Футболната асоциация на Англия (ФА) обяви, че ще адаптира съществуващото

...
Футболната асоциация на Англия (ФА) обяви, че ще адаптира съществуващото
Коментари Харесай

Англия ще вкара расово разнообразие при избора на следващ селекционер

Футболната асоциация на Англия (ФА) разгласи, че ще приспособява съществуващото в американския футбол предписание " Рууни " при избора на идващ селекционер на националния тим.

Според това предписание измежду претендентите за треньорския пост в даден тим би трябвало да има най-малко един негър, азиатец или представител на етническо малцинство. То беше въведено в НФЛ през 2003 година с главната заслуга на починалия притежател на " Питсбърг стийлърс " Дан Рууни.

Изпълнителният шеф на ФА Мартин Глен разгласи, че с това решение организацията изпраща ясно обръщение, че " ФА е за всички ". " Правилото " Рууни " е гаранция, че при изискване, че претендентът има подобаващото равнище на подготовка, в листата с разновидности за управител на Англия в бъдеще ще има един негър, азиатец или представител на етническо малцинство ", сподели още той.

Правилото " Рууни " ще важи при избор на старши треньор на всичките 28 национални тима на Англия, в това число за младежи и хора с увреждания. В момента единственият негър селекционер е Кевин Бетси, който води юношите до 15 години.

Глен добави, че ФА ще улесни играчите и чиновниците при отправянето недоволства при положение на дискриминация. Той изяви желание да следи опитите за смяна на културата в британския футбол около абсурда с футболната националка Ениола Алуко.

През октомври футболната асоциация сервира извинения на Алуко и съотборничката й Дрю Спенсър поради мнения на расова основа от някогашния треньор на женския народен тим Марк Сампсън.

Случаят даже докара до там, че Глен и сътрудника му втв ФА Грег Кларк бяха разпитани в английския парламент за отношението на организацията към расовата дискриминация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР