Г ЕРБ предлагаме отново да бъде удължен с поне 2

...
Г ЕРБ предлагаме отново да бъде удължен с поне 2
Коментари Харесай

ГЕРБ предлага да бъде удължен с поне 2 г. срокът за паспортизацията на сградите

Г ЕРБ предлагаме още веднъж да бъде продължен с най-малко 2 години срокът за паспортизацията на постройките, заяви през днешния ден зам.-регионалният министър Николай Нанков.

"Пандемия не е точното време, в което да прибавяме още една грижа към всекидневието на българите. Затова в ГЕРБ предлагаме още веднъж да бъде продължен с най-малко 2 години срокът, в който притежателите на жилища следва да се погрижат за правене на механически паспорти на постройките, в които са парцелите им. В управническата си стратегия поемаме ангажимент за обезпечаване на бюджетни средства за подкрепяне на процеса на паспортизация. Ще се сътвори специфичен фонд. Обмисляме и въвеждане на етапност в новите периоди за другите градежи според от размера и спецификата им и предпоставката да основат заплаха за живещите в тях ", написа Нанков във "Фейсбук "

Изискването за механически паспорти на сградния фонд е от 2006 година и периодите са били удължавани четири пъти. Това са значими документи, които отразяват техническото положение на структурата, инсталациите и прочие Качествено квалифицираните механически паспорти ще обезпечат професионална експертна информация, която да подкрепи жителите при обмисляне на ръководството и поддържането на техните жилищни здания. Затова не би трябвало да се създават под натиска на изтичащия период, отбелязва Нанков.



В отговор водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи на брифинг, че Българска социалистическа партия предлага страната да заплати за обследването на постройките .

"Има четири казуса, предлагаме четири решения. Първо - държавното управление посредством Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/ събира служебно от всички общини съхраняваната в техните архиви документи на постройките. Второ - Министерството прави електронна платформа, цифровизира информацията и я качва, и тя става обществена ", уточни Корнелия Нинова. Трето, от Българска социалистическа партия оферират Министерството да изготви обществен лист на компаниите и експертите, лицензирани да обследстват и да вършат механически паспорти. И четвърто - страната заплаща обследването и подкрепя общините посредством два финансови механизма: целево от държавния бюджет и със средства от Плана за възобновяване и резистентност, добави водачът на Българска социалистическа партия.

Както страната можа да възнамерява и изхарчи близо 4 милиарда лв. за саниране на стеснен брой жилища, по този начин би трябвало в този момент да отдели средства, с цел да направи цялата тази стратегия по проучване и издаване на механически паспорти, разяснява Нинова. Тя означи също, че в редица европейски страни има цифров сграден дневник. Нинова уточни, че с електронната платформа ще се помогне на всички притежатели на жилища и на домоуправителите да не вървят по общините да търсят сами информация, а с правенето на лист на компаниите и оценители ще се борят със сивия бранш.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР