Футболният Ботев (Пловдив) има много легенди, но безспорно една от

...
Футболният Ботев (Пловдив) има много легенди, но безспорно една от
Коментари Харесай

Георги Попов-Тумби пред Nostrabet: Радвам се, че Неделев остана, искам ботевисти да дърпат Ботев нагоре

Футболният Ботев (Пловдив) има доста митове, само че несъмнено една от най-големите е Георги Попов-Тумби. Основен нападател при единствената купа на клуба, играл в 308 мача и вкарал 83 гола за отбора в елита. С Ботев Попов е бил също втори в България и притежател на Купата на страната, а с националния тим стига ¼-финал на Европейско състезание през 1968 година и взе участие в два от трите ни мача на финалите на Световното състезание през 1970-а.

В изявление за за Георги Попов разяснява старта на сезона за Ботев и упованията си от чужденците в отбора, младите, Наско Илиев и Тодор Неделев. Тумби изяснява също за какво и през този сезон първенецът ще е едно добре познато име.

Г-н Попов, Ботев потегли с победа и загатна, че ще е по-силен през новия сезон. Вие по какъв начин видяхте обичания си отбор против Пирин?

Харесаха ми, че влязоха добре в срещата и направиха доста хубави неща през първото полувреме. Жалко единствено, че не поведохме с 3-4 гола, с цел да сложим точка на разногласието. След почивката се получи спад, макар че и при 2:1 създадохме положения, и най-после можехме да изгубим две точки.

На какво отдавате този спад?

Нямам пояснение, може при някои играчи да е въпрос на душeвност, а при други да опира до благоприятни условия. Като цяло има доста да се желае от Ботев. Още не е изработен тимът ни, щом се получават такива игрови сривове. Един построен тим не може да трепери до края, откакто е имал задоволително благоприятни условия да си оплете кошницата.

Случи ли Ботев на чужденци?

Хубави са, като няма по-добри, са хубави, и за Ботев, и за България. Ние имаме футболисти, които от няколко години играят, само че стоят на едно място и не демонстрират развиване. След като е по този начин, чужденците изпъкват.

С какво изпъкват?

С приличната си техника. Без техника във футбола няма тактичност. Защото, в случай че не спреш добре топката и тя отскочи,  става противоречива, и почваш да бягаш, до момента в който си я върнеш. Така хабиш доста непотребни сили и сила, като тичаш за нея. Ако нямаш техника, не може и да подаваш верните пасове. Когато пасът би трябвало да е обратно, ти ще подадеш напред. И противоположното. Когато би трябвало да е по-късо подаването, ще пристигна по-дълго. Обратното също е годно.

Какво мислите за младите фрагменти на Ботев?

Харесва ми Работов, образован футболист е. За мен е неразбираемо, че през предходната пролет по едно време го оставиха на пейката. Така рискуват да спрат развиването му, а в него има самун. Както и в още 3-4 наши момчета, които прохождат в този момент в мъжкия футбол. Но ние не трябва да имаме огромни упования, че незабавно ще станат положителни играчи, би трябвало да сме търпеливи към тях. Много бих се радвал, в случай че точно ботевисти дърпат нагоре нашия Ботев и ще е прелестно, в случай че към тях има по-опитни и по-кадърни играчи, с цел да израстват.

Вие като нападател, по какъв начин ще коментирате изявите на Атанас Илиев в първата среща?

Не се показа в най-хубавата си светлина. Вярно е, че подаде за втория гол и ангажираше по двама-трима играчи на противника, само че към него упованията към този момент са по-големи, защото е национал. Отделно той подвигна високо летвата през предишното състезание. Основната работа на Наско ще е да бележи, защото е централен нападател. От него се чака да вкара най-малко 16-20 гола този сезон.

Какъв Тодор Неделев желаете да виждате, откакто се завърне на терена?

Радвам се, че той остана и подписа нов контракт. Сега е най-важно да се възвърне изцяло след интервенцията и когато е подготвен за игра, да си върне бързо оптималната форма. Очаквам да дава най-хубавото от себе си, само че и да спре да се разхожда. Не ми подхожда, че като загуби топката, стопира на едно място.

Все отново Неделев е водач и единствено с едно допиране може да реши мач.

Думата водач не ми харесва. Ние също не сме били такива преди време. Аз да вземем за пример имах избрани качества, с които бях потребен на Ботев. Другите към мен - също. Такъв би трябвало да бъде и Тошко, играта му напълно да е в услуга на тима, само че и да бяга повече. Защото в актуалния футбол никой не си разрешава да не бяга.

Ще влезе ли в Топ 6 Ботев?

Не съм баба Ванга, с цел да го кажа, а и въпреки всичко е минал единствено един мач. Който си мисли, че във футбола една победа или една загуба значат нещо, значи не я схваща тази игра. Аз бих се радвал, в случай че Ботев играе верен футбол и футболистите постоянно се раздават на най-много. Така както играят футбол в белите страни.

Г-н Попов, другият пловдивски отбор загуби на старта от първенеца. Какво очаквате от Локо?

При тях не са добре нещата, вижда се оттегляне и потеглят обратно. Локомотив не е този тим, който подвигна две Купи и приключи втори у нас. Но и от този мач не може да се вършат генерални заключения, защото играха против отбор, който ги превъзхождаше с две съсловия.

Когато Локо изравни, допускахте ли, че може да задържи равенството?

Нямаше по какъв начин да стане, защото още през цялото време се виждаше разликата в класите. А и Лудогорец самичък си вкара изравнителния гол. Техен футболист сбърка преди Димитър Илиев да се разпише с прекрасен удар. Беше, обаче въпрос на време Лудогорец да осъществя втори гол и да вземе своето.

Къде е силата на Лудогорец?

Непрекъснато привичат нови и положителни играчи, най-вече от чужбина, с цел да дават нещо ново и нещо друго на отбора, да трансформират игровия му образ и да подвигат класата му. Лудогорец освен се разграничава от всички други наши тимове, освен е най-хубав, само че и сега играе по-добре, в сравнение с през последните два сезона. Твърдя го, тъй като чувах експерти да споделят, че през последните години при Лудогорец има игрово оттегляне. Дори и да е имало, в този момент е надалеч по-силен.   

Кои футболисти на Лудогорец Ви впечатлиха?

Знаем какво могат множеството от тях, само че в този момент от новите ми хареса Елвис Ману. Не единствено поради това, че откри резултата, а най-много поради стила му на игра. Той е мощен физически и по едно и също време техничен, умее да гардира топката. Като го гледах по какъв начин я пази, си помислих, че би трябвало да го спънеш, с цел да му я вземеш. 

Все отново може ли ЦСКА със Стойчо Младенов да детронира Лудогорец?

Много ще е мъчително, в случай че ЦСКА или различен клуб изобщо си намерения, че може да се случи. Все в миналото хегемонията на Лудогорец ще свърши, само че няма да е през този сезон.

Още от ПРОГНОЗИ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР