Г-7 се ангажира да ускори постепенното отказване от изкопаемите горива

...
Г-7 се ангажира да ускори постепенното отказване от изкопаемите горива
Коментари Харесай

Г-7 се ангажира да се откаже по-бързо от изкопаемите горива

Г-7 се ангажира да форсира последователното отричане от изкопаемите горива и прикани другите страни да създадат същото, само че не сложи нови крайни периоди за отричане от замърсяващите енергийни източници като въглищата, съобщи Агенция Франс Прес.

В изказване след двудневни договаряния в Япония министрите на климата и околната среда от водещите развити страни обрисуваха напъните за задържане на световното стопляне под основната граница от 1,5 градуса по Целзий.

Те дадоха обещание да " ускорят последователното унищожаване на неизползваните изкопаеми горива, с цел да се реализира нулева чиста консумация в енергийните системи най-късно до 2050 година... и приканиха другите да се причислят към нас, с цел да подхващат същите дейности ".

Но групата не предложи нови периоди, с изключение на миналогодишния ангажимент на Г-7 значително да прекратят потреблението на изкопаеми горива в електроенергийните си браншове до 2035 година

Френският министър на енергийния преход Агнес Пание-Рунашер съобщи, че формулировката за " поетапно прекъсване на изкопаемите горива " въпреки всичко е " мощна стъпка напред " преди срещите на върха на Г-20 и COP28 по-късно тази година.

" Най-важният прогрес, който постигнахме, явно е фактът, че се съгласихме да се откажем от изкопаемите горива, които не са свързани с въглеродни излъчвания ", сподели тя пред Агенция Франс Прес.

Англия и Франция бяха предложили нова цел за преустановяване на потреблението на въглищна сила - при която не се подхващат ограничения за компенсиране на излъчванията - в електроенергийните системи на Г-7 в границите на това десетилетие.

Но защото международните енергийни доставки към момента са свити от войната в Украйна, тази цел срещна отпор от други членове, в това число от ръководителя на блока Япония и Съединени американски щати.

" Очевидно би ми се желало да успеем да поемем ангажимент за поетапно прекъсване на потреблението на въглища до 2030 година ", сподели Паниер-Рунахер.

" Това не беше допустимо и е въпрос, по който към момента можем да реализираме прогрес в идните полемики, изключително на COP28. "

Групата на седемте, в която влизат още Германия, Италия, Канада и Европейски Съюз, си слага за цел нулеви чисти излъчвания до 2050 година или по-рано след подписването на Парижкото съглашение за ограничение на стоплянето под 2C, а в идеалния случай - до 1,5C.

Министрите бяха подложени на напън да разгласят амбициозни стъпки, откакто предишния месец в главен отчет на Организация на обединените нации за климата беше отправено предизвестие, че без " бързи и огромни " дейности нарастването на температурата с 1,5 градуса по Целзий ще се следи след към десетилетие.

Преди началото на договарянията обаче деятели показаха опасения, че Япония, подкрепена от Германия и други страни, може да отстъпи от поетите задължения, като да вземем за пример да приключи финансирането на нови задгранични източници на изкопаеми горива.

Миналата година водачите на Г-7 обявиха, че " изключителните условия " на съветската война в Украйна вършат вложенията в газ " подобаващи като краткотраен отговор ".

Макар че изказването съдържа сходни формулировки, то също по този начин задава голям брой параметри към тези вложения и акцентира " първостепенната нужда " от " понижаване на търсенето на газ ".

Япония също по този начин искаше Г-7 да признае нейната тактика за изгаряне на водород и амоняк дружно с изкопаемите горива за понижаване на въглеродните излъчвания - което съгласно деятелите служи единствено за удължение на живота на замърсяващите централи.

Но в изказването просто се отбелязва, че " някои страни изследват " капацитета на водородните горива, като се прибавя, че това би трябвало да бъде " съобразено с пътя към 1,5С ".

В проектоизявленията се обсъждаха горещо и други нови задължения, като да вземем за пример задачата за понижаване на половина на излъчванията на CO2 от колите на Г-7 до 2035 година

В окончателното изказване страните единствено " означават опцията " да създадат това. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР