Фьодор Шехтел е един от най-известните архитекти от края на

...
Фьодор Шехтел е един от най-известните архитекти от края на
Коментари Харесай

Кой строи домовете на олигарсите в царска Русия и как изглеждат те

Фьодор Шехтел е един от най-известните архитекти от края на XIX и началото на XX век.

Именно той приспособява европейския ар нуво и еклектизма в архитектурата по съветски метод. Неговият неповторим жанр се назовава „ съветски модерн “.

По  централните улици на Москва изключително внимание притеглят постройките на Фьодор Шехтел. Еклектичните здания съдържат неоготически, ар нуво и неоруски жанр. Ето най-известните от тях.
Градското имение на Кузнецови
По времето, когато получава поръчка от притежателя на порцеланови заводи Матвей Кузнецов, Шехтел към този момент съумява да се потвърди като надарен проектант. Той взе участие в конкурс за планове на Историческия музей на Червения площад (въпреки че избират друг, сходен проект) и проектира фасадата на спектакъл „ Парадаиз “ (сега спектакъл „ Маяковски “).

 Театър

Театър „ Парадайз “К.А. Фишер/Свободни източници; Legion Media

През 1893 година Кузнецови вземат решение да възстановят южните крила на имението. В резултат на работата на Шехтел двете крила са обединени в едно с нов балкон с прозорец и непретенциозен фон.



Година по-късно архитектът стартира втората им поръчка. До имението по негов план е издигната къща в готически жанр. Къщата има аркови прозорци, декоративни кули, а централният прозорец на фасадата е изработен в духа на британската храмова готика. И имението, и къщата се намират на един и същи адрес, само че в случай че първият е постоянно реставриран и резервира истинския си тип, то готическото имение към този момент не може да бъде познато. През 30-те години на предишния век към къщата са добавени два етажа, закривайки напълно остарялата фасада, заради което нито един от истинските елементи не може да се види.



Свободни източници; Apr1 (CC BY-SA 4.0)
Имението на Зинаида Морозова
Къщата е поръчана от индустриалеца Сава Морозов, един от най-богатите търговци на Руската империя, като подарък на брачната половинка му Зинаида. От плановете, които му показва Шехтел, той избра имение в британски неоготически жанр – индустриалецът е прочут англофил. За два месеца Шехтел основава към 600 чертежа, включващи освен външния тип на постройката, само че и цялата вътрешна декорация, чак до дръжките на вратите и шарката на тапетите.



Интериорният дизайн на имението заслужава внимание не по-малко от екстериора. Прекрачвайки прага посетителят се озовава в готическо предверие със сводести арки, таван на квадрати и сини тапети, изобразяващи памучни семена, които отдалеко наподобяват на кралски лилии (намек за текстилната манифактура на Морозов).



Свободни източници

В оформянето се употребява най-вече мрачен дъб, а в прозорците, които се разграничават по форма и размер, се вмъкват витражи. На основната камина са изобразени двама рицари в доспехи и щитове.



И. Палмин/Свободни източници

Изграждането на имението е повратна точка в кариерата на Шехтел. Иновативните техники, употребявани в строителството, са последните линии по пътя към самостоятелния жанр на архитекта. Къщата се намира в средата на имението, макар че при започване на XX век е всекидневно фасадата да се изнася допустимо най-близо до улицата. Детайлите са особено увеличени, а таваните са доста високи – това дава опция да се реализира резултатът на величественост. Но това не е всичко. Благодарение на тази постройка Шехтел получава правото да прави независимо строителни планове (той няма тапия за архитект) – той ползва чертежите на имението си в качеството на приемен изпит.

Именно след построяването на имението на Морозов Шехтел става прочут и издирван.
Имението на Рябушински
Къщата е издигната по поръчка на бизнесмена и банкер Степан Рябушински. Имението е проектирано в жанр ар нуво, в него доминират плавни линии, заоблени форми, фасадата е украсена с мозайки и гланцирани тухли.



Иван Александров/Свободни източници; Екатерина Борисова (CC BY-SA 4.0)

Интериорът не отстъпва на фасадата. Главното стълбище е под формата на вълна, нарисувани са таваните, има и витражи. Най-интересната стая е молитвената, която е скрита на втория етаж. Заоблени прозорци, корубест таван и фрески възпроизвеждат главните детайли на вътрешната декорация на православна черква.



Shesmax (CC BY-SA 4.0)

Къщата обаче не се харесва на всички: „ Най-отвратителният образец за декадентски жанр. Няма нито една почтена линия, нито един прав ъгъл “ – по този начин прави оценка къщата детският публицист Корней Чуковски.

Едновременно с построяването на имението Шехтел се занимава и с реконструкцията на Ярославската гара в Москва. Сградата към момента се смята за превъзходен образец за неоруски жанр, комбинация от ар нуво и староруска архитектура.



Свободни източници
Имението на Дерожинская-Зимина
Земята, върху която е издигнато имението, е закупена през 1901 година от дъщерята на производителя на платове Иван Бутиков, Александра Дерожинская. Наследницата взема решение да построи имение за себе си и новия си брачен партньор и кани модерния проектант Шехтел.



Свободни източници; Мосгорнаследие

Основният детайл на фасадата е единадесетметров панорамен прозорец с солидна рамка от мазилка. Зад големия прозорец има всекидневна с огромна камина, облицована с мрамор с барелефи на Адам и Ева. Според концепцията на Шехтел горната половина на стените на хола би трябвало да бъде покрита с стенописи на тематика сезони, само че Дерожинская желае да спести пари и отхвърля предлагането – вместо фрески се поставя елементарна бяла мазилка.



Департамент на културно завещание в Москва

В допълнение към архитектурните достолепия, къщата се отличава с най-новите технологии за времето си – телефонна връзка, електричество, канализация, смукателна вентилация и други богатства, които към момента не са публикувани във всички къщи на Москва.
Имението на Смирнов
Синът на прародителя на марката Smirnoff и краля на водката на Руската империя Петър Смирнов също е кръстен Петър. През 1900 година наследникът купува имение в жанр ампир, което не му харесва, и инструктира Шехтел да преработи постройката.

В неговите ръце ампирът се трансформира в модерн, само че единствено външно. Изменена е фасадата, прозорците са сменени с дълги и полукръгли, добавени са изпъкнали балкони.



Wikipedia/Shakko

Вътре в имението Шехтел основава осем зали, завършени в разнообразни стилове. Романската зала е украсена с блатен дъб, под тавана са изобразени митични същества и келтски претекстове, а барелефът на камината изобразява рицарска борба. Класическата зала е направена в духа на късния Ренесанс, украсена със зелена мраморна камина и изображения на митични същества на тавана.



AnotherLizard (CC BY-SA 4.0)

По време на строителството на това имение Шехтел, по искане на същия Сава Морозов, се заема и с реконструкцията на постройката на Московския живописен спектакъл.

Известният човеколюбец харчи към 300 хиляди рубли за смяната на постройката, само че Шехтел не получава нищо – той се съгласява да работи гратис от обич към изкуството. Фасадата е изцяло преустроена, както и вътрешната декорация – архитектът проектира всичко, даже и завесата, която се трансформира в знак на театъра.



А. Савин/WikiCommons

създател: СОФИЯ ПОЛЯКОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР