- Г-н Атанасов, как виждате нещата, ще стигнете ли все

- Г-н Атанасов, как виждате нещата, ще стигнете ли все ...

Ген. Атанас Атанасов пред „Марица“: Шансовете за кабинет са...


- Г-н Атанасов, как виждате нещата, ще стигнете ли все пак до компромис за съставяне на правителство?

- Вижте, трябва да се търсят решения, а не компромиси. В крайна сметка, хората са ни казали - искаме политическа стабилност, искаме правителство. Съвсем конструктивно подхождаме това нещо да се случи, защото сме чули гласа на избирателите. Но мандатоносител са "Има ​такъв народ"! И добре би било да разберат, че не може да се сложи на масата някакъв кабинет без приоритети. Не може да не знаем кои са хората, които предлагат, и ние да гласуваме. Трябва да се проведат ПРЕГОВОРИ, а не да се правят раздумки по залите.

- Нали преговаряхте?

- С кого!

- С Има ​такъв народ.

- Не сме преговаряли. Бяхме канени на разговори. Под преговори разбирам да се сложи някакъв документ на масата, да се обсъждат приоритетите точка по точка, за да видим с какво сме съгласни. Не сме обсъждали никакви текстове, никакъв документ. А е разумно, когато се търси мнозинство за правителство, по конкретни политики да се търси съгласие. И на второ място, да се постигне съгласие по отношение на персоналния състав, който ще изпълнява тези политики. Трябва да сме наясно дали тези хора имат качествата да свършат тази работа.

- Значи, до момента нищо не сте договорили?

- Хубаво, говорим си сладки приказки. Меко казано, това не е достатъчно.

- Да разбирам, че има някакво тръгване надолу в преговорите?

- Не, вижте, нека не плашим хората с такива изрази. В подобни процеси има движение напред-назад. Просто трябва да се търси решение.

Все още не сме наясно кои ще са бъдещите министри

- А имената на министрите Денков, Кирил Петков и Василев, споменати от Христо Иванов, означават ли един вид подсещане към ИТН да ги поканят в новия кабинет?

- Забележете какво беше казано - тези хора постигнаха определен стандарт, който трябва да бъде следван от бъдещите министри. Даваме ги за пример. Казали сме вече - ние няма да предлагаме министри. Не е наша работа. Но има основание да предявяваме претенции към хората, които ще дойдат: притежават ли нужните качества да свършат работа.

- За мен е напълно нормално, ако Кирил Петков е свършил отлична работа, да намекнете на ИТН - ето, това е човекът.

- Ние казваме: „Вижте какво свърши Кирил Петков, какво свърши Асен Василев и намерете хора, които ще свършат работа на същото ниво“.

- А чувате ли кой ще бъде предложен за премиер, тъй като се завъртя името на юриста Петър Илиев от ИТН?

- О, не! Нямам никаква представа.

ИТН ни канят на сладки приказки, а ние искаме конкретни политики и имена, които ще ги изпълняват

- Темата с подслушванията е „ваша“, ако мога така да се изразя. Останахте ли доволен от чутото от министър Бойко Рашков?

- Има много неща, които няма как да бъдат казани в ​пленарната зала и с това се злоупотребява от страна на ГЕРБ. Нали затова беше създадена парламентарна комисия, трябва там да бъде извадена цялата информация. ГЕРБ се опитват да бламират работата на комисията чрез тези изслушвания.

- Вие сте категоричен, че има подслушвани политици, протестиращи?

- Спомнете си кой първи повдигна темата. Моя милост. Имам достатъчно информация, но съм дисциплиниран човек, спазвам законите и не мога да си позволя да вадя документи и да говоря какво ли не. Има си институционален ред. Беше направена парламентарна комисия, там е мястото да се извадят всички факти, за да се стигне до законови промени, които да затворят вратичките за злоупотреби.

- Като сме на темата, поне за главния прокурор говорихте ли с ИТН, където се създаде впечатление за някакво разминаване?

- Не сме говорили конкретно, но знаете нашата позиция. Ние искаме радикална съдебна реформа, отстраняването на този главен прокурор. Нашата позиция е ясна, питайте ги тях.

- Малко към Пловдив, където имаме много читатели. "Демократична България" направи силен резултат в централната градска част, но доволни ли сте от резултатите като цяло?

- Вижте, в големите градове "Демократична България" получи много добър резултат, защото там живеят по-свободни хора, по-добре информирани. Нас това ни е ясно. Това означава, че в бъдещата политическа работа трябва да слезем по-надолу, защото и на другите места хората очакват и имат право да чуят политически позиции, за да се ориентират.

- Искате да кажете, че не са свободни и добре информирани в по-малките места?

- От една страна, не са информирани, а от друга - по-малките населени места са под натиск на местната администрация на ГЕРБ.

- МВР се справи уж с натиска?

- Това не става толкова бързо. Дълга е темата да ви обяснявам какво беше прикрито, пък какво - хванато.

- Има прикрито?

- Успяха да се „справят“ определени политически сили. Аз не съм чул пресичане на група за купуване на гласове в полза на ДПС.

- В Пловдив бяха ли честни изборите според вас и вашата група?

- Много относително понятие, какво означават честни избори!

- За начало - без купени гласове и корпоративен вот?

- Не, не са били докрай честни. Бяха по-честни от друг път заради машинния вот и заради действията на МВР. Но не са докрай честни.

- Последно, шансовете в проценти да бъде съставено правителство?

- Фифти-фифти.

ВИЗИТКААтанас Атанасов е народен представител от “Демократична България".Той е председател на “Демократи за силна България” и съпредседател на “Демократична България”. Юрист с парламентарен опит - избиран 4 пъти за народен представител - в 40-ото, 43-тото, 45-ото и46-ото Народно събрание.

Атанас Атанасов е женен, с 4 деца.

Източник: marica.bg