Г-жо Джевелекова, три години след въвеждането на устройството за нагряване

...
Г-жо Джевелекова, три години след въвеждането на устройството за нагряване
Коментари Харесай

Вержиния Джевелекова, Филип Морис България: IQOS е коренно различен продукт от цигарите

Г-жо Джевелекова, три години след въвеждането на устройството за нагряване на тютюн IQOS, пушачите вършат ли разлика сред стандартните цигари и бездимните артикули?

Вече има изясненост в общественото пространство, че устройствата за нагряване на тютюн като IQOS не са електронни цигари. Хората знаят, че има нещо, което сплотява бездимните артикули и цигарите, само че те фактически са разнообразни. Това, което ги сплотява е, че при използването и на трите продукта, се отделя никотин, който води до взаимозависимост, както и че трите продукта носят риск за здравето. Затова не би трябвало да се стартира тяхната приложимост, а тези, които към този момент са почнали, най- добре е да спрат.

Тези артикули, обаче, се разграничават по 2 съществени критерия. Единият е, че елементарните цигари и тютюневите стикове, предопределени за потребление с устройствата за нагряване, съдържат тютюн и никотинът е естествена съставна част в него – т.е. са тютюневи произведения. За разлика от тях, електронните цигари употребяват течност с никотин, т.е. те са произведения, несъдържащи тютюн. Вторият аршин е във връзка с използването им или по какъв начин никотинът се извлича от тях.

Именно тук е и основната разлика. При цигарите, никотинът се извлича посредством запалване и изгаряне на тютюна, при което се образува цигарен пушек. В него, с изключение на никотина, се съдържат още над 6000 нездравословни субстанции, измежду които твърди въглеродни частици, наречени катрани. Това огромно количество и типове нездравословни субстанции водят до съществени опасности от болести. За разлика от цигарите, при другите два бездимни продукта отделянето на никотина става не посредством изгаряне, а посредством нагряване. Тъй като няма горене, а нагряване, не се образува цигарен пушек, а пара, и точно по тази причина се назовават бездимни артикули. Нагряването е новаторски, различен метод на горенето за извличането на никотин. Важно е да се знае, че не е безрисков и без значение по какъв начин се отделя, никотинът не е главната причина за развиването на болесттите, свързани с пушенето.

Споменахте парата, която се отделя при устройствата с нагряване. Каква е разликата с цигарения пушек и има ли учредения за терзания от близките, така наречен пасивни пушачи, както при цигарите?

Разликата сред цигарения пушек и парата от устройствата с нагряване е във връзка с състава им. Точно това е от основно значение за степента на риска при излагането на организма на парата при нагряването на устройствата спрямо цигарения пушек. Тъй като знаем, че никотинът се отделя при температура от към 250 градуса – доста под температурата на горене от 600 градуса нагоре, модерните технологии и нововъведенията в региона направиха допустимо извличането му без горене, а посредством нагряване.

В парата при нагряването на тютюн с устройства до 350 градуса или при нагряването на никотинова течност с електронни цигари до към 250 градуса, с изключение на никотинът, се съдържа преобладаващо количество вода (80%) и доста по-малко на брой и в по-ниски концентрации нездравословни субстанции спрямо дима на една цигара. Затова аерозолът при използването на бездимните артикули е по-щадящ за организма и няма отрицателното въздействие върху въздуха в затворени пространства спрямо цигарения пушек.

За тези пушачи, които не могат да се откажат напълно от използването на тютюн или никотин, поради зависимостта си, бездимните артикули са по-добрата опция, защото излагането на нездравословни субстанции е доста по-малко. Но не би трябвало да се не помни - бездимните артикули не са без риск. Те на практика минимизират риска за тези, които, с цел да си набират никотин, биха траяли да пушат цигари.

Наскоро американската Агенция за храни и медикаменти FDA дефинира IQOS като „ тютюнево произведение с модифициран риск “. Каква е повода за това решение?

Решението на американската организация по храни и медикаменти FDA демонстрира, че системата за нагряване на тютюн IQOS e радикално друг артикул от стандартните цигари. Това е и доказателство, че всички показани научни данни за неналичието на горене, за пониженото формиране на нездравословни субстанции и за показаните по-благоприятни индикатори в неклиничните и клиничните изследвания, дадоха съображение на FDА да се произнесе изрично, че това е нов артикул със статут на „ тютюнево произведение с модифициран риск “, съпоставено с обичайните цигари.

Ако би трябвало да разясня малко повече, американския регулатор FDA не издава просто, елементарно и бързо позволение на даден артикул със статут на „ тютюнево произведение с модифициран риск “. Точно противоположното - процедурата по позволение е много комплицирана и дълга. Но, когато най-строгият и реномиран регулаторен орган в света, който издава разрешенията за стартирането на всички храни и медикаменти в Съединени американски щати, се произнесе толкоз аргументирано и изрично във връзка с даден артикул, това безспорно е триумф. Но тежката дума на американската организация FDA не е единствено наш триумф и задоволство за научния екип на компанията. Това решение е историческо, тъй като обрисува посоката на развиване на цялата промишленост, спомага за осведомения избор на потребителите, внася изясненост измежду обществото и може да служи като база за основаването на държавни политики за понижаване на вредите от тютюна посредством стимулирането на по-добри бездимни артикули спрямо продължителното пушене на цигари.

Освен, че организацията FDA извърши 4-годишна задълбочена оценка на научните доказателства, предоставени от Филип Морис Интернешънъл, те прегледаха и всички налични досега самостоятелни данни. Това са заключенията на съществени европейски и международни институции като Агенцията за публично здраве на Англия (Public Health England), Комитетът по токсикология на Англия (COT), Федералният институт за оценка на риска на Германия (BfR), Националният институт за публично здраве и околна среда (RIVM) на Нидерландия, Министерството за сигурност на храните и медикаментите на Корея (MFDS), Отделът за здраве и околна среда на Японския институт за публично здраве и други.

А какво значи това решение за пушачите?

Вярвам, че те сами могат да създадат своите заключения от ясните и безапелационни изводи на FDA.

С решението си от началото на месец юли Американската организация по храни и медикаменти дефинира системата за нагряване на тютюн IQOS - с детайлите в нея - устройството и тютюневите стикове, като „ тютюневи артикули с модифициран риск “.Това е първата и единствена електронна система за нагряване на тютюн, получила този статут. По американската правна система, такова определение се дава на съответен артикул, а не на цяла категория, да вземем за пример за „ бездимните тютюневи артикули “ като цяло. Все отново желая да повторя - макар че организацията FDA удостовери, че „ цялостното прекосяване от стандартни цигари към IQOS понижава излагането на организма на нездравословни или евентуално нездравословни субстанции “, използването на бездимни тютюневи произведения с IQOS не е без риск и те съдържат никотин, който води до пристрастяване.

В началото на месец юли 2020 година Агенцията по храни и медикаменти в Съединени американски щати (FDA) дефинира системата за нагряване на тютюн IQOS като „ тютюневи произведения с модифициран риск “ и издаде позволение за предлагането и рекламирането в Съединени американски щати със следните изказвания:

* IQOS нагрява тютюн, а не го гори;

* Това понижава доста образуването на нездравословни вещества;

* Пълното прекосяване от стандартни цигари към IQOS понижава излагането на организма на нездравословни субстанции.

Решението на американската организация FDA идва година след издаденото първо позволение през април 2019 година за продажбата на IQOS на пазара в Съединени американски щати по друга процедура. И при двете решения американската организация постановява въз основата на целия набор от научни доказателства, че IQOS e подобаващ за промотиране на публичното здраве.

Материалът е направен със съдействието на Филип Морис България
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР