Г -7 няма да признае "опитите на Русия да легитимира

...
Г -7 няма да признае "опитите на Русия да легитимира
Коментари Харесай

Г-7 заяви, че няма да признае окупацията на Крим от Русия

Г -7 няма да признае "опитите на Русия да легитимира окупацията " на Крим, съобщи през днешния ден обединяването в официално съобщение, публикувано в конюнктура на повишено напрежение с Москва, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

"Недвусмислено осъждаме краткотрайната окупация на Автономна република Крим и град Севастопол от страна на Русия ", твърдят седемте най-богати страни съвсем тъкмо седем години след началото на спора. "Не признаваме и няма да признаем опитите на Русия да легитимира тази окупация ", акцентират те.

Изявлението им е в благозвучие с думите на американския президент Джо Байдън, декларирал в края на февруари, че няма "никога " да одобри анексията на украински Крим от Русия.

Новата администрация в Съединени американски щати има предпочитание да се опълчи по-твърдо на Русия, както проличава от вчерашно изказване на Байдън - той назова съветския президент Владимир Путин "убиец ", с което разгневи Москва.

В спора сред подкрепяни от Русия въоръжени бойци и украинските сили починаха от 2014 година насам над 13 000 души, когато Русия анексира Крим, а проруски сили от Източна Украйна се опълчиха против Киев.

"Седем години след нелегитимната и противозаконна анексия на Автономна република Крим и град Севастопол от Русия удостоверяваме непоклатимата си поддръжка и ценене на независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите ѝ граници ", упорстват външните министри на страните от Г-7 (Германия, Канада, Съединени американски щати, Франция, Италия, Япония и Великобритания), както и висшият представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

"Използвайки мощ против териториалната целокупност на Украйна, Русия намерено наруши интернационалното право и погази тези правила ", прибавят те.

Подписалите документа се опълчват "твърдо на продължаващата дестабилизация на Украйна от страна на Русия и по-специално на дейностите ѝ в някои зони от Донецкия и Луганския район, подхванати в прорез с уговорките ѝ, поети в границите на Минските съглашения ".

"За реализиране на мир е належащо изцяло да бъдат изпълнени споразуменията от Минск. Русия е част от спора в Източна Украйна, а не медиатор в този спор ", допълват те.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР