Г-н Даскалов, предлагате нова идея за отчисляване и събиране на

...
Г-н Даскалов, предлагате нова идея за отчисляване и събиране на
Коментари Харесай

Кметът на Девин Красимир Даскалов: Предлагаме революционна промяна за такса смет

Г-н Даскалов, оферирате нова концепция за отчисляване и събиране на такса боклук. В какво се състои смяната?
По принцип тази проблематика е от дълго време за по-голямата част от общините в България, изключително за дребните, защото събираемостта на такса битови боклуци е не по-висока от 60 до 70%. И каквото да вършим, въпреки да се опитваме да принуждаваме хората посредством частни правосъдни реализатори да я заплащат, става доста мъчно. Освен това съгласно нас таксата е несправедлива и несъответстваща. Затова с екип експерти от община Девин и специалисти от браншови организации, най-вече от КРИБ, направихме калкулации, въз основата на които взехме решение да предложим на министъра на финансите и на министъра на околната среда и водите да бъде радикално изменена методиката за пресмятане на такса битови боклуци. Ние предлагаме тя напълно да отпадне за популацията и бизнеса, като се размени с нещо като екоданък или екотакса -както желаят по този начин да я нарекат.
На какво ще се базира?
На стокооборота. По наши данни и на браншовите организации за предходната година стокооборотът на страната е към 200 милиарда лв.. А нуждата за сметосъбиране, транспортиране и депониране на битовите боклуци за всичките 265 общини в България е към 500 милиона лв.. Това е на база дадените поръчки, по които са заложени средствата за всяка община. И като разделим едната цифра на другата, се получава 0,25% от стокооборота. А 0,25% върху 200 милиарда дава тъкмо 500 милиона лв.. И съставлява 1/400 част от цената на покупката.
Иначе казано, в случай че си купиш стока за 100 лв., ще ти удържат 25 стотинки екотакса. И по този метод осигуряваме събираемост незабавно, освен това 100% от нужните средства за събиране, транспортиране и депониране на битовите боклуци. По този метод, по който сега е организиран казусът, няма по какъв начин да се случи това в никакъв случай. Ще дам и различен образец - в случай че някой човек си купи една вафла, която коства 1 лева и постави 0,25% от горната страна, той си заплаща незабавно и такса боклук. А тези пари - такса върху стокооборота, ще отидат в специфична сметка в МФ и оттова се връщат като целеви трансфер към общините единствено и само за тази цел. Така всяка община ще бъде сигурна, че ще получи задоволително средства, с цел да извърши качествено и дейно сметосъбиране, а не както в този момент кметовете да пращаме писма за наложително събиране, посредством ЧСИ да търсим тези такси и отново да не можем да ги съберем.
Тоест, още при покупко-продажбата да се калкулира и тази такса?
Да, тъкмо по този начин. И това е едното преимущество. Другото е, че осигуряваме правдивост. Сегашната такса е на база данъчна оценка върху парцела. В един парцел може да живеят и 5 индивида, и 15 индивида, а таксата е една и съща. А по метода, който ние предлагаме, хората с по-ниски приходи, като пенсионерите да вземем за пример - те по-малко купуват, по-малко използват и ще заплащат по-малко. А хората с по-високи приходи, които купуват повече, акумулират повече битови боклуци, те ще заплащат повече. Третото преимущество е, че ще е допустимо тази такса да се събира и от туристите. Те са както наши - български, по този начин и непознати. Миналата година към 10 милиона задгранични туристи са посетили България. Те не са платили такса боклук, а са акумулирали съществени количества боклук.Има туристическа такса, която заплащат индиректно в хотелите и къщите за посетители, където отсядат. За обектите заплащат такса боклук на общините, само че както споделих ние имаме проблем със събираемостта. Във разновидността, който ние предлагаме, всеки екскурзиант, който пристигна и остави 500 лв. в България, върху тях той ще си заплати екоданъка и тези пари ще влязат в бюджета.
В подобен случай би трябвало да се приготви много сериозна законова смяна?
Задължително всичко това би трябвало да мине през законодателни промени. Ние направихме това предложение на последното заседание на Националното съдружие на общините в България, което се организира в Албена. Внесли сме го документално. Отправили сме такова документално предложение до министър-председателя и министъра на финансите. Идеята е да създадем среща с министъра на финансите Владислав Горанов, с ръководителя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова, да им представим тази концепция, да се сътвори комисия с специалисти от МФ, Министерство на околната среда и водите и общините, с цел да се изчистят детайлите.
А имате ли поддръжка на другите кметове, на бизнеса?
Категорично. Идеята намира поддръжка както от кметовете на общини, по този начин и от няколко регионални шефове, с които съм разговарял персонално. Предстои да го внесем като предложение в последващо съвещание на Южен централен регион, а те в действителност намират предлагането като доста положително.
Вие на процедура желаете смяна на цялата философия за образуване на такса боклук?
Да, трансформира се цялата философия, то е революционно предложение. Но си мисля, че е доста положително и ще е потребно за всички. С трите преимущества: 100%-ова събираемост и то веднага; осигуряваме правдивост - който по-малко харчи, заплаща по-малко; обгръщаме една група, която не е обхваната до момента - туристите. И четвърто - освобождаваме популацията, освобождаваме бизнеса. Тези, които имат по два-три-пет хотела на разнообразни места в страната и заплащат от порядъка на 40-50 000 лв. такса боклук, тези пари ще им бъдат спестени и ще могат да развиват по-добре бизнеса си.
Това е за хотелите, само че за индустриалните предприятия по какъв начин ще се действа?
Който заплаща Данък добавена стойност върху стокооборота, заплаща и тази минимална такса. Ако ДДС-то е 20%, екотаксата е 0,25%. Една оскъдна сума, която няма да обърка проектите на никой. Ако един човек е решил да си купи тв приемник за 1000 лв., с включена екотакса ще заплати 1025 лева И тези 25 лв. вървят незабавно в обособена сметка на МФ. Оттам се връщат като целеви трансфер към общините. По принцип тази услуга е характерна. Ние не можем да я откажем на никой. Макар че в дребните общини, където популацията е застаряващо, хората даже разсрочено мъчно се оправят с тази тежест. Има хора обаче, които от дълго време са напуснали дребните обитаеми места. Отишли са в по-голям град или в чужбина. Те подават молби да бъдат освободени от тази такса. Представят документ от ЕВН, че нямат употребявана ел.енергия, от ВиК - че нямат употребявана вода, и ние няма по какъв начин да им откажем. Да, обаче в случай че едно домакинство се е изнесло и ние го освободим от такса, прилежащите две семейства са си тук. Ние пращаме колата през този парцел. Хората, които работят в сметосъбирането, са си тук и ние не можем да понижим разноските. Те са си едни и същи, единствено приходите са намалели.
Тоест, в случай че си представим една бъдеща фактура за покупко-продажба, тя би била с три графи: обща сума за стоката, 20% Данък добавена стойност и 0,25% екотакса, по този начин ли?
Точно по този начин. И тъй като доста пъти са ме питали по какъв начин заслужено ще се разпределят целевите прехвърляния назад в общините, ние предлагаме по този начин, както са били залагани през последните три години в бюджетите на общините. Както ние в община Девин залагаме 600-650 000 лв. за тази услуга, връщаме се три години обратно и изчисляваме приблизително аритметично каква е сумата. Толкова ще се връща като целеви трансфер от Министерство на финансите. Естествено, че и това предстои на някаква промяна в бъдеще, тъй като Девин да вземем за пример има огромен растеж на туризма, акумулира от ден на ден боклуци, само че това са елементи, които следва да почистим при коментиране на казуса с тази комисия, която би се съставила от представители на МФ, Министерство на околната среда и водите и общините.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР