- Г-н Дайнов, вече цял месец в страната ври и

...
- Г-н Дайнов, вече цял месец в страната ври и
Коментари Харесай

Евгений Дайнов: Бойко Борисов не си тръгва, защото е обещал много на могъщи хора

- Г-н Дайнов, към този момент цялостен месец в страната ври и кипи и всяка вечер българите излизат по улиците и крещят "Оставка " на премиера Борисов и на основния прокурор Гешев. Но и двамата са се запънали и не се отхвърлят от властта и май скоро оставки няма да забележим?
- Не виждам Борисов по какъв начин ще издържи в случай, че всичко е против него. И публичното мнение е против него, и всеобщото схващане е против него. Този път митингът не е заключен единствено в София, а недоволството е на всички места. Което е доста значимо и е през цялото време - това е народът. Не са единствено нормалните IT-специалисти и художници, а са всевъзможни хора. Народът, на който му писна от Бойко Борисов. Срещу него се обръща това, че той стана лицето на тази власт и че държеше да се знае, че всичко е негово решение. Сега неприемането на този метод на ръководство се обърна персонално против него. Затова и няма по какъв начин да не подаде оставка.
Освен това видяхме, че и европейските медии гърмят, американските започнаха да отразяват обстановката в страната, което значи, че ще стартират да му се обаждат и от чужбина всякакви значими хора, с цел да го питат какво прави. Не го виждам да оцелее.

- Борисов се покри последните дни. В понеделник "даде " пари на туроператорите, само че не се появи онлайн "да ги замеря с пачки "?
- Очевидно Борисов прави грешката на всички ръководещи в България, когато стартират митинги против тях - да чакат протестиращите да се изморят или да им писне, да се обезверят, обезкуражат или пък да се изпокарат между тях. След което да се изкара примирител, което Борисов го умее. Но не и този път. Социологическите данни демонстрираха, че голямото болшинство в страната поддържа митинга, и то от всички пластове от популацията. Затова са толкоз всеобщи демонстрациите.
Борисов се пробва да ползва тактики, които в актуалната обстановка не работят - на изчакване и най-после да се появи като избавител. Да не забравяме, че под тези негови тактики лежи един огромен боязън. Преди към 2 година забелязах, че той е изплашен и задавах в изявления въпроса "Защо този човек е изплашен? ". Не получих отговор. Но държанието му се основава точно върху огромен боязън.

- От какво го е боязън?
- Продължавам да нямам визия от какво толкоз го е боязън. Страхът обаче е доста неприятен консултант.

- Да не би, тъй като към този момент няма да се върне на власт под каквато и да е форма?
- С сътрудника Даниел Смилов имахме спор, който продължи известно време. Той твърдеше, че Бойко Борисов е политик и има политически рефлекси и политически метод на мислене. Затова към него би трябвало да прилагаме политологически подходи и разбори. Аз твърдях, че той е престъпник и има бандитски метод на мислене и никога, в случай че използван към него политически разбори, няма да имаме реалистични заключения. Така, следвайки моята логичност, ще ви кажа за какво Борисов не може да си разреши да подаде оставка. Защото от политическа позиция той трябваше да го направи доста от дълго време, до момента в който не се беше сринал целият престиж на ГЕРБ и известност. Тоест трябваше да има избори в края на предходната година. Но в случай че мислеше като политик, а той го прави като престъпник. Бандитът постоянно е заречен на някого да свърши нещо.
Според мен той не може да си разреши да подаде оставка, тъй като е дал прекомерно доста обещания на прекомерно доста могъщи хора по какъв начин ще им уреди въпросите, бидейки министър-председател. Тъй като тези обещания са като финансови пирамиди и са в никакъв случай несвършващи, губят се в далечината. Вижда се обаче, че е поел прекомерно доста обещания и не може да си разреши да сдаде властта предварително. Ако мислеше като политик, от дълго време да имахме кабинет "Борисов 4 ".

- Казахте, че обстановката с основния прокурор Иван Гешев е по-различна. Защо?
- Демократичните механизми и структури, които сега притискат Бойко Борисов, който въпреки всичко е минал през национален избор, не работят при Иван Гешев. Защото той не е минал през национален избор и не е част от демокрацията. И демократичните механизми доста по-трудно ще го принудят да подаде оставка. Единственият метод да падне е, падащият Борисов да го повлече и него. Защото са като скачени съдове. Въпросът е дали са толкоз свързани, че като падне Борисов, ще повлече и Гешев, или той ще направи пирует, както направи Цацаров преди години, когато Борисов падна от власт. Цацаров се превъртя и застана против него. Да забележим дали Гешев може да направи това.

- В тази връзка митингът против Борисов и Гешев стартира от "Росенец " и "Да, България ", след това пък прокурори влязоха в президентството, ровиха, арестуваха. А в този момент сякаш "Да, България " се дистанцира от демонстрациите, а от другата страна е така наречен "Отровно трио ". Какво става?
- Това, което чак в този момент социологията установи, че има надълбоко неодобрение у хората против Борисов и се натрупа яд, го усетих още предходната година пролетта. Спорих със социолози и те ми се присмяха, като ми даваха данни, че в случай че има избори, Бойко Борисов ще ги завоюва. Вадих им мои наблюдения, откакто бях обиколил половин България, че хората не понасят повече този човек.
Тази нетърпимост беше запалена това лято от поредност нагли дейности от страна на властта, която беше решила, че е безконечна и че в случай че има митинги в София, те ще са от 10, 20 или 30 души и въобще не ги интересуват. Всички тези застроявания по морето - въпросната подпорна стена на Алепу и прочие, дозапалиха гнева, който се беше натрупал. Чакаше единствено къде да изригне. Първото изригване беше на 25 юни, когато Зелените направиха голям митинг в София. Много по-голям спрямо 2012 година Досега подобен огромен зелен митинг в България не е имало. Зелените нормално са политически кротки хора и в никакъв случай не са викали чак толкоз срещу Бойко Борисов или за оставка на държавното управление. На 25 юни единствено това им беше в устата. Културните зелени викаха за оставка.
Веднага по-късно се откри верният метод да се илюстрира посредством движещи се картинки - акцията в Росенец, какво значи мафия, която ти е лишила страната и като жител да не можеш да стъпиш на държавна територия. Мигновено президентът беше ударен от Гешев, а пък основният прокурор към този момент беше извънредно неизвестен. Президентът Радев пък - извънредно известен. Защото той въплъщава единствената държавна институция, която не е превзета от едни бандити, които ни ръководят. Така всичко изригна - изтича газ, изтича газ и най-после огромен гърмеж. Нещо, което чаках да се случи най-малко от 2 година и го предсказвах.
Онова, което не чаках, че цялата история ще се "изплиска " отвън София и че толкоз хора ще излязат, а освен висшистите. Затова този митинг е исторически. Досега народът се присъединяваше към протестиращи интелигенти единствено при положение на апетит. Или от боязън от подобен. Сега не е по този начин. В момента е всеобщото омерзение, че ни ръководят такива хора и което извади разнообразни протестиращи на улицата. Не празните джобове, а отвращението. За пръв път се случва сходно нещо в България - митинг на афектираното достолепие, а не на опразнения ледник.

- Добре, Борисов ще хвърли оставка, само че какво ще последва и кой ще пристигна?
- Да не боравим с термини от XX век, които нямат място в XXI. По света никой митинг от дълго време не излъчва водачи. Всички те държат да не излъчват водачи, което е и новото. Лидерството се появява, когато пристигна време за избори. Тогава към този момент партиите, някои доста добре вършат, че стоят в профил, излизат и споделят: "Това, за което вие протестирахте, ето ние ще го оправим. Гласувайте за нас ". Двуактова е пиесата. Протестите са едно, нямат работа да излъчват водачи или да пишат план на държавна стратегия. След това на избори, който успее да убеди българите, че този яд ще го трансформира в държавна политика, той ще вземе гласове.

- Но има ли такива обединения, партии, които могат да убедят българите в това. Защото мнозина питат - смъкваме Борисов, само че какво вършим след това?
- Спомням си края на 1989 година, когато започнах да вървя по антиправителствени манифестации. Цялата 1989 година и половината на 1990 година Българска комунистическа партия ни обясняваше - "Добре, махате ни. Но ще дойдат някакви брадати и космати, без да са помирисвали ръководство. Те ли ще ръководят по-добре от нас?! ". Всеки притиснат български властник споделя - но единствено аз мога да ръководя и в случай че не съм аз, ще настъпи безпорядък и потоп.
На митинга в Росенец дадох следния отговор на един възрастен господин. Той ми споделя - "Ще махнем Бойко, а кой идва? Нинова, ли? " И аз му отвърнах: "Защо не си визиите, че Христо Иванов идва? ", примерно. Ще пристигна оня, за който ще гласуваме. Те не ги пускат от някаква лотария тези, които ще ни ръководят. Въпросът е да се гласоподава мъдро.

- В този подтекст президентът Радев разгласи, че е подготвен със служебното държавно управление, което да приготви тези избори.
- В актуалната обстановка той би трябвало от дълго време да е подготвен със служебното държавно управление. Нормално деяние. Президентът е единствената институция, която не е овладяна от тези бандити и стоеше самичък против тях в продължение на няколко години, за малко време стана представител на националния протест, откакто за малко време откри и поддръжка за него. И разгласи: "Мутри, вън ". Такъв къс девиз, който да споделя всичко, доста мъчно биха измислили и експертите. Така Радев се трансформира и в политик, изразяващ в тази ситуация това, което хората желаят. Как неговото преобразяване в политик ще се осъществя оттук нататък, нямам визия. В момента той е законен, тъй като за него са дали своят вот 2.5 млн. българи и е изразител на всеобщия яд безобразието да се спре.
Всичките страхове от служебното държавно управление са на ГЕРБ "таласъмите ". Ето плашат, че няма да има пари за общините, а евродепутати - че в случай че го няма Борисов, няма да има никакви европейски пари. По същия метод прокламират, че в случай че има служебно държавно управление, ще настъпи злополука.
Вече имахме служебно държавно управление, формирано от Радев. То провежда последните избори, които ГЕРБ завоюваха. Това, че сега знаят, че няма да завоюват никакви избори, проведени от който и да било, си е единствено техен проблем. Да тръбят, че в случай че Борисов го няма, ще се блокират европейските пари и че в случай че Радев направи служебно държавно управление, ще разгласи незабавно президентска република и ще предложения незабавно руснаците, са нелепости. Само тежко повреден бандитски мозък може да измисли сходни небивалици.

- Ситуацията в действителност е динамична и непредвидима, само че от думите ви излиза, че късната есен ни чакат предварителни избори?
- Вече надълбоко ми писна да пребивавам в изцяло предвидима безобразна среда. Живях в изцяло предвидима в своето безсрамие среда при Живков, живях в изцяло предвидима безобразна обстановка и при Борисов. Стига. Трябва да има непредвидимост. От нея се ражда новото. Чакаме изключителни избори, когато и да са те.

Таня Петкова, "Сега "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР