- Г-н Адемов, инфлацията е рекордна и вече надмина 17%.

...
- Г-н Адемов, инфлацията е рекордна и вече надмина 17%.
Коментари Харесай

32 г. ДПС е №1, вкарахме 120 лв. К-19 добавка в пенсиите, сега борбата ни е против над 25% инфлация на малката потребителска кошница: д-р Хасан Адемов, водач на ДПС в 25 МИР - София

- Г-н Адемов, инфлацията е рекордна и към този момент надмина 17%. Смятате ли, че с бюджета за 2023 година би трябвало да бъдат увеличени помощите за най-нуждаещите се жители?

- Буквално преди няколко дни Националната статистика регистрира, че годишната инфлация за август 2022 година по отношение на август 2021 година е

17.7%. Трябва обаче да заявим, че когато става въпрос за дребната потребителска кошница, а това са питателните артикули от първа нужда - инфлацията е над 25%. При някои от стоките и услугите покачването на цените е даже и 100%. Многократно представителите на ръководещите декларират, че инфлацията е привнесена извън, само че не дават отговор на въпроса за какво в страните от Европейския съюз е два пъти по-ниска, даже в Украйна, където се водят военни дейности тя е 23%. Логичният извод е, че инфлацията у нас е чисто български феномен и се дължи на неверни решения, закъснели във времето и незадоволително таргетирани . Ако ръководещите бяха се вслушали в предложенията на опозицията още при първите признаци на енергийната рецесия бизнесът трябваше да бъде подсилен, с цел да не трансферира увеличените цени на производител върху крайните цени.

Въпросът кои жители да бъдат подкрепени с бюджета за 2023 година е доста значим на фона на очертаващия се голям за нашите мащаби бюджетен недостиг. Очевидно е, че формулата да бъдат подкрепени хоризонтално всички на калпак не работи, тъй като опциите са лимитирани и остава единствената опция да бъдат подкрепени уязвимите групи - хората с увреждания, обществено слаби, самотно живеещи възрастни, пенсионери, енергийно небогати.

За огромно страдание към момента няма легална дифиниция на понятието " енергийно безпаричен ” и се разчита на енергийното подкрепяне по разпоредбите на общественото министерство.

Следващите ръководещи би трябвало да дадат отговор на непопулярната мярка, кои от разноските би трябвало да бъдат орязани, с цел да не стигнем до процедура по свръхдефицит.

- Служебният министър на финансите съобщи, че през идната година ще има огромен бюджетен недостиг и при настоящите сега закони. Възможно ли е да бъде изработен бюджет за 2023 година без дефицитът да е толкоз огромен?

- Служебният финансов министър Росица Велкова напълно правилно изнесе цялата информация към положението на обществените финанси. В Консолидираната фискална стратегия при настоящото законодателство без нови политики се обрисува голям недостиг в бюджета за идната година 11-12 млрд.лв..Той може да бъде затрупан посредством вдишване на нов дълг, повдигане на налози или посредством орязване на разноски.

Трябва обаче ръководещо болшинство, което да излъчи устойчиво държавно управление, способно да изготви в условия на неотложност Антикризисна стратегия за ръководство и храброст за въвеждане на непопулярни ограничения. Очевидно е, че са наложителни воля, експертиза, управнически опит и визия за развиване на страната.

Задължително е правенето на дълготрайна бюджетна прогноза и стратегия за поетапно стесняване на бюджетния недостиг. Това може да стане с вложения по линия на европейската взаимност, бюджетни и частни вложения в новаторски високо-технологични производства с висока добавена стойност.

Само по този метод можем да разчитаме на високи приходи, постоянни финанси и приходи в осигурителните фондове, които да подсигуряват резистентен растеж на пенсии и други обществени заплащания.

- През есента на предходната година Народното събрание одобри предлагането на Движение за права и свободи Ковид-добавките за пенсионерите да станат по 120 лева Може ли да се каже, че по-сериозното нарастване на пенсиите стартира с помощта на Движение за права и свободи?

- Управляващите бодряшки повтарят мантрата,че за седем месеца са нараснали размера на пенсиите със 167 лева като напълно съзнателно пропущат обстоятелството, че 120 лева от тях са по предложение на Движение за права и свободи. Ние предложихме този метод като краткотрайна хоризонтална антиковид мярка, тъй като несъмнено най- потърпевши от тази рецесия са пенсионерите . Приказки от рода на това, че тази поддръжка е деформирала пенсионния модел са цялостна нелепост, тъй като той продължава да бъде тристълбов, не са изменени съществени параметри. Вярно е изказванието, че ние заложихме философията на по-сериозно нарастване, само че тя се разграничава от предложенията на ръководещите. Не се откри воля тези добавки да минат през втората защитна мрежа, а точно подпомагането. В условия на ескалиращи каскадно разнообразни рецесии е значимо да спазиш правилото принос/права и да подкрепиш тези, които сами или благодарение на своите близки не могат да се оправят.

- Национален осигурителен институт подвигна пенсиите от 1 юли, а Народното събрание реши, че ще има още едно нарастване от 1 октомври. Това обаче ще докара до огромен бюджетен недостиг за актуалната и за идващите години. Смятате ли,че е удачно да се дават пенсии със заеми?

- От първи юли пенсиите се подвигнаха с 10%, като към главния размер се прибавиха 60 лева в това число и за всяка новоотпусната пенсия. Един образец какво се случи с минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст. Стартовата беше 370 лева По 10% още 37 лева.плюс 60 лева = 467 лева

Хвалебствените тиради на тематика НИЕ увеличихме съществено пенсиите се разминават с действителностите, тъй като същинското нарастване е 37 лева или 1 ЛЕВ И 19 СТОТИНКИ НА ДЕН. За пенсиите на най-малък размер, а те са към този момент към 800 хиляди. Това нарастване покачва базата за идната година с 3,7 милиарда лева, а за 2024 година с още 4,2 милиарда лева без нови политики. Не можаха да схванат, че в обезпечаването инцидентни хрумвания и остатъци могат единствено да задълбочат дефицитите в системата и да притиснат до стената обществените финанси, тъй като недостиг се покрива или с високи налози или с нови заеми, или с орязване на разноски. Сега прехвърлянето от Държавния бюджет към ДОО е над  8 милиарда лева и наклонността е за неговото нарастване.

В среда на писклив и нападателен популизъм да си с държавническо мислене е пъклен мъчно , само че пътят от " Осанна ” до " Разпни го ” по никакъв начин не е дълъг. Само че това е за сметка на всички данъкоплатци и техните генерации.

- Къде изчезнаха парите от държавната хазна? От Политическа партия пристигнаха на власт с обещания за огромни доходи в бюджета и стесняване на някои разноски, инфлацията е рекордна, което способства за нарастване на данъчните доходи, а пари в хазната се оказва че няма.

- Ние от Движение за права и свободи и други сътрудници продължаваме да питаме кой и закакво изхарчи през месец декември 9 милиарда лв. за 9 дни.

Управляващите пристигнаха на власт с обещанието да върнат в бюджета 20 милиарда лева, които съгласно тях отиват в нечии джобове.

Къде са тези пари, какъв брой са наказаните, имаха задоволително време да съберат доказателства, само че резултатът от техните обещания е нула. Действително инфлацията доближи рекордни равнища,доходите на
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР