Г-7 се страхува да бойкотира Путин. С такова заглавие на ...

Г-7 се страхува да бойкотира Путин. С такова заглавие на

Русия след Г-7 и преди НАТО: Не опитвайте да се правите на по-яки от Путин, няма да ви се получи

Г-7 се опасява да бойкотира Путин. С такова заглавие на публицистична публикация излиза тази заран държавната организация Новости в средата на срещите на върха на Г-7 и започващата през днешния ден среща на НАТО, първата от началото на войната в Украйна. Предстоящата среща на Г-20 през есента извънредно мощно вълнува съветските публицисти и организации и съвсем не минава ден, в който да не се повдигне въпроса дали съветският президент Владимир Путин, получил и приел към този момент поканата от Индонеция, ще отиде персонално и също тъй ще излезе от интернационалната изолираност, в която се намира.

Представяме ви публикацията на Петър Акопов без редакторска интервенция, с цел да запазим характерните логичен връзки.

Поредицата от срещи на върха на западните международни водачи не престава и тази седмица, когато Г-7 се реалокира от Бавария в Мадрид за срещата на върха на НАТО. За първи път те пътуват в цялостен състав, като даже водят със себе си министър-председателя на Япония, страна, която не е член на Атлантическия пакт. Кишида ще участва на срещата на върха като посетител, само че поради обстоятелството, че в доктриналните документи на НАТО за първи път ще бъдат упоменати заканите и провокациите, отправени от Китай, тихоокеанският посетител може да се почувства пълновръстен сътрудник. И на двете срещи главният акцент ще е върху Русия и Путин, или по-скоро върху отговорите на " опасността за Запада ", която те съставляват.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг към този момент разгласи решение за увеличение на силите за бързо реагиране на алианса от 40 000 на 300 000 души, в това число за увеличение на числеността им в Източна Европа, по-специално в Прибалтика. Подготвят ли се атлантиците да водят война с Русия - в Украйна или даже на своя територия? Не, те " единствено демонстрират ", т.е. показват силата си. И се възползват от всяка опция да го създадат - както първоначално на срещата на Г-7 в Елмау, когато Борис Джонсън предложи да смъкват саката си, с цел да " покажат, че сме по-яки от Путин ", а Трюдо шеговито предложи " да организираме езда с разголени гърди ". Хумор за събеседника - изключително когато си спомним, че на фотосите на Путин, яздещ кон с гол торс, придават отрицателен мачистки и даже полов нюанс точно на Запада, само че не на Русия. Комплекс за непълноценност на несамостоятелните западни политически мениджъри пред един свободен човек?

Като цяло цялата среща на върха в Елмау се сведе до преднамерена проява на " пищови ", като се стартира с това, че Байдън и Шолц си размениха реплики за това какъв брой са удовлетворени от единството на Запада, или пък това, че Путин е считал, че със специфичната интервенция в Украйна ще внесе разкол в Г-7 и НАТО. Защо Путин, който от години акцентира ограничавания суверенитет на европейците, да има такива наивни очаквания? Нищо - просто е невероятно да не се похвалим взаимно за своята единодушие.

Единственият въпрос е какво да се прави с нея по-нататък: да се усили контингентът на НАТО в Европа, да се дадат повече пари и оръжия на Киев? И вярвате, че " Кремъл би трябвало да бъде надвит в Украйна ", както написа ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел? Но Кремъл не дължи нищо на никого, с изключение на на личния си народ - и " непоколебимото единение на Г-7 в символ на взаимност с украинския народ. Пари, оръжия и политическа поддръжка. Всички мобилизирани за Зеленски и Украйна ", както написа същият Мишел, не може да накара Путин и Русия да се откажат от постигането на задачите си в Украйна. Западът може да продължи да се преструва, че е сигурен в способността си да предотврати това, да приказва за идното проваляне на Русия - колкото по-болезнено ще бъде по-късно, толкоз по-трудно ще признае личното си проваляне.

И този миг неизбежно ще настъпи, рано или късно. Освен това би трябвало да се работи и с Путин, който неведнъж е обявяван за Хитлер. И да обяснят на личните си жители за какво внезапно още веднъж е допустимо да беседват с " военнопрестъпник "? Най-остри към Путин са англосаксонците (поляците и балтийските страни не са включени - те по този начин или другояче няма заплаха да " видят Путин " ), а Съединени американски щати, Англия и Канада залагат главно на " успеха над Русия ". Което не може да се види даже през оптиката на НАТО. Междувременно наближава час Х, и то не единствено на украинския фронт. Остават по-малко от пет месеца до срещата на върха на Г-20 - първата среща на международните водачи лице в лице от три години насам.

Те ще се срещнат в Бали в средата на ноември и има огромни шансове този път никакъв ковид да не попречи на всичките двадесет президенти, министър-председатели и престолонаследници да дойдат в Индонезия.

В началото на пролетта Вашингтон и Лондон се пробваха да накарат индонезийския президент Уидодо да откаже поканата на съветския президент, само че получиха изцяло рационален отговор: никой не може да бъде изключен от Г-20. Индонезия обаче се съгласи да предложения Зеленски - за втория ден от срещата на върха, когато се организира среща с ръководителите на гостуващите страни. Дали Зеленски ще бъде президент до тогава и какво ще остане от Украйна, е огромен въпрос. Но Путин ще пристигна и какво би трябвало да създадат англосаксонците в тази обстановка? Байдън, Джонсън, Трюдо и новият австралийски министър-председател Албанес? Да не се появят, с цел да показват възмущението си също тъй? Тоест да дезертираш, само че да се опиташ да го представиш като победа? Това няма да проработи - тъкмо както към този момент не съумяха да убедят даже личните си сътрудници от Г-7 да поддържат настояването за отвод от покана на Путин.

Това стана ясно напролет, когато по време на едно от събитията на Г-20, среща на финансовите министри, по време на речта на съветския министър Силуанов единствено представителите на Съединени американски щати, Англия, Канада и Франция напуснаха залата. А последното явно е по самодейност на Джонсън, така като президентът Макрон непрекъснато припомня за нуждата да се " беседва с Русия ". И в този момент игрите към протеста на Русия на Г-20 завършиха изцяло - след срещата на върха на Г-7 всички западни страни са взели решение. Трябва да отидем в Бали.

Първо, ръководителят на Европейската комисия Урсула декор дер Лайен съобщи, че е срещу концепцията за бойкотиране на срещата на върха на Г-20, така като в нея ще взе участие Владимир Путин:

" Трябва доста деликатно да помислим дали не сковаваме цялата Г-20, по тази причина не го поддържам. Според мен Г-20 е прекомерно значима, в това число за разрастващите се страни, с цел да позволим на Путин още веднъж да унищожи този орган. "

Всичко е както нормално: Западът постанова наказания, само че назовава нарастването на цените " путинско ", западните страни нямало да вземат участие в срещата на Г-20, само че Путин още веднъж ще провали срещата. Изходът обаче е да отидем да " кажем на Путин в очите какво мислим за него и дейностите му ": Ясно е едно: няма да има " нормални дейности ", т.е. няма да има нормалност.

Няма да има нормалност, до момента в който Западът унищожава не единствено връзките с Русия, само че и личната си стопанска система. Към средата на ноември последствията от повишението на цените на енергията ще станат още по-осезаеми - и тогава, несъмнено, ще настъпи подобаващият миг да се заплаши Путин с нови наказания, да вземем за пример за къси доставки на газ (от които западните страни сами взеха решение последователно да се откажат).

Канцлерът Олаф Шолц също се причисли към това мнение, като съобщи: " Г-20 би трябвало да продължи да играе своята роля. Всички са съгласни с това. Ето за какво, както сподели и декор дер Лайен, съществува общо разбиране, че не желаят да торпилираме Г-20 ". Тоест явно на Г-7 е взето групово решение да се отиде на Бали, въпреки че към момента не е ясно по какъв начин ще се работи там, в това число и от Шолц. На въпроса дали ще седне на една маса с Путин (имайки поради общата среща на Г-20), канцлерът не даде явен отговор:

" Ще вземем решение малко преди да заминем, тъй като до тогава обстановката в света може да се е трансформирала доста. "

Няма подозрение, че обстановката в света ще се промени доста през идващите месеци, само че тя към този момент е доста друга от тази първоначално на годината. Единственото, което сигурно ще остане непроменено, са ползите на Русия, които Владимир Путин пази. В Бали той ще ги пази не като " обвинен в процеса на историята ", както биха споделили англосаксонците, а като водач на мощ, която не може да бъде подценявана и е неефикасно да се пробва да бъде победена.

И всеки, който желае да му каже в очите " какво мисли ", би трябвало да е подготвен да чуе отговора - това, което Западът по никакъв начин не би желал, само че би било доста близо до останалия свят.

Дори не се опитвайте да бъдете " по-яки от Путин " - по този начин или другояче няма да се получи.

Източник: dnesplus.bgКОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg