Футболистите от националния отбор на Иран се надяват да спечелят

...
Футболистите от националния отбор на Иран се надяват да спечелят
Коментари Харесай

Иранските национали: Хората в нашата страна не са щастливи, условията не са добри

Футболистите от националния тим на Иран се надяват да завоюват уважението на своите сънародници с представянето си на Световното състезание, а също по този начин и да бъдат техният глас, като по този метод привлекат вниманието към проблемите в страната. 

Тимът излиза през днешния ден от 15 часа против Англия в първи мач от група В.

Защитникът Ехсан Хаджсафи приказва на конференция, само че с изключение на за футбола, трябваше да дава отговор на въпроси за митингите и комплицираната конюнктура в родината си.

Повече от два месеца продължава недоволството в Иран, предизвикано от гибелта на 22-годишна жена, която беше арестувана от нравствената полиция на страната и по-късно умря. Протестите сътвориха едно от най-сериозните провокации към локалните духовни водачи от Ислямската гражданска война през 1979-а насам.

Според Хаджсафи, който играе за гръцкия гранд АЕК (Атина), несъмнено обстановката в Иран не е добра и се надява националният тим да победи Англия и да донесе малко благополучие на хората. Самият той, съотборниците му, а и други спортисти, към този момент показаха поддръжката си за елементарните хора, които се бунтуват.

" Трябва да приемем, че изискванията в нашата страна не са подобаващи и нашите хора не са щастливи, сподели Хаджсафи на брифинга преди мача c англичаните. - Ние сме тук, само че това не значи, че не би трябвало да сме техният глас. И не трябва да се приказва, че не ги почитаме.

И тъкмо това е значимото - трябва да се борим, да вкарваме голове и да обърнем внимание върху Иран. И доста се надявам, че изискванията ще се трансформират съгласно упованията на хората ".
Англичаните ще продължат традицията от Висшата лига и ще коленичат
Англичаните имат различен проблем, който няма да се хареса на част от света. Най-вече в Катар, поради подтекста. Те ще коленичат преди дуела - по метода, по който го правят във Висшата лига. Това е знак на взаимност срещу дискриминацията по цвят на кожата, раса и полова ориентировка. 

В сегашния шампионат на Премиърлийг колениченето бе отстранено, въпреки и неотдавна отчасти върнато, като наложителен обред. Заради казуса на Катар с човешките права и големия отзвук от това островитяните взеха решение да го вършат на Мондиала.

" Решихме да слагаме коляно на тревата преди срещите след разискване в тима, сподели селекционерът Гарет Саутгейт пред публицистите през вчерашния ден. - Това е нещо, което сме защитавали като отбор във времето обратно.

Разбираме, че във Висшата лига тимовете взеха решение да го вършат единствено при най-големите събития. А ние мислим, че това е най-голямото. Мислим, че това е мощно обръщение и то ще обиколи света, ще възпламени младежите. "

Треньорът и капитанът Хари Кейн потвърдиха уговорката си таранът да носи лентата One Love през целия шампионат. Англия беше един от осемте тима, които дадоха обещание поддръжката си за самодейността за поощряване на разнообразието и възприемането му в Катар, където еднополовите връзки са противозаконни и се криминализират.

Същевременно ФИФА не утвърждава лентата и самата самодейност. Тя заплаши, че ще санкционира футболистите за един мач, в случай че носят признака, по този начин Кейн рискува глоба, само че все пак е решен да покаже съпричасност.

" Наша задача е да дадем едно незабравимо Световно състезание на нашите последователи. Вече сме ги водили в огромни прочувствени пътувания.

Нашата страна също минава през сложен интервал, въпреки да не е чак в такава степен, каквито проблеми изпитват други страни. Но ние сме в икономическа криза и животът е сложен за доста от нашите сънародници, тъй че желаеме те да се насладят на футбола си и да имат страст с нашия тим, която носи същинско благополучие ", сподели Саутгейт.
Какви други мачове има през днешния ден на Мондиала
Ще се изиграят първите дуели от групите А и В. 

Англия и Иран излизат от 15 часа, а от 21 ч. - Съединени американски щати и Уелс. Между тях е вторият дуел от гр. А, в който ще спорят Сенегал и Нидерландия.

Вчера в дуела на откриването Еквадор победи Катар с 2:0.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР