Футболният Левски си спомни за своя бивш капитан Александър Христов,

...
Футболният Левски си спомни за своя бивш капитан Александър Христов,
Коментари Харесай

Левски си спомни за Шкубата

Футболният Левски си спомни за своя някогашен капитан Александър Христов, който на тази дата през 1992 година почива на 88-годишна възраст.

"Днес се навършват 29 години от гибелта на някогашния капитан на Левски Александър Христов - Шкубата. Роден на 31.05.1904 година в София той стартира с футбола измежду малчуганите на "Скобелев ", чийто квартален имот стопира до южната страна на едноименния столичен бул., а от 1919 година е в Левски.

Висок и широкоплещест, Шкубата скоро се утвърждава като бранител на "сините ", спечелвайки си признанието на непреклонен дирек. В спортната си кариера е един от дълголетниците, шествали с Големия наследник тим през второто и третото десетилетие на века.

Четирикратен столичен отличник и първенец на страната през 1933 година Носител е и на кметската купа "Улпия-Сердика " (1926, 1930, 1931, 1932). В националния отбор дебютира през 1924 година в срещата с Австрия във Виена (0:6), а седмица по-късно играе против представителите на Ейре (0:1) на Олимпиадата в Париж. Носи на гърдите си лъвски герб в 7 междудържавни мача, в това число през 1931 година в Букурещ против Румъния (2:5). След спортната активност е почитан деятел, за известно време и треньор. Почива на 12.03.1992 година като 88-годишен клубен доайен.

В фрагмент от изявление пред Стефан Нойков, Христов споделя: "Ние дадохме всичко от себе си, направихме персонални жертви... Подемът в първите години се дължеше извънредно на огромния ни идеализъм. През лятната почивка, ние, група възпитаници от Левски работихме на остаряла тухларна, с цел да съберем пари за нашия клуб. От футбола не съм получил нито стотинка, аз съм му давал. Той се отплащаше обилно - даряваше ме с насладата от играта, доставяйки наслаждение и на хората... "

Ръководството, футболистите и чиновниците на ПФК Левски се покланят пред светлата памет на Александър Христов – Шкубата ", написаха от "Георги Аспарухов " на формалната си страница.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР