- Г-н Диков, защо решихте да се кандидатирате за генерален

...
- Г-н Диков, защо решихте да се кандидатирате за генерален
Коментари Харесай

БНТ трябва да има канал само за новини и публицистика

- Г-н Диков, за какво решихте да се кандидатирате за общоприет шеф на Българска национална телевизия?

- Зад себе си имам 40-годишна биография, в която всичко е ясно. Няма нито едно мрачно леке. Нито министър председател, нито различен политик, нито предприемач или мутра не би могъл да каже, че ме е купил или ми е плащал. Не че това се цени изключително, само че с чисто лице мога да застана пред огледалото и да го кажа. Това ми дава цялостното самочувствие да се кандидатирам. 15 години съм бил в Българска национална телевизия. След това съм бил програмен шеф на Канал 3 и на BiT. Като телевизионна работа съм правил всичко. Имам нужните професионални благоприятни условия, качества и самочувствие. Навремето Канал 3 се трансформира в единица мярка макар примитивната техника. Само за 3-4 месеца BiT стана четвърта по доверие в допитване на Би Ти Ви след нея, Нова телевизия и Българска национална телевизия.

Това е едната страна. Към нея има и друга, наивна. Българска национална телевизия ми е дала толкоз доста на мен, селянчето от Троян, с татко водач и майка тъкачка. Искам жестът, който преди доста години стартира от Иван Славков поради качествата ми, а не тъй като съм човек на някого, да го върна към него и към малкия екран. Искам да допринеса за сериозна смяна в Българска национална телевизия, каквато тя заслужава.

- От каква смяна има потребност Българска национална телевизия?

- Българска национална телевизия сега е в унизително състояние с мижава гледаемост и голяма загуба на авторитет и доверие. И като допълнение към тази наивна моя страна ще кажа, че тя е доведена до това положение не поради работещите в Българска национална телевизия, а поради шефовете й. Вярвам, че в малкия екран има кадърни хора, има такива, които ще желаят да работят по радикално друг метод. Да, правилно, ще бъде тежко, мъчно ще е, само че методът ще е напълно различен – почтен, правилен, съблюдаване на всички правила на специалността.

- Шефовете на Българска национална телевизия се избират от Съвет за електронни медии, а членовете на Съвет за електронни медии се показват от Народното събрание и президента. Тази загуба на авторитет не се ли дължи и на ръководещите?

- Досегашният опит демонстрира тъкмо това. Да вземем последния конкурс, на който бе определен Коко Каменаров. Концепциите на претендентите са налични на уеб страницата на Съвет за електронни медии. Най-слабата идея сред неговата, на Кошлуков, Иван Гарелов и на Сашо Йовков е точно на Каменаров. Но значимото е какво става след този избор - по какъв начин се ръководи Българска национална телевизия. Например по какъв начин реагира публичната телевизия на свадите с Цветанов, с какво забавяне. Направих си труда да прегледам тематиките в „ Референдум ” в този интервал. Скандалът с жилищата гръмва във вторник, няма по какъв начин да реагират. След една седмица събират социолози и политолози да разясняват – ок, да кажем. Следващите 2 седмици, когато „ Апартаментгейт ” се разраства, тематиките на „ Референдум ” са резултатите от вота в Турция, а по-късно - каква Европа ни чака. Това са кошмарните, печални и тъжни обстоятелства за отношението на Българска национална телевизия към ставащото в България. Да не приказваме за спряното предаване на Валя Ахчиева, което на всичкото от горната страна е с най-голям рейтинг от цялата журналистика на Българска национална телевизия.

- Много евентуално е в новия конкурс да сте съперник с Кошлуков. Преди по-малко от месец с гласовете на трима от членовете на Съвет за електронни медии той стана краткотраен началник, толкоз са задоволително и за титуляр. Това не ви ли обезкуражава?

- Не. По простата причина, че това, което би трябвало да се изговори за положението на Българска национална телевизия, аз ще го изговоря. Дано да ме позволен до събеседванията, несъмнено, тъй като позволявам да се търси и различен вид. Тия неща би трябвало да се кажат, тъй като повече не може по този начин. Медийната конюнктура стана толкоз плачевна, че няма накъде да се отстъпва. Когато Коко Каменаров се криеше от съда, не помня различен с изключение на „ Евроком ”, вестник „ Сега ” и няколко уеб страницата да поддържат тематиката. Същото бе и при свалянето на предаването на Ахчиева. След избора на Каменаров и назначението на Кошлуков за програмен шеф на БНТ1 така наречен огромни медии грам не обелваха дума за свадите в Българска национална телевизия.

70 страници е последният доклад на Българска национална телевизия - локуми и общи приказки. Но там, в случай че погледнеш рейтингите, „ Открито ” на Ахчиева е на 5-о - 6-о място, само че все пак е свалено. Без никакви същински пояснения. Казват: да се даде опция посредством нов конкурс на младежи. Но това ли е методът?! Кажи за какво го сваляш: едва е, продажно, подкупно – изясни на хората да знаят, откакто в концепцията си, с която печелиш състезанието, си споделил, че искаш да направиш от Българска национална телевизия гледаема телевизия. В същата идея Каменаров написа, че ще обезпечи цялостна бистрота на изискванията за външните продукции. А в действителност най-голямата загадка е какъв брой коства " Стани богат ". Вече се появи публикация, че от новия сезон може би стопира, тъй като е безбожно безценен. Колко коства " Стани богат "?

Давам образец с още една външна продукция, този път безусловно негледаема: " Спортисимо ". Как завоюва, какъв брой коства, тъй като и там става дума за големи пари. Доколкото разбирам, и в двата случая тези пари са за " наши хора ". Един от най-известните продуценти преди дни ми сподели: Колкото и необикновено да звучи, уповавам се, в случай че спечелиш, да спреш практиката на " кокопродукциите ". Вече не казвали копродукции, а " кокопродукции ". Дори да не печеля, с кандидатстването ми тези проблеми ще бъдат изговорени. Да, " Стани богат " е отлично предаване, което ужасно си пасва с профила на Българска национална телевизия. Само че в случай че 1 брой струва 20 000 лева, което е 400 000 лева на месец, какво вършим?

- Какво вършим?

 - И аз това запитвам. Писахте, че рекламните доходи на Българска национална телевизия са колкото на детската кабелна " Никелодеон ". Къде отиват тези 400 000 лева? Дали в къщи и нови джипове на някои хора? В Българска национална телевизия си плаче най-сетне да се каже какви са финансовите отговорности, какво е действителното положение на малкия екран. Говори се за отговорности сред 25 и 40 млн. лева За да е цялостен парадоксът, преди дни  " Капитал " написа, че синдикатите са изпратили открито писмо до всички висши органи, в което декларират, че и те не са сигурни каква е истината за отговорностите на Българска национална телевизия и че не имат вяра на проверки. В същото време желаят опрощаване на задълженията, с цел да може новият началник да стартира на чисто. Обикновено се споделя, че виновността не е във вашия тв приемник, само че тук май е тъкмо противоположното. И се запитвам, какво е направило досегашното управление, в случай че не за решаването на казуса, то най-малко за разгласяването му. Според последния отчет на БНТ става дума за 15 млн. лева просрочени задължения и 3 млн. настоящи. Трябва да се види кое от двете е правилно.

Още по-сериозният проблем е имиджовият и журналистическият. Гръбнакът на Българска национална телевизия би трябвало да са новините и публицистиката. Но единствено концепцията на Иван Гарелов е за подобен метод, който аз изцяло подкрепям. Каменаров отделя 3 изречения по тематиката. Първото изречение на Кошлуков във връзка БНТ1 е: да се усили заниманието. За мен това са хора с тотално сбъркани показа. Основата в Българска национална телевизия би трябвало да са новините и публицистиката, и то без слугинаж и вземане предвид. Сега ще дам индикативен образец от новините на БНТ1. Борисов подлага на критика Радев, че се меси в правосъдната система във връзка срещи на Радев с Цацаров и останалите. Радев обаче незабавно отговори: Не аз поканвам хора от правосъдната система в дома си, не аз привиквам всяка сряда основния прокурор. Само че мнението на Борисов беше обещано в новините, а отговорът на Радев липсваше.

- Няколко пъти отправяте апел към ръководещите да създадат справедлив конкурс и да сложат отпред на Българска национална телевизия човек, който ще върне доверието към нея. Вярвате ли, че ГЕРБ схващат смисъла от сходно деяние, че независима БНТ е и в тяхна изгода?

- Съмнявам се, но толкоз по-лошо за тях. Всеки един министър председател би трябвало да е схванал, че колкото по-силна е опозицията, а медиите - почтени и сериозни, толкоз по-добре за него. Има задоволително слагачески медии, които работят непрофесионално. Трябват и други. Ще дам образец с BiT. Бързо си извоювахме име на медия, която унищожава от рецензия и Борисов, и Цацаров, единствената подобна телевизия. Но в това време никоя друга не отделяше толкоз доста ефирно време за брифинги и изявления на Цацаров и Борисов. Това обаче не правеше усещане, тъй като всички хвалеха Цацаров и Борисов. А се виждаха единствено рецензиите, тъй като бяхме единствените. И защото бързо станахме извънредно авторитетни и видяха, че със закани към притежателите, чийто бизнес е в Съединени американски щати, не става, предложиха една торба пари и нещата се уредиха. Затова и в този момент политиците си мислят: Сашо Диков началник на Българска национална телевизия?! Това значи рецензии от заран до вечер. Само че аз постоянно съм казвал на хората, с които работя: Когато отричаш всичко, не отричаш нищо. Има такава максима. Демек: в случай че показваш единствено неприятното от работата на политик, компания и така нататък, не постигаш нищо. Казвал съм неведнъж на хората, с които работя: на тези, чиято работа подлагаме на критика, би трябвало да покажем наложително и всяко позитивно деяние или постъпка. За да можем да сме справедливи, с цел да имаме право да подлагаме на критика, когато има съображение за това. Това съм го заявявал пред 20-30 индивида, тъй че елементарно може да се потвърди. Основното е идентичен критерий и към властта, и към опозицията.

- Какви са проектите, в случай че станете шеф на Българска национална телевизия?

- Това, което ми се желае да направя, е профилиране на стратегиите. И наложително един канал единствено за вести и журналистика. Това няма да е БНТ1, той би трябвало да си остане политематичен и в него да има най-хубавото. Към " По света и у нас " всяка вечер би трябвало да има и коментарна графа и това да бъде от понеделник до четвъртък. " Панорама " ще си остане обобщението. Сега липсва коментарът на новините от деня. След това филми и всичко, което би трябвало да си има. Но да речем в БНТ2 ще има единствено вести, журналистика и дискусионни студиа. Този канал ще отделя доста повече внимание и на Народното събрание, той си е едно огромно шоу. Навремето го направихме в Канал 3 и всякога, когато станеше нещо - земетресение, произшествия, разтърсване в Народното събрание и така нататък, хората превключваха на него.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР