„Футболният свят на Берлин е обърнат с главата надолу“, написа

...
„Футболният свят на Берлин е обърнат с главата надолу“, написа
Коментари Харесай

Унион разтресе Бундеслигата с вземането на скалпа на Дортмунд

„ Футболният свят на Берлин е извърнат с главата надолу “, написа Михаел Фербер от „ Берлинер Моргенпост “ в неделя сутринта. Един взор към новото издание на Бундеслигата подсказва за това, като Унион (Берлин) се намира уютно в средата на таблицата за краткотрайното класиране – позиция, на която клубът би дал благо и драго да е и в края на шампионата, до момента в който съгражданите от Херта не са на самото дъно само поради това, че Майнц 05 още не е спечелил и точка.

Не там е работата обаче – и освен тъй като класирането има малко значение след изиграни едвам 3 кръга. Събитията в събота вечер в Кьопеник, югоизточен Берлин, не разтресоха единствено Унион, нито даже футбола в столицата, а цяла Германия. В дебютния сезон на клуба в елита не лиши доста време, с цел да се остави неизтриваем отпечатък, който заплашва да промени проекцията на сезона освен на тима, а и на Бундеслигата като цяло.

Не е въпросът единствено в това, че отборът на Урс Фишер записа първата си победа в топ дивизията, откакто в събота заран човек можеше да бъде свестен, в случай че гледаше с по-голям интерес идващите мачове в програмата на „ алените “ в чудене по кое време би могла да се случи изобщо тя. Не е въпросът и в това, че жертвата беше Борусия (Дортмунд) – съгласно мнозина подготвен да скочи още по-здраво за шампионската купа в този момент след изпускането й на косъм предишния сезон.



Въпросът бе в това, че тази победа не бе открадната, нито трескаво изкопчена под блокада, а напълно заслужена. „ Именно методът на постигането на успеха ме задоволи най-вече “, сподели след това Фишер. Преди почивката на полувремената, когато старши треньорът не бе удовлетворен от представянето на своите момчета, те играеха с напора и съпротивата на дилетант новобранец, чакащ и надяващ се на статичните положения.

Дортмунд претърпя нещо сходно предходната седмица в Кьолн с изненадата от неналичието на показан почит от страна на противника. В случая на Унион проектът за противопоставяне бе явен и вследствие на това пристигна и повеждането в резултата след ъглов удар като класическото осъществяване на Дарън Андъртън и Теди Шерингам.

Миналия петък Дортмунд устиска и в последна сметка повали с класа изтощения Кьолн. Макар че изравнителното попадение на Пако Алкасер подсказваше, че следва повтаряне и тук, Унион просто нямаше желание да капитулира и след почивката имаше единствено един тим на терена. Бюлтер върна преднината в резултата на „ стоманените “ с нов отлично направен гол, преди разписалият се за първи път изобщо в Бундеслигата през предходната седмица Себастиан Андерсон да усили разликата след центрирането на Шералдо Бекер. Гостите съвсем не изглеждаха като да имат шансове да се върнат в мача.



Случилото се в този момент не беше без казус. Берлинчани бяха по-добрият тим в огромна част от дуела в предишния кръг на посетители на Аугсбург, преди късният червен картон на Кевен Шлотербек да ги накара да трансформират метода си и да се задоволят единствено с една точка. Малцина обаче са предвиждали, че те ще разцъфтят по този начин бързо в зелена Бавария.

В събота обаче бе, при всяко състояние, първото същинско бойно кръщение за цялостния дилетант в Бундеслигата със конфликт с един от колосите в дивизията. Дебютът против Република България Лайпциг даде опция за всевъзможен жанр усеща и страсти: имаше хора, размахващи фотоси на свои умряли приятели и родственици с неспособност да участват на случая, че и митинг в първите 15 минути на мача поради това, което съставляват гостите за немския футбол. Всичко беше извънредно, единствено че срещата с подобен първокласен противник при първата стръмна стъпка нагоре се оказа прекомерно огромна хапка за новаците. Мачът с целия подтекст към него бе, както го разказа Фербер, „ прочувствено претрупан “.

Този път обаче „ стоманените “ бяха подготвени. Унион резервира 14 „ чисти мрежи “ във Втора Бундеслига предишния сезон и, при все това това равнище е доста друго, бойният дух в ДНК-то на тима е явен. Не че Фишер би следвало да бъде именуван „ напълно отбранителен треньор “. Това е човек, който в последната си работа преди своето идване в Германия печелеше шампионски трофеи с Базел и който отвърна решението на Люсиен Фавр да пусне всичките си асове в Кьопеник със залагането на тандем от Андерсон и Антони Уджа. Двама нападатели против един от любимците в Бундеслигата ли? “Nehmt euer herz in beide hände!” („ Вземи сърцето си с двете си ръце! “), се споделяше в лозунга за плейофа за промоция/изпадане с Щутгарт и той присъстваше на тениските на натрупалите се в събота почитатели. Тениски, раздадени преди мача, чието мото явно бе споделяно от футболистите и целия щаб на домакините.



Уджа, Кристиан Гентнер и Невен Суботич дават обещание да бъдат основни фигури за Унион този сезон, добавяйки голям опит в елита към ентусиазма на новаците (голмайсторът Бюлтер играеше в четвъртото равнище на немския футбол за Рьодингхаузен доскоро повече от година). Никой не бе по-голям против Дортмунд от Суботич в прочувствения ден за него при конфликта с тима, с който изживя толкоз доста в цяло десетилетие на „ Вестфален “: трофеи, край в Шампионската лига (рамо до рамо със противника си в събота Матс Хумелс) и тежка коленна травма, която мощно снижи равнището му на показване.

След прекарани 18 месеца в Сент Етиен, 30-годишният централен бранител от ден на ден наподобява на остарялата си версия, даже и в малко по-скромна среда. Все още е рано, но знаците за бъдещето са положителни. Откакто Суботич се завърна в титулярната единайсеторка (беше неизползвана запаса против Лайпциг), „ стоманените “ наподобяват сложни за превъзмогване в защита. Фишер и тимът ще се надяват ренесансът на централния бранител да продължи.



Докато Суботич явно разчувствуван получаваше топлите аплодисменти и на двете групи почитатели, бе мъчно човек да си показа той да би желал да е където и да било другаде. Същото може да се каже и за доста неутрални фенове, попили сходна богата откъм страсти атмосфера. „ Точно това прави и двата клуба специфични – показа Суботич пред „ Дойче Веле “. – За почитателите им футболът не е занимание. Той е част от техния живот и еднаквост. “

Ние към този момент знаехме, от няколко ранни усещания, какво прибавя Унион към Бундеслигата. Сега обаче берлинчаните ни демонстрираха, че имат и в действителност добър футболен тим от горната страна на цялата им клубна идеология.
Анди Брасел, „ Гардиън “ Бундеслига 3 кръг, събота 31 август  Унион Берлин 3:1краен резулат  Борусия Дортмунд

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР