Футболният погром в столицата по време на протеста срещу ръководството

...
Футболният погром в столицата по време на протеста срещу ръководството
Коментари Харесай

ПП-ДБ поиска оставката на МВР-шефа, а ГЕРБ - на спортния министър

Футболният разгром в столицата по време на митинга против управлението на БФС докара до тежък политически трус в държавното управление. Заради снощните безредици от ПП-ДБ желаеха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. На друга позиция застана водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, съгласно който отговорност би трябвало да се търси от спортния министър за нажежаване на ситуацията и от новия кмет на София Васил Терзиев. Абсолютно същата позиция зае и депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Развитието на събитията минира провеждането на съвещание на Народното събрание, на което трябваше да се гласоподава поискания избор на съмнение. Заради липса на кворум то бе анулирано. 
" Първо Боби Михайлов - този човек би трябвало да си върви. Но също по този начин желаеме оставката и на Калин Стоянов. Защото това, което всички видяхме, е неприемливо. Не може хора да бъдат пребивани по заведения ", разяснява съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков преди съвещанието на Народно събрание. На същата позиция са и от Демократична България. " Цялата българска общност видя проявената свирепост от избрани чиновници на Министерство на вътрешните работи. От оперативна позиция не е била основана нужната организация за опазването на публичния ред и по тази причина би трябвало да се носи политическа отговорност ", разяснява съпредседателят Атанас Атанасов. Той добави, че решението за искане на оставката на Калин Стоянов е било взето единомислещо.
''Подобно държание на български служители на реда е недопустимо'', счита и съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов в коридорите на Народното събрание. " Винаги при такива подиуми на брутално полицейско принуждение ние сме упорствали за политическа отговорност. Така че нашата позиция дава отговор на един и същи стандарт. Оттук нататък учен Денков ще вземе своите решения. Що се отнася до кмета – по кое време кметът на София при всички митинги до момента е поемал отговорност за публичния ред, с цел да желаеме в този момент такава от Васил Терзиев, който още не е избрал своя екип ", сподели още Иванов. 
От мненията не стана ясно дали министър председателят Николай Денков към този момент е известен за взетото политическо решение от групата. Не бе получен и отговор на въпроса чия номинация е бил Калин Стоянов при съставянето на кабинета. 
Различна позиция зае водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов разгласи, че оставка би трябвало да подадат Боби Михайлов и кметът Васил Терзиев поради разрешаването на митинга, както и спортният министър, който дни наред нагнетявал ситуацията. " Не е нужно вътрешният министър да подава оставка ", смята Борисов.   " В 7.30 часа, когато София гори, получавам имейл с покана за среща. Уплашиха се. Вместо да си гледа града, ме кани на среща ", сподели още Борисов по адрес на Васил Терзиев. 
Делян Пеевски също разгласи, че виновност носят кметът Терзиев и спортният министър. " Какво трябваше да вършат служителите на реда? Да се оставят да ги убият, да ги пребият? Тези хора са едни и същи, желаеха да пребиват служители на реда с камъни. Твърдо стоя зад момчетата от Министерство на вътрешните работи. Или ще има страна, или няма да има ", разяснява Пеевски. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР