- Г-жо Аладжова, разбрахме, че след разговори с представители на

...
- Г-жо Аладжова, разбрахме, че след разговори с представители на
Коментари Харесай

Бившият областен управител на Стара Загора сезира ЕК за корупция при безплатното саниране по ПВУ

- Г-жо Аладжова, разбрахме, че след диалози с представители на Екологичен потенциал твърдо сте решили да сезирате Европейската комисия по отношение на процедурата, обвързвана с одобряването на здания за гратис саниране по Плана за възобновяване и резистентност в Стара Загора. Защо?

- От името на Сдружението на притежателите на бул. " Славянски " No 3, записано по условията на Програмата за гратис саниране и в качеството си на жител на Стара Загора, декларирам, че ще сезираме Европейската комисия, защото, съгласно нас, има съществени пропуски и нарушавания в самата Програма и са налице корупционни практики.

- Какво съответно имате поради?

- Ще напомня, че средствата по Програмата " Енергийна успеваемост на сградния фонд " се отпускат по Националния проект за възобновяване и резистентност по Компонент 4 или по този начин наречената нисковъглеродна стопанска система. Общата стойност по тази Програма за цялата страна е 1 290 000 000 лева

Считаме, че Министерство на регионалното развитие е позволила редица пропуски и нарушавания. Първо: в самите насоки някой е парцелирал дискриминационно България, като София получава 150 млн., Варна, Пловдив и Бургас получават предел от 80 млн., Стара Загора и други градове получават по 50 млн. предел. Това са лимитните средства, които може да изразходва всеки един град. Категорични сме, че този метод е дискриминационен, тъй като хората във всички градове са равнопоставени. Единственият метод и аршин за оценка би трябвало да бъде обоснованата нужда на всяко едно жилище от енергийно възобновяване посредством осъществяването на енергийно проучване.

Но даже и съгласно избрания предел от 50 млн. лева за Стара Загора позволените за гратис саниране многофамилни жилища са 8 на брой на стойност 12 млн. лева За разлика от Стара Загора обаче София доближава своя своя предел от 150 млн. лева, както Пловдив, Бургас и Варна от по 80 млн. лева

Данните на Министерство на регионалното развитие сочат, че град Чирпан да вземем за пример няма нито един утвърден план и една стотинка той няма да получи по тази Програма. Това за мен е жестоко нарушение на правата на всички хора, които живеем на една и съща територия, в една и съща страна. За мен това ощетява изрично жителите на област Стара Загора.

Вторият сериозен проблем, който ние следим, е обвързван с оценъчната система. Тя е по този начин направена, че постигането на висок точков актив, чийто най-много е 140 точки, 57% се реализира посредством обследванията на енергийната успеваемост. От данните, с които разполагам, дръзвам да настоявам, че при обследването има напълно съзнателно " утежняване " на положението на постройките, които са взели участие в Програмата посредством входните данни, с цел да се получат повече точки. Максимум точки получават здания, които над 65% имат енергийно икономисване. Както и здания с повече от 80 тона годишно понижаване на излъчванията на въглеродния двуокис. Умишлено и целеустремено са постигани такива точки, с цел да могат обособени многофамилни жилищни здания да се класират за гратис саниране.

Блокът, в който аз пребивавам на бул. " Славянски " 3, е издигнат през 1970 година Той е панелен блок и в действителност максимумът на точките по нашето енергийно проучване беше 107 точки, като изрично ние сме заложили на компания, която е наша, локална, с престиж и с опит в тази сфера. Ние достигнахме 107 точки, като в този момент в оценъчната стратегия нашите точки са понижени на 90. Аз задавам въпроса: Защо? Да не разисквам, че до мен доближи информация, че са създавани компании, компании за осъществяване на енергийни обследвания съответно за задачата на самата Програма, които даже при осъществяването на енергийните обследвания не са посещавали блоковете на място. Сиреч се е основала една извънредно добра организация, с цел да може част от средствата да бъдат ориентирани към съответни бенефициенти.

- Означава ли това, че са налице корупционни практики?

- Категорично считаме, че са налице корупционни практики, в които самите обследвания са осъществявани от компании, които нямат експертността и самото осъществяване на енергийните обследвания през входните данни не са подавани правилно и по този начин са манипулирани точките в самата Програма. И по този начин едни блокове получават максимума от точки, където те не могат експертно да доближат тези точки.

Затова настояваме за изцяло преразглеждане на самата Програма, изцяло преразглеждане на самата оценка на блоковете и изцяло преизчисляване на самите точки.

- Това значи ли, че се съмнявате в експертността на оценителите към Министерство на регионалното развитие?

- Да, тъй като до нас доближи информация, че оценката се е правила от специалисти на Министерство на регионалното развитие по шаблони. А и самият факт, че резултатите бяха оповестени на 22 декември следобяд - последния работен ден преди Коледно-новогодишните празници, подсказва, че всичко е прикрито под масата. Буди неразбиране и фактът, че Агенцията за енергийно контролиране не взе участие в самата процедура, а това е органът, който експертно би могъл да вземе отношение по самата оценка на плановете.

- Преди дни кметът на Стара Загора Живко Тодоров заяви, че ще изпрати протестни писма до Парламентарната комисия по районна политика и благоустройство и Сдружението на общините по проблема. Всъщност разминавате ли се с позицията на кмета, или настояванията ви са в една и съща посока?

- Нашите претенции са в една и съща посока с кмета на Община Стара Загора - господин Живко Тодоров, само че ние сме в последна сметка крайният бенефициент. И аз като човек, който е и публично зает, не бих могла да премълча тази неправда за Стара Загора. Нашият блок е 120 жилището, ние получихме 117 единодушия, единствено 3 жилището не съумяха да се включат в единодушието, което е един извънредно висок % и аз не бих позволила хората, с които пребивавам в моя град, да се усещат онеправдани, излъгани, ние си заплатихме всички дължими суми към фирмите, които направиха енергийното проучване. Смятам, че дружно всички би трябвало да се обединим против тази неправда.

Интервюто е оповестено
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР