Г-жо Манолова, Вашата коалиция изрази становище, че в различни кандидат-депутатски

...
Г-жо Манолова, Вашата коалиция изрази становище, че в различни кандидат-депутатски
Коментари Харесай

Извънпарламентарната опозиция ще бъде първа политическа сила

Г-жо Манолова, Вашата коалиция изрази мнение, че в разнообразни кандидат-депутатски листи са вкарани хора на статуквото. Как четете " прехвърлянията " и ще направи ли " Изправи се БГ! Мутри, вън! " ход с " троянски кон " в шахмата на предизборната акция?

Не съм се задълбочавала в листите на нашите съперници, само че като приказваме за троянски коне, ГЕРБ и Борисов сигурно са троянският кон на Движение за права и свободи. Възможно е да се окаже, че Цветанов също е троянският кон, само че на ГЕРБ. Избирателите имат право да знаят кой кой е. Затова ние сме кристално ясни - нищо общо с ГЕРБ, Движение за права и свободи и техните патерици – Вътрешна македонска революционна организация, НФСБ и Воля.

Не споменахте Българска социалистическа партия?

Следващият министър председател няма да се споделя нито Борисов, нито Нинова. Ние сме поръчител, че извънпарламентарната съпротива ще бъде първа политическа мощ. Никой от нас няма заболели упоритости за служби и постове. Аз, да вземем за пример, подадох оставката като омбудсман, с хубава заплата, офис в центъра на София и най-голям рейтинг в страната. Каузата е да изгоним мутрите и да си върнем страната. Затова сме подготвени да подкрепим министър председател, излъчен от „ Демократична България “ или от партията на Слави Трифонов. Но да е ясно – извънпарламентарната съпротива ще бъде хубавичко основа в идващия парламент.

Само че в тази извънпарламентарна съпротива още занапред се демонстрира синдромът „ орел, рак и щука “.

Не е елементарно да се градят партньорства.

Това е висшият пилотаж в политиката.

Знам го от персонален опит, нашата коалиция е гражданска конструкция, в която има и специалисти, и леви, и десни – напасването не е по никакъв начин елементарно. Важното е да има ясна цел, сложена пред скоби.

Нашата публиката желае предплатено отговори на два въпроса, при положение, че влезете в Народното събрание. Първият е: ще предложите ли депутатите да слязат от служебните си коли и да се качат на градския превоз – там, където са всички елементарни хора?

Четете ми мислите. Първото ни деяние в бъдещия парламент ще бъде да внесем план за основаване на комисия, която да направи проверка на 11-годишното ръководство на Борисов – най-големите покупко-продажби, публични поръчки.

Сега пък Вие " прочетохте " идващия въпрос.

А второто деяние ще е да предложим привилегиите на депутатите и министрите да отпаднат, като по този начин ще ги свалим от служебните коли. Няма да е единствено жест на правдивост, това ще е от изгода на въпросните лица, тъй като ще могат от персонално да се видят с гласоподавателите си и да получат директно тяхната оценка в градския превоз. Няма нищо ужасно, аз от 5 година съм на терен.

Смятате ли, че ще ви стигнат силите да вкарате Борисов още веднъж в Народното събрание, който той не е посещавал от към две години?

С комфорта на идващия министър-председател е завършено. Парламентът ще бъде върнат на висотата, която българската конституция му е определила. И идващият ръководител на Народното събрание няма да наподобява като госпожата от Кърджали. Народното събрание обаче няма да бъде превръщано в арбитражен съд, има си правосъдна система.

Вярвате ли в правосъдната система?

Тя ще бъде съществено реформирана, ще закрием профилираните съдилища и прокуратури, ще създадем ефикасен надзор върху основния прокурор и ще открием спор за мястото на обвиняването - в правосъдната или в изпълнителната власт.

Как възможната реформаторска опозиционна база ще може да се опълчи на олигархичния модел и корупцията?

Ясно е, че Борисов и Движение за права и свободи ръководят страната подмолно. Премиерът самичък призна по време на митингите, че трима негови министри са свързани с Движение за права и свободи. Те бяха отстранени, само че в този момент двама от тримата още веднъж са в листите на ГЕРБ. С очите си видях какво са случи на изборите в Мъглиж – ГЕРБ и Движение за права и свободи още веднъж играха дружно и заедно пазариха гласове на общия си претендент. С оранжевите маски – новото им ноу-хау - направляваха гласовете на купения към този момент по 300 лева избор. Резултат от следствието по този начин и не последва.

Контролираният избор като че ли е още по-мащабен проблем от купения, назовават раздутата в пъти администрация " армията на властта ". Преодолимо ли е това преимущество?

Борисов я трансформира в такава. Той по всевъзможни способи подкупва гласоподаватели – със заплати, с 50 лева върху пенсии. Това е цинично. В продължение на 11 години държиш народа си безпаричен и болен, а най-после раздаваш предизборни подаяния. След вота способените експерти в администрацията ще си останат по местата, само че партийните калинки ще бъдат съкратени, с цел да повишим приходите на кадърните.

Не се ли опасявате от обществени земетресения?

Не. Реалният бизнес плаче за фрагменти. Малкият и междинен бизнес бяха тежко ударени и не получиха никаква поддръжка. Да сравним числата: 4.5 милиарда лева бяха вкарани през определени компании в автомагистрали, а бизнесът целокупно получи под 300 млн. лв.. Тук също има потребност от проверка.

Като ляво мислещ човек, по какъв начин си обяснявате държанието на профсъюзите по време на настоящето ръководство?

Мястото им беше на митингите през лятото, с работещите хора. Но те избраха да останат до държавното управление. И получават оценката си от българския народ.

Не можем да минем без " съветската карта " - на дневен ред още веднъж са шпионски кавги. Какво е отношението Ви към Кремъл?

Не виждам за какво министърът на защитата седи комфортно настрана, откакто предходната година е наградил с медал за героизъм един от шпионите. Що се отнася до Кремъл - почитам съветския народ, само че Путин не е Русия.

Но съветският дипломат в България Елеонора Митрофанова застана в отбрана на Борисов при обвиняванията в корупция от американска страна?

На този въпрос би трябвало да дава отговор Борисов. Той похарчи 3 милиарда лева за съветската газова тръба, от която България няма никакви изгоди. И повтаря като папагал, че сме били 100% диверсифицирани. Българският интерес би трябвало да бъде над връзките ни с Русия, в случай че щете - и над връзките ни с Европейски Съюз. Ако погледнем към имунизирането, какво виждаме? Според сделките на европейско равнище, благоприятни условия за избор на ваксина е имало. А Борисов поръчва и заплаща най-евтината ваксина, която се оказа най-скъпа за българския народ – с 18.6 на 1000 ние счупихме международния връх по смъртност. Дали поради непросветеност или поради лобистки ползи - това следва да бъде разследвано.

Оставате ли с усещането, че от време на време извънпарламентарната съпротива приказва с назидателния, менторски звук, който ръководещите постановяваха в връзките си с народа през последните 11 години?

Ние сме гражданска платформа, не сме партия, а мрежа и императивният звук при нас е невъобразим.

Как беседва с популацията вашият комуникатор " Тулупчо " в тази вяла към този момент акция?

" Тулупчо " е доста приветлив воин, негов кръстник е министър председателят Борисов. Той се движи по улиците на доста градове и села и демонстрира силата на политическата ирония. Някои виждат в него непосредствено облика на Борисов, други - сборен облик на наглостта на българските ръководещи през днешния ден.

На събития се появявате по-често с Татяна Дончева. Къде е юрист Хаджигенов?

В акция. Публичните участия са разпределени сред листите в страната.

Ще се взриви ли предизборна бомба, в случай че господин Божков извърши заканата си и се появи у нас в края на акцията – той е умел в хазарта и 100 на 100 държи аса в ръкава си?

Въпросът е към него. Интересувам се от нашата акция. С " Демократична България " и с партията на Слави Трифонов не сме съперници, а съдружници с общ съперник.

Разговора води: Емил Янев

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР