Г-7 и ЕС са готови да въведат санкции върху вноса

...
Г-7 и ЕС са готови да въведат санкции върху вноса
Коментари Харесай

Г-7 и ЕС търсят начини да забранят руските диаманти: NYT

Г-7 и Европейски Съюз са подготвени да вкарат наказания върху вноса на скъпоценни камъни, добити в Русия, в това число шлифовани и полирани в други страни, заяви тази седмица New York Times.

Според вестника се чака Г-7 да разгласи публично глобите през септември. Съобщава се, че изискванията за следене на обособените скъпоценни камъни са в развой на уточняване, както и детайлностите за съпътстващите митнически документи. Ограниченията могат да влязат в действие през януари, след края на празничния сезон за търговия на дребно, отбелязва NYT, като предизвестява, че купувачите на бижута могат да усетят повишение на цените.

Страните от Г-7 разискват глобите против съветските диаманти от повече от година. Срещу тази стъпка изрично се опълчват огромни вносители на скъпоценни камъни като Белгия, където се намира най-големият център за търговия с диаманти в света - Антверпен. През май водачите на Г-7 се ангажираха да лимитират търговията с диаманти, добити, обработени или създадени в Русия, в опит да понижат в допълнение приходите на Москва, като обявиха, че ще лимитират съветската търговия с диаманти на стойност 4,5 милиарда $, употребявайки способи, в това число високотехнологично следене.

Експертите обаче настояват, че диамантите могат да сменят притежателя си от 20 до 30 пъти, преди да доближат до пазара, което затруднява следенето на техния генезис. " Ще бъде значимо да се откри верният баланс сред упоритост и натурализъм ", споделя пред NYT Ханс Меркет, откривател от Международната осведомителна работа за мир. Той твърди, че може да отнеме " по-скоро години, в сравнение с месеци, с цел да се насочат всички носове в вярната посока и да се реорганизира тази комплицирана световна верига за доставки ".

 САЩ и Обединеното кралство към този момент не разрешиха вноса на съветски необработени диаманти, макар че Вашингтон към момента позволява вноса на скъпоценни камъни, добити в Русия, в случай че те са били значително изменени в други страни. Канада и Нова Зеландия са приели сходни ограничения против съветския миннодобивен колос " Алроса ".

" Настоящите наказания на Съединени американски щати обгръщат единствено необработените съветски диаманти или тези, които са шлифовани и полирани на територията на Русия ", споделя анализаторът на диамантената промишленост Пол Зимниски. " Като се има поради, че 90% от диамантите се шлифоват и полират в Индия и затова могат да бъдат класифицирани като индийски скъпоценни камъни, актуалните разпореждания не са толкоз строги, колкото може да се мисли. "

Междувременно Москва преориентира доставките си на диаманти. В Китай, Индия, ОАЕ, Армения и Беларус се следи доста нарастване на необработените и шлифовани камъни от глобената страна.

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР