Г-20 иска категорично да осъди войната в Украйна. В началото

...
Г-20 иска категорично да осъди войната в Украйна. В началото
Коментари Харесай

Г-20 иска категорично да осъди войната в Украйна

Г-20 желае изрично да осъди войната в Украйна. В началото на срещата в Бали основните договарящи се договориха за план на окончателната декларация - с ясни рецензии към нападателната война на Русия против Украйна, предава Ройтерс. Държавите също съумяха да се спогодят по въпроса за нуклеарните оръжия. Срещата на върха е една от най-трудните в историята на Г-20, показват дипломати.

В началото на срещата на върха на Г-20 индонезийският президент Джоко Видодо, като хазаин, предизвести за ново разделяне в света. Позовавайки се на войната на Русия против Украйна, Видодо добави: " Трябва да сложим завършек на войната. Ако войната не свърши, ще бъде мъчно да осъществим отговорността си за бъдещите генерации ".

Положителен знак в навечерието на срещата на върха беше тричасовата двустранна среща сред американския президент Джо Байдън и китайския водач Си Дзинпин.

" Абсолютно имам вяра, че не е належащо да има нова Студена война. Байдън съобщи пред кореспонденти, че двамата водачи " са били откровени и ясни един с различен ". Американският президент също по този начин съобщи, че не счита, че има " някакъв иден опит от страна на Китай да нахлуе в Тайван. Дал съм ясно да се разбере на Си, че нашата политика в Тайван въобще не се е трансформирала. Това е тъкмо същата позиция, която сме имали. "

Руският президент Владимир Путин не е в Индонезия и е представляван от външния си министър Сергей Лавров. Той отхвърли, че е бил откаран в болница в Бали със сърдечно заболяване и е участвал на срещата.

" Видно е, че Путин не е в положение да се причисли към нас тук. Може би, в случай че бе пристигнал, щяхме да се заемем с решаването на казуса. А единственото решение е Русия да напусне Украйна и да се постави завършек на тази варварска война ", съобщи английският министър председател Риши Сунак.

Украинският президент Володимир Зеленски взе участие в срещата на Г-20 чрез видео. Той очерта проект за възможен завършек на съветската война.

В речта си, за която първо заяви Агенция Франс Прес, президентът Зеленски сподели: " Убеден съм, че в този момент е моментът, в който съветската разрушителна война би трябвало и може да бъде спряна. "

Той очерта редица тактики, измежду които обезпечаване на нуклеарна и хранителна сигурност, преустановяване на военните дейности и предварителна защита на по-нататъшна ескалация на спора.

Той неколкократно се обърна към водачите като към " Г-19 " - категорично изключвайки Русия.

Основното измежду настояванията му беше разширение на по този начин наречената Черноморска самодейност за зърно, която беше подписана през юли сред Организация на обединените нации и Русия. Тя подсигурява, че износът на храни, блокиран в украинските пристанища от съветски военни кораби, може да бъде сбъднат.

Г-20 включва страни, вариращи от Бразилия до Индия, Саудитска Арабия и Германия, съставлява повече от 80% от международния БВП, 75% от интернационалната търговия и 60% от популацията на света.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР