Фючърсите на суровия петрол се увеличиха с 22% от юни

...
Фючърсите на суровия петрол се увеличиха с 22% от юни
Коментари Харесай

Защо цената на петрола се повиши с 20%?

Фючърсите на суровия нефт се усилиха с 22% от юни насам, повишавайки цената до към 52 $ за барел.

Това е добре пристигнала за ОПЕК, която се пробва да изтласка свръхпредлагането от пазара, който към момента се възвръща от трагичния колапс на цените през 2014 година

Съществуват два съществени фактора, които оказват помощ за актуалните по-високи цени на суровия нефт:

Заплахите в Близкия Изток

Огромни нефтени залежи са ситуирани под земя в Северен Ирак, който сега се ръководи от полуавтономисткото районно държавно управление на Кюрдистан.

Кюрдите, които от дълго време желаят да имат лична страна, организираха противоречив референдум за самостоятелност. Този ход разгневи както Турция, по този начин и Ирак.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши да затвори тръбопровода, който придвижва нефт от Северен Ирак до турското пристанище Чейхан. " Държим клапата. И във всеки миг момент можем да я затворим ", предизвести Ердоган в понеделник.

На идващия ден той съобщи, че няма да се поколебае да предприеме и военни дейности, в случай че кюрдите не се откажат от проектите си за самостоятелност.

Иракски Кюрдистан създава към 650 хиляди барела дневно, 85% от които минават през турски тръбопроводи. " Ако турците взеха решение да понижат потоците недопечен нефт, това би основало потрес, върху който пазарите сега ценообразуват ", сподели Хюсеин Сайд, основен пазарен пълководец на FXTM.

" Мисля, че това ще бъде единствено краткотрайна опасност, защото независимостта няма да се случи за една нощ, а членовете на ОПЕК бързо ще покрият дефицита ", добави той.

Балансиран пазар

Другите съществени снабдители в ОПЕК през ноември се съгласиха да понижат производството, с цел да поддържат цените. Съществуваха терзания дали обединяването ще удължи рестриктивните мерки след поставения период - март 2018 година, само че те не се оправдаха.

Въпреки това има признаци, че пазарът към този момент е уравновесен. ОПЕК заяви в петък, че обединението е записала най-високото си равнище на сходство досега през август. А търсенето се ускорява.

Международната организация по енергетика също го удостоверява. Според нея търсенето нараства доста мощно през второто тримесечие, изключително в развитите стопански системи. Агенцията усили прогнозата си за растеж на търсенето за 2017 година до 1.6 милиона барела дневно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР