- Г-н Балев, как се чувствате начело на Областната дирекция

...
- Г-н Балев, как се чувствате начело на Областната дирекция
Коментари Харесай

Шефът на пловдивската полиция: Изисквам от себе си и от коле...

- Г-н Балев, по какъв начин се чувствате отпред на Областната дирекция на МВР-Пловдив? Вие идвате от БОП, само че въпреки всичко сте били отпред на Второ районно в града под тепетата.

- Приемам назначението си като осъществяване на дълг към Родината и като добра оценка за досегашната ми работа. Няма по-голямо благополучие и отговорност от това да служиш на обществото. Работата ми в последните три години в оперативна работа е огромно преимущество, тъй като имам повсеместен взор върху процесите на национално и интернационално равнище във връзка с сигурността.

- Как Ви одобриха чиновниците, какво им казахте при встъпването Ви в служба?

- На представянето си приканих чиновниците на ОД на МВР-Пловдив да бъдат почтени и почтени жители на Република България, да бъдат почтени и почтени чиновници на Министерство на вътрешните работи. В служебната си активност да се водят само от държавния и публичен интерес. Заявих, че служенето на други ползи - политически, стопански и частни, е неприемливо и че сходно държание ще бъде глобено с допустимо най-тежкото дисциплинарно наказване. Считам, че присъстващите управителни чиновници ме схванаха вярно. Призовах ги тези мои думи да бъдат предадени и на техните подчинени.

- Успяхте ли да се впишете в средата и да откроите главните си цели?

- Отново показвам, че в елементи съм осведомен с провокациите пред страната, и в частност Министерството на вътрешните работи. На първо място ще посоча засиления миграционен напън по границите и навътре в страната ни. ОД на МВР-Пловдив изпраща полицейски чиновници, които са ангажирани с защита на лагерите за настаняване на нелегално миналите границата непознати жители. Ежедневно се реализира надзор по Автомагистрала “Тракия” и по другите съществени пътища, преминаващи през територията на дирекцията, като и жп гара Пловдив. Не на последно място всички лица, за които е добита информация, че са свързани с противозаконен трафик на мигранти, са сложени под надзор с всички вероятни законови средства. На второ място - разрастващата се рецесия, обвързвана с разпространяването на COVID-19, изисква от нас незабавни и съответни дейности по надзор за съблюдаване на ограниченията. Ежедневно независимо правим инспекции за спазването на разпоредените от министъра на опазването на здравето ограничения, както и взаимно с РЗИ и БАБХ. На трето място следва да отбележа като приоритет в работата на ОД на Министерство на вътрешните работи продължаващата профилирана полицейска интервенция по ограничение на така наречен битова престъпност. Изготвен е и се извършва проект за интензивно наличие на чиновници от охранителна и престъпна полиция в дребните обитаеми места. Извършват се дейности, ориентирани към предварителна защита на деянията на противозаконна активност, надзор за съблюдаване Закона за придвижване по пътищата, интензивно влияние върху лицата, склонни да нарушават закона, както и непрекъсната връзка с кметовете на обитаемоте места и популацията. Не на последно място като значим приоритет ще посоча и непрекъснатите дейности на полицейските чиновници, ориентирани към понижаване на пътния травматизъм. Въпреки посочените към този момент други действия, отделяме и оптимален брой чиновници за надзор на съблюдаване на Закона за придвижване по пътищата.

- Мигрантският напън по границата е една от главните тематики сега. Какво се прави по въпроса в Пловдив и района? Наскоро бяха хванати незаконни мигранти на Централна гара, имаше такива случаи и по Автомагистрала “Тракия”.

- Този проблем стои напълно на вниманието на ОДМВР-Пловдив. Доказателство за това е и фактът, че от началото на годината са извършени общо 58 профилирани полицейски интервенции по противопоставяне на незаконната миграция. В случаите на открити нелегално пребиваващи чужденци - те са били съпроводени до “Специален дом за краткотрайно настаняване на чужденци” в гр. Любимец и “Регистрационно-приемателен център” в гр. Харманли.

- Друга настояща тематика са ограниченията против COVID-19. Извършвате взаимни инспекции със чиновниците на РЗИ. Какво демонстрират те? Има ли глобени и какъв брой?

- Във връзка със обстановката към ковид може да се каже, че работим по две посоки. Едното от тях е контролът по спазването на наложителния карантинен интервал от страна на жителите. В тази връзка, от началото на годината са осъществени 76 572 инспекции. 55 са случаите на открито неспазване на предписаната карантина. По член 65 от ЗМВР са връчени над 22 000 предупредителни протоколи, а формираните актове по член 209А от Закона за здравето са 189. От друга страна, ОДМВР-Пловдив интензивно спомага на РЗИ при инспекции, свързани със съответните противоепидемични ограничения, заложени в условията на здравните управляващи.

Тук данните от статистиката за интервала от началото на годината са следните:Брой оказани съдействия и осъществени инспекции на лица и обекти взаимно с РЗИ - 650.Брой осъществени инспекции на търговски обекти и заведения - 22 878 бр. Брой установени нарушавания - 113 бр. Взето отношение:Протоколи по член 65 от ЗМВР - 2 бр.Разпореждане по член 64 от ЗМВР - 2 бр.Съставени актове за определяне на административно нарушаване - 113 бр.

- Видно от ежедневния бюлетин на пловдивската полиция, всеки ден в арестите попадат пияни и дрогирани. Какви ограничения се подхващат в тази посока?

- Разпоредил съм като съществена задача засилен надзор върху водачите на МПС. Благодаря на Община Пловдив, че ни обезпечава проби, с които да изпробваме водачите за шофиране след приложимост на опиати. На- дявам се и на бъдеща такава поддръжка.

- Престъпността по селата не е секнала. В дребните обитаеми места ежемесечно има визити на полицейски патрули и срещи с локалните. Каква е обстановката с престъпността там?

- Един от главните цели в активността на Областна дирекция на МВР-Пловдив е предварителна защита и противопоставяне на стандартната (така нар. битова) престъпност на обслужваната територия, с необикновен акцент - дребните обитаеми места без непрекъснато полицейско наличие. От началото на годината до 2 септември 2021 година в селата от Пловдивска област са регистрирани 694 закононарушения, със 130 броя по-малко по отношение на аналогичния интервал на 2020 година, като се следи спад на записаната престъпност от 16%.

Същевременно се установи нарастване на разкриваемостта на осъществените закононарушения и все още тя е в размер на 51% (разкрити са 354 закононарушения от регистрираните) при 48% за 2020 година Най-често осъществяваните действия в дребните обитаеми места са обири на имущество - 152 бр., като същите са намалели с 20 броя по отношение на аналогичния интервал на 2020 г.; ръководство на МПС след приложимост на алкохол или наркотични субстанции - 121 бр.( при 137 бр. за 2020 г.); потребление на непознати регистрационни номера на МПС - 32 бр. (при 52 бр. за 2020 г.); заличаване и разваляне на имущество - 45 бр. (при 36 бр. за 2020 г.); безчинство - 22 бр. (при 20 бр. за 2020 г.); произвеждане, владеене, разпространяване на наркотични субстанции - 28 бр. (при 45 бр. за 2020 г.); измами - 23 бр. (при 12 през 2020 г.)

От месец юли 2021 година е обновено визитата на мобилните екипи от чиновници на престъпна, икономическа и охранителна полиция и чиновник на РДПБЗН, което беше краткотрайно прекратено по отношение на оповестената изключителна епидемиологична конюнктура в страната, обвързвана с ограничение разпространяването на COVID-19.

На база осъществен разбор на оперативната конюнктура ежемесечно се образуват 16 мобилни екипа, които по одобрен график посещават 48 дребни и отдалечени обитаеми места, без непрекъснато полицейско наличие. Срещите се отразяват в унифицирана осведомителна карта, която съдържа информация за получените сигнали и открити локални проблеми по сигурността и публичния ред.

По получените сигнали и оферти се подхващат съответни ограничения за решаването им. За установените проблеми, касаещи активността на полицейските органи, се подхващат дейности за отстраняването им. За установените проблеми от компетентността на други държавни органи и институции се изпращат уведомителни писма и наставления до същите за отстраняването им, както и се организират срещи с техни представители.

Освен горепосочените смесени мобилни екипи, за в допълнение застраховане с полицейско наличие и обезпечаване на полицейска услуга на жителите на дребните обитаеми места - те се посещават и от мобилни екипи в състав от чиновници на съответното районно управление (на МВР) по авансово одобрен ежеседмичен график.

Във връзка със заложения акцент върху превантивната активност по недопускане и попречване осъществяването на закононарушения по отношение на уязвимите групи от живеещите в дребните и отдалечени обитаеми места, полицейските инспектори и младшите инспектори към районно управление (на МВР) посещават и беседват със самотно живеещи и възрастни лица, дават информация за най-често срещаните измами и закононарушения в района; дават съответни препоръки за понижаване риска от осъществяване на закононарушения по отношение на тях и дават данни за контакт при нужда.

Разпространяват се разяснителни известия на общодостъпни места за метода на осъществяване на закононарушения по отношение на самотно живеещи и ограничения за недопускане на този жанр действия, както и се употребяват средствата за всеобща информация. В интервалите на разпределяне на пенсии се обезпечава полицейско наличие към пощенските клонове и станции, като се организират беседи с жителите какви ограничения да подхващат за недопускане на измами и обири, както и да не позволяват непознати лица в жилищата си под какъвто и да е предлог. Чрез организация “Социално подпомагане” са подадени описи със самотно живеещи възрастни хора, като инспекторите ни водят на обособен лист лицата в обслужваните региони.

- Относно битката с корупцията, която не престава да вълнува жителите, какви ограничения сте набелязали?

- Бих желал да прикани жителите на област Пловдив да бъдат безкомпромисни към деянията на корупция и неотложно да ни алармират. Разчитам и на тяхната съвест да не стават част от този развой. От своя стана, като началник, ви убеждавам, че ще предложа на министъра на Министерство на вътрешните работи да назначи найподготвените, почтени и почтени полицейски чиновници за ръководители на обособените полицейски звена в ОДМВР-Пловдив. Гарантирам, че при осъществяване на състезания за назначение и преназначаване на полицейски чиновници ще се водим от правилата на почтеност и бистрота. Считам, че положителният персонален образец на управителните чиновници е значима причина за недопускане на корупционни прояви от чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

- Предстои първият образователен ден. Какви стъпки подхваща полицията, с цел да обезпечи сигурността на децата?

- Традиционно полицейските чиновници са ангажирани с огромен размер от действия по гарантиране на сигурността на децата. Във взаимоотношение с МОН са осъществени инспекции на регионите към учебните заведения, направени са наставления за възобновяване маркировката на пешеходни пътеки, осветяване, оградни уреди, както и инспекции на охранителните компании, ангажирани в учебните заведения. Проверява се и редовността на видеонаблюдението. Искам да подчертая, че сигурността на децата е отговорност на цялото общество и зависи от дисциплинираността на всеки един от нас.

- Какво бихте поискали на нашите читатели?

- Уважаеми читатели на в. “Марица”, поисквам ви на първо място да сте здрави. Бъдете дейни членове на гражданското общество! Нека дружно да създадем област Пловдив още по-добро място за всички нас.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР