Фючърсите на урана се търгуват на цена над $54 за

...
Фючърсите на урана се търгуват на цена над $54 за
Коментари Харесай

Скок на цената на урана на световните пазари до 10-годишен връх

Фючърсите на урана се търгуват на цена над $54 за паунд, което е най-високото равнище от септември 2011 година, заяви Trading Economics.

Това става на фона на вероятностите за възходящо световно търсене и в същото време увеличаващи се опасения по отношение на доставките.

Кремъл подписа декрет, който включва възбрана за износа на редица артикули и първични материали, което повдига паники за вноса на уран в Съединени американски щати. Секторът на нуклеарната сила на Съединени американски щати създава 20% от електрическата енергия в страната и разчита на Русия за 16% от вноса си. Забраната за импорт на съветски енергоносители в Съединени американски щати не включва уран.

По данни на консултантската компания UxC, седмичната спот цена на урана към 7 март е била $51 за паунд.

Както Bloomberg заяви по-рано, администрацията на Съединени американски щати обмисля концепцията за наказания против " Росатом ". " Белият дом прави оценка следствията от сходна стъпка, решението към момента не е взето ", отбелязва организацията.

" Росатом " е доста сензитивна цел, защото на компанията и нейните дъщерни сдружения се падат към 35% от международния пазар за обогатен уран и има съглашения за доставка на нуклеарно гориво за разнообразни европейски страни.

Все още не е ясно какво биха значат тези наказания за американските нуклеарни централи и вносителите на горива. През 2020 година делът на Русия във вноса на уран в Съединени американски щати е 16,5%, а при обогатен уран за атомни електроцентрали - 23% ", разяснява организацията.

Атомните реактори нормално би трябвало да се зареждат с гориво на всеки 18 до 24 месеца, а фирмите купуват гориво авансово за години напред и поддържат обилни ресурси.
 Съединени американски щати не се отхвърлят от съветския уран
Съединени американски щати не се отхвърлят от съветския уран

Цените на бензина на дребно в Съединени американски щати доближиха исторически връх
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР