирана ли беше на пленума председателката на БСП
Коментари Харесай

Няма да съм човекът, който ще направи коалиция с Бойко Борисов

Г-н Добрев, б ламирана ли беше на пленума председателката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова?

- Документите, показани от Корнелия Нинова на Националния съвет, не бяха признати. Нека да напомня, че този пленум до момента е приемал всичко значимо, препоръчано от нея, тъй че оправданието с неприятния Национален съвет отпада. Пленумът отхвърли изрично да „ ратифицира” медийните прессъобщения, излезли преди да бъдат разисквани и гласувани от него. Отказа да преглежда документи, които първо се разгласяват в един уебсайт, а по-късно се срещат членовете на съвета. Нали разбирате, че има хора, които са пресекли половин България, с цел да вземат участие в това съвещание, да създадат своите оферти за една по-силна Българска социалистическа партия, а в действителност биват употребявани за кворум. Това е жанр, който отива на ГЕРБ, само че на Българска социалистическа партия в никакъв случай. Ако ръководещите се събират на оперативка, водена от Бойко Борисов, с цел да бъдат просто осведомени, то ние сме партия на 130 години и постоянно сме се събирали, с цел да решаваме дружно.

Какво ви накара да се кандидатирате за ръководител на Българска социалистическа партия против Нинова, откакто до преди няколко месеца бяхте в един тим? А през 2016-а бяхте и един от хората, които й помогнаха да стане до председателското място.

- Първо, не мога да бъда част от този жанр и способ на управление, за който Ви обясних. Та аз съм бил сериозен към всички ръководители, които са правили даже опит за сходно държание. Няма да изневеря на себе си, нито на традициите, даже на някой да му наподобяват овехтели, тъй като тези обичаи са съхранили партията ни толкоз години. Второ – не пожелах да вляза в ролята на съдник и да деля хората на „ наши” и такива, които не поддържат управлението. Зная, че това мъчно се приема напоследък от Корнелия. Да ви дам един образец с ръководителя на БСП-Варна Борислав Гуцанов. И двамата с Корнелия Нинова бяхме на мнение, че партията там е в застой и има потребност от обновяване. Аз държах да го създадем, спазвайки партийния правилник, Корнелия избра медийния метод. В един миг в хората, които не познават нашите процедури и правила, се сътвори усещането, че Гуцанов към този момент не е градски ръководител и дори има нов. Днес обаче никой не помни този скандал, а Борислав Гуцанов не просто остана ръководител на БСП-Варна, а е избран отново за нов мандат. Аз не преставам да мисля, че БСП-Варна има потребност от нов водач, питайте Корнелия Нинова какво мисли към този момент по този въпрос. Вчера (21 юни – б.р.) беше избран отново и Георги Гергов, на който оставка му се искаше още веднъж по медиите. За Гуцанов тя сподели, че няма проблем, щом е определен от социалистите. Питайте дали това важи и за Гергов.

За да обобщя - медийните поръчки не се припокриват с дейностите вътре в партията. Това ми е казусът и не мога да работя в тази двоякост.

През мандата на Корнелия Нинова Българска социалистическа партия завоюва президентски избори, удвои парламентарната си група и изпрати повече представители в Европейския парламент, повече кметове и общински съветници на локалните избори. Тя дава път на младите, избута обратно „ фараоните “. Това не са ли триумфи за Българска социалистическа партия?

- Гледайки днешното обграждане на Нинова, не мисля, че “фараоните” са минало. По-скоро са “заредени” за нов партиен живот. Останалото, което изброихте, е изцяло правилно. Нямам никакво желание да споделям на бялото черно. Бил съм част и от успехите, и от загубите.

Сегашният началник на партията декларира: „ Аз съм от онази част от Българска социалистическа партия, която счита, че би трябвало да бъдем безапелационна съпротива на ГЕРБ, ярка опция и да предложим друго развиване на България, събирайки съдружници, които желаят промяна на модела на управление”. Какво оферирате Вие на съпартийците си, каква различна политика?

- Първо - ГЕРБ изобщо не е тематика, по която да спорим. Изтъркано е да твърдиш, че който не е склонен с теб, е гербаджия. И други ръководители на Българска социалистическа партия са го употребили. Тогава минаваше, а в този момент е просто наивно. Та ГЕРБ са в залеза си, въпросът е дали ние с второто си място ще обслужваме този залез да продължи по-дълго или най най-после ще изгрее слънце. Преди всеки избор ГЕРБ се тресат от невиждани кавги, Българска социалистическа партия ги водим в поддръжката и в 12 без пет хората отново избират тях, а не нас. Не може всякога да вършим едно и също и да чакаме друг резултат.

Ако оглавите Българска социалистическа партия, ще търсите ли някакво съглашателство с ГЕРБ, колаборация, коалиция или делба на властта по някакъв метод? Струва ми се, че Георги Гергов е подготвен да ви поддържа, с цел да смъкна Нинова, а той от дълго време желае общо ръководство с ГЕРБ.

- Няма да съм индивидът, който ще направи коалиция с Бойко Борисов. Бил съм много време в съпротива - както в Народното събрание, по този начин и вътре в партията. Не ме тормози тази роля, само че не ме и удовлетворява. Смисълът от политиката е да управляваш, с цел да реализираш концепциите си, както на партийно, по този начин и на национално равнище. Що се отнася до подялбата на властта - в никакъв случай не съм бил част от изпълнителната власт и не съм я разпределял. Властта може да е пътеводна светлина единствено за такива, които към този момент са били министри, зам.-министри, които познават усета и въздействието й. Що се отнася до поддръжката на Гергов, повярвайте ми – сред него и Корнелия няма място за трети.

Моето предпочитание е простичко - да можем да си осъществяваме политиките и някой някъде да каже - отлично на Българска социалистическа партия. Не на ръководителя й, а на Българска социалистическа партия.

Можете ли да обедините разнородната вътрешнопартийна съпротива? Различните й представители преследват разнообразни интерес – бизнес, персонални...

- Готов съм да сплотявам всички с идея Българска социалистическа партия. Личните и бизнес ползи не са мой ангажимент. Хиляди са тези, които работят, отделят от персоналното си време и средства за Българска социалистическа партия. Общински ръководители, координатори, членове, покровители, доброволци – 12 500 единствено бяха покровителите на последните избори, които работеха без един лев. Този образец ще е постоянно по-силен от всичко друго.

Не се ли притеснявате, че в акцията за водач, а и по-късно, ще бъдат извадени нелицеприятни обстоятелства от биографията ви? Ето Румен Овчаров към този момент сподели за 40-те ви компании, които се хранят от държавни и общински предприятия. Не сте ли подвластен от властта? Опасявате ли се, че и от ГЕРБ ще стартират да ви бият?

- Лъжа е, че имам 40 компании. Имам единствено една, която се занимава с произвеждане на електрическа сила. Завися само и единствено от метеорологичната конюнктура. Останалите 39 съгласно другаря Овчаров съм подготвен да му ги подаря, въпреки че не зная за какво са му български компании – те вървят с налози, осигуровки, Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, въпреки всичко той има афинитет към офшорните компании. Искам да напомня, че до момента в който ГЕРБ ме „ биеха”, другарят Овчаров стана член на борда на петролна компания. Нали не вярвате, че това е станало без персоналната благословия на Бойко Борисов. И е неуместно през днешния ден да задава въпроса за какво са такива цените на горивата.

Как ще коментирате протичащото се през последните дни в страната – офанзивите на Васил Божков, аудиозапис с глас, който наподобява на този на премиера, фотоси от спалнята му, извънредна конференция на Бойко Борисов и обвинявания към президента, че го следи с дрон, към Цветанов, който напусна ГЕРБ?

- Когато не могат да оборят Радев, му лепват някакъв скандал. После се оказва - “не компютри, а компоти”. Тактиката на съперниците му е неверна, тъй като знам, че това го държи във форма. Останалата част от въпроса Ви мога да обобщя единствено с една дума - оставка.

Разговора води Елизабет Дафинова
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР