Г-н Бербатов, очаквате ли честен конгрес на 15 март? Не

...
Г-н Бербатов, очаквате ли честен конгрес на 15 март? Не
Коментари Харесай

Бербатов: Приоритет ще е детско-юношеският футбол, Илиан Илиев си върши работата супер за момента

Г-н Бербатов, очаквате ли почтен конгрес на 15 март? Не ви ли се коства, че в предизборната акция липсва конфликт на концепции за бъдещето на футбола ни?

- Проблемите са видни за всички. Ясно е, че приоритет ще е детско-юношеският футбол. Това в цялостна степен, несъмнено, важи и за аматьорския, тъй като там са огромните проблеми. Ще ми е забавно какво мислят множеството кандидат-президенти за Професионалната футболна лига.
 Бербатов: Три години виждаме, че няма правила в тази битка
Бербатов: Три години виждаме, че няма правила в тази битка

Ето детайлности

Още в предходните си срещи с представителите на клубовете в страната споделих, че тя би трябвало да се отдели от БФС. Дали и те са на същото мнение? Програмите ни в общи линии се припокриват. Никой от нас не може да каже нещо кой знае какъв брой по-различно.

Всеки от другите кандидат-президенти обаче би трябвало да покаже програмата си. Да обиколи страната, както нашият екип го прави за трети път. А не да е ходил единствено на едно-две места, а в същото време да има искания да е президент.

Част от програмата ви включва новата разпоредба и новата конструкция на БФС, не смятате ли обаче, че би трябвало да се мисли и за нов закон за спорта у нас?

- Разбира се, че законът за спорта е приоритет номер едно. Затова и на няколко пъти в ревюто на програмата си намекнах за по-сериозна работа сред БФС и страната. Треньорството в България би трябвало да стане специалност. Треньорите би трябвало да взимат по-сериозни заплати и да се усещат предпазени, практикувайки специалността си. Не да бъдат уволнявани когато и да е, по което им скимне на притежателите.

С екипа ми желаеме да се погрижим, тъй че всички хора, участващи в развиването на българския футбол, да са предпазени оптимално. За да се усещат добре, развивайки продукта. В тази тенденция следва да е дейната роля на БФС. Съюзът би трябвало да е моторът в работата с тези посоки и най-много в тази с страната.

Част от концепцията ви е ограничението на чужденците от страните отвън Европейски Съюз. Не е ли тъпо обаче, че такива играят даже в третодивизионните ни тимове?

- За нас приоритет ще бъде развиването на българските играчи. Ние не постановяваме ограничавания за чужденците. Ще се опитаме обаче да намерим салдото, съгласно който и професионалните клубове да са удовлетворени, че има чужденци отвън Европейски Съюз, и да даваме по-голям късмет за изява на родните гении.

Никой клуб обаче не трябва да се усеща задължен да ги постанова. Те сами би трябвало да покажат, че заслужават своя късмет да са на терена. Трябва да им дадем сцена за развиване, с цел да могат след това те да просперират. Развиваме ли българските футболисти по верния метод, в бъдеще ще имаме мощен народен тим.

Ако станете президент на БФС, ще ви се наложи да работите с хора като Гриша Генчев, Кирил Домусчиев, Наско Сираков и други, които мъчно одобряват да има някой над тях и още по-малко да им диктува разпоредбите на играта?

- С всички ще работим в разговор. Не желаеме да водиме война с никой и с никой няма да се караме. С разговор ще се опитаме да убедим хората, които дават пари за българския футбол, да работят дружно с Професионалната лига за развиването й.

Президентите сами би трябвало да развиват продукта, който създават. Обединени в Професионалната футболна лига, те ще могат да я развиват и управляват, тъй че да остават повече пари за тях. Добри предприемачи, каквито са президентите на футболните клубове, няма по какъв начин да кажат " не " на сходна концепция.

С предписание като ограничение на чужденците отвън Европейски Съюз няма ли обаче да загубите поддръжката на тимове като Берое да вземем за пример?

- Програмата ни демонстрира тъкмо правилата, които не отстъпвам. Който ги харесва, ще гласоподава за моя екип. Вярвам, че сме намерили верния баланс сред наши играчи, чужденци с европейски паспорти и такива отвън Европейски Съюз.

България не е нито Англия, нито Италия, нито е Испания. При нас в никакъв случай няма да пристигна Меси, нито Роналдо, до момента в който футболът ни е на настоящето си състояние. За страдание и доста от чужденците отвън Европейски Съюз, изявяващи се у нас, не са на нужното равнище.

Но в случай че са доста по-добри от нашите момчета, нямам нищо срещу. Всеки тим ще има право на по трима чужденци отвън Европейски Съюз. Ако някой роден клуб желае да надвиши тази численост, ще би трябвало да си заплати за това.

Така ще се увеличи качеството и на чужденците, и на родните играчи. Повтарям обаче, че никой не е задължен да дава късмет на българските футболисти. Те би трябвало да заслужат мястото си в тимовете, а това става с работа. И чужденците, играещи у нас, би трябвало също да работят доста, с цел да се потвърдят пред футболната ни общественост.

Кога националният тим отново ще стане национална идея. Бихте ли работили с Илиан Илиев, в случай че оглавите БФС?

- Националният тим постоянно е бил национална идея. Една от нашите дела е той да върви в вярната тенденция. Както и всички гарнитури под него. Илиан Илиев си прави работата супер за момента. Не мисля, че някой може да е неудовлетворен от това, което той прави.

Как страната може да помогне за развиването на футбола ни?

- Който и да е президент, би трябвало да е в доста мощна връзка с Министерството на финансите и с министрите на спорта и на образованието. Това са институциите, свързани с развиването на футболистите ни. Министерството на финансите може да обезпечи средствата, само че растейки, децата се образоват и се построяват като положителни хора, а това няма по какъв начин да стане без намесата на просветителното министерство. Министерството на спорта пък дава лиценза на БФС.

То също е част от упоменатия от мен развой, тъй като част от парите за футбола ни идват тъкмо от него. Сегашните ръководители на футболния ни съюз не търсят доста помощ от страната. Тя обаче би трябвало да е на мястото си и да дава нужните му средства, както го е правила преди.

Българският футбол обаче е артикул с неприятен имидж, в който съвсем никой не желае да влага?

- Някои от нещата, заложени в програмата ми, няма да станат факт за една година, пък камо ли за шест месеца. Който и да е президент на БФС, след време ще се запита къде са резултатите във футбола ни. Ще би трябвало да се въоръжи с самообладание. Някои от хубавите неща за него ще лишават пет, други 10 години. Трябва да градим и да надграждаме, с цел да се развиваме. Следя всичко, протичащо се в българския футбол. Опитвам се да бъда на всички места когато и да е. Стана ли президент на БФС, ще държа всички, свързани с футбола ни, да са щастливи.
 Бербатов: Има спор на ползи
Бербатов: Има спор на ползи

Ето какво добави той
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР