Футболна България е потресена, след като коварна болест отне рано

...
Футболна България е потресена, след като коварна болест отне рано
Коментари Харесай

Никола Велков пред Nostrabet: Ако Георги Димитров-Джеки бе останал да живее в чужбина, щеше да има различна съдба

Футболна България е потресена, откакто подла болест лиши рано живота на Георги Димитров. За Джеки, огромният капитан на ЦСКА и националния тим, е казано и написано всичко. Той не беше просто от тези огромни митове. Той беше от тези, по-различни футболисти, с ярка харизма, от богоизбраните, които приживе със самородния си гений, качества и разсъдък са начертали пътя, по който поколенията футболисти би трябвало да вървят.
В памет на Георги Димитров особено за нашите читатели Никола Велков изяснява какво би трябвало да знаят всички, които хукват след топката, и тези, които желаят да пазят емблемата на ЦСКА, за славния капитан. Никола Велков е бил съотборник с Георги Димитров в оня емблематичен тим на ЦСКА, който отстрани в шампионата за КЕШ настоящите европейски първенци Нотингам и Ливърпул. Велков е и повторен първенец с „ алените “. Именно той от алените митове беше най-близо до Джеки по време на лекуването му през последните близо година и 5 месеца.
Г-н Велков, моите съболезнования за кончината на Георги Димитров!
Благодаря Ви. Бог да елементарни Георги, и нека там горе се озове на едно по-добро място.
Трудно се приказва в подобен миг, само че с какво ще го запомните?
Георги си остана до дъно чисто и почтено момче, с детското в себе си. Имаше детско сърце, детски разум. Ако беше останал да живее в чужбина, щеше да има друга орис. Но в България го сполетя друго, защото не беше от тези, които обичат да се „ навеждат “ пред властта.
Кога се чухте за последно с него?
Чувахме се най-малко два-три пъти в седмицата. За последно му се обадих няколко дни преди да си отиде. Каза ми какво се случва с него, какви процедури му вършат, призна ми, че няма сили и че не са добре нещата. Още тогава разбрах какво ще последва.
Когато отивате в ЦСКА през 1980-а, по какъв начин Ви одобри Джеки?
Имаше взаимно почитание сред нас, уместност. По-късно станахме и по-близки.
Какво би трябвало да знаят поколенията за Георги Димитров?
Футболист с невероятни качества, водач, мощен темперамент, обединителна фигура. Носеше аурата в себе си. Спомням си, че на тренировките тренираше с един шушляк с мушама и подплата вътре, и сваляше постоянно по 2-3 кг на занятие. Никога не е мърморел за какво бягаме толкоз доста, нито се е скатавал, а можеше да си го разреши поради името. Бягането за него не беше проблем. Знаете ли кой първи поздрави Керимов, откакто вкара гола в Нотингам, с който ги елиминирахме?
Сигурно Георги Димитров.
Да, само че той беше бранител. Пробяга съвсем целия терен, с цел да отиде до другата врата и да прегърне първи Ружди. По време на мача Георги имаше 10-15 включвания по цялата широчина на терена. Този мач не го даваха по малкия екран. Много години по-късно наш водач е съумял да спомага да изплатят тв картина от срещата от Би Би Си. Пуснаха мача по Канал 3 и това е било най-гледаното предаване в историята на малкия екран.
Само на 17 години Димитров е незаместим титуляр в Берое. На 18 към този момент не излиза от състава на ЦСКА.
Представете си какъв футболист е бил. В ЦСКА играе дружно с Божил Колев в отбрана. Чувал съм от Георги, че Божил го е взел под свое крило и доста му е оказал помощ, защото другите остарели пушки го гледали изкривено. И по какъв начин няма, като едно 18-годишно момче идва от провинцията и им взема хляба. После, откакто Паро Никодимов подмлади тима, на един лагер в Трявна през 1981 година избрахме Георги за капитан. Беше единствено на 22 години. Същата година скъса предна кръстна връзка. По това време за такава интервенция се вземаше от ахилеса, тъй като още ги нямаше актуалните технологии. Много играчи спираха с футбола след сходна намеса, само че Георги освен, че съумя да се възвърне за 6 месеца, само че и продължи да играе на доста високо равнище.
Какво знаете за двугодишния му престой в Сент Етиен?
 Знам това, което споделя обстоятелствата. Георги стана капитан на тима и бе определен за най-хубав чужденец във френското състезание, макар че в него играеха куп именити други европейци и южноамериканци. Има ли смисъл от повече приказки. А знаете ли какво му е споделил Платини?
Какво?
След един мач на Сент Етиен, не знам единствено дали Платини е бил на терена или го е гледал от трибуните, та Платини отишъл при Георги и му рекъл: Абе, ти бранител ли си или халф? Сами преценете каква сила е имал Георги, какъв физически потенциал и какъв необятен периметър от терена е покривал. Георги бе другар с Платини. Веднъж ми сподели, че бащата на френската легенда има частно летище и ме предложения да го разгледаме, само че аз по този начин и не отидох.
 Много хора ще помнят Георги Димитров и като безгрижник?
Това държа да го напишете. Аз повече от 50 пъти съм бил с него, нито е пушил, нито е пил пред мен. Хората какво приказват, си е техен проблем. Когато сме били дружно, обичах да се майтапя с него, че съм имал над 10 капитани в кариерата, само че единствено той не е бил сътрудник на Държавна сигурност.
Г-н Велков, за жалост се сещаме за такива персони, каквато е Георги Димитров, когато си отидат, вместо да засвидетелстваме непрекъснато уважението си към тях, до момента в който са живи. Какво би трябвало да направи ЦСКА, с цел да увековечи своя популярен капитан?
Той от дълго време се увековечил с това, което е постигнал. Неслучайно Паро Никодимов разгласи Георги и Димитър Пенев за най-хубавите централни бранители в историята на ЦСКА. А щом го споделя Паро, значи е по този начин. Още приживе на Георги Димитров трябваше да създадат особено кресло на „ Армията “ с неговото име. Каквото има Еузебио на стадиона в Лисабон. Сега, каквото и да подхващат от ЦСКА, към този момент е късно.
 
Източник:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР