Футболистът на Марица (Пловдив) Мариян Тонев е лидер в голмайсторската

...
Футболистът на Марица (Пловдив) Мариян Тонев е лидер в голмайсторската
Коментари Харесай

Мариян Тонев: Марица е идеално място за млади футболисти, колкото мога повече ще вкарвам

Футболистът на Марица (Пловдив) Мариян Тонев е водач в голмайсторската листа на Втора лига със 17 попадения. Това е първи сезон на Тонев в професионалния футбол. Нападателят е родом от Харманли и е на 23 години младеж е на Берое, по-късно минава и през школата на Локомотив (Пловдив), само че не получава късмет в първия тим и играе в Трета лига за тимовете на Сокол (Марково), Свиленград и Черноморец (Бургас) през предишния сезон. С Черноморец стана голмайстор на тима с 27 гола и влезе в топ 3 на голмайсторите на Югоизточната Трета лига. От предишното лято е част от Марица, която се завърна в професионалния футбол след 5-годишна пауза.

Към Тонев има сериозен интерес и е много евентуално през лятото да премине в тим от efbet Лига. Нападателят даде изявление пред TrafficNews за упованията си до края на сезона, интереса от други клубове и защо мечтае.

- Кои бяха твоите първи стъпки?

- Моите първи стъпки във футбола бяха в Харманли на седем годишна възраст. Бях в школата на Берое 6 години и по-късно бях три години в школата на Локомотив, където играх в Елитните младежки групи. Първо играех в зоналните шампионати, по-късно играх и в Елитните младежки групи - първо за Берое при 17-ките и по-късно в Локомотив за U17 и U19. Локомотив не ми предложиха контракт. Имаше недоразумение и най-после се разделихме.

- След Локомотив по какъв начин продължи твоята кариера?

- Имах къс престои в Сокол (Марково), а по-късно продължих кариерата си в Свиленград и там изкарах хубава година. След това прекосих в Черноморец Бургас.

- В Черноморец направи доста мощен сезон.

- Хубава година изкарах и бях в топ 3 на голмайсторите на Югоизточната Трета лига. За страдание не успяхме да влезем в професионалния футбол.



- Харманли също изиграва доста значима част от кариерата на Христо Стоичков. Може ли да има паралел с него?

- Това е случайност. Той е доста популярен и доста надалеч от нас. Можем единствено мечтаем да стигнем неговите триумфи. За мен той е най великият български футболист. Той е посочил задоволително. Единственият българин притежател на Златната топка. Не мисля, че някой ще успее да го стигне в бъдеще от българските футболист.

- Как се стигна до прекосяването ти в Марица?

- След като не успяхме да влезем в професионалния футбол с Черноморец Марица ми предложиха добра оферта. Аз се съгласих и съм щастлив, че съм в клуба.

- Не спираш да бележиш за Марица и си отпред на голмайсторската листа във Втора лига. Ще успееш ли да станеш голмайстор на Втора лига?

- Има още девет мача. Колкото мога ще оказа помощ и на тима, с цел да оказа помощ да се класираме на по-предно място. Съотборниците ми доста ми оказват помощ, без тях няма да ги има тези голове. Колкото мога повече ще въвеждам.

- Друг забавен паралел е с Георги Христов. Той беше голмайстор на Втора лига с Марица и по-късно и на Първа с Ботев. Стана първенец на България и направи солидна кариера в Съединени американски щати.

- Това са доста огромни футболисти. Аз съм още доста надалеч от тях и ми следва доста работа. Искам да се развия още повече и единствено мога да се изучавам от такива имена като тях.



- През февруари тази година преживяхте снежно предизвикателство. Бяхте блокирани съвсем два дни в рейс по пътя за лагера в Анталия. Това сплотили колектива в тима?

- Определено сплотихме още повече колектива с тази преживелица. Още от начало си паснахме всички момчета и като темперамент и като футболисти. Няма никакви проблеми в тима. Може би тези неща сплотяват още повече.

- В Марица са събрани доста опитни играчи. Те имат солидни кариери в Първа лига, печелили са и доста титли. Учиш ли се към тях?

- Моите упоритости са да ги настигна и по мачове в Първа лига и по купи. Дай Боже и да ги настигна някой ден. От такива играчи можем единствено да взимаш препоръки и да попиваш.

- Определен беше през зимата за състезател номер 1 на Марица за 2021г.

- Това е цялост от всички неща. Без тима няма по какъв начин един да изпъкне. Може би, тъй като бях голмайстор и хората му дефинираха за футболист на годината.

- Имаше ли предложения към теб от други клубове през зимата?

- Имаше много запитвания към мен от тимове от Първа лига и от отбори от чужбина. За в този момент съм тук и мисля единствено за Марица. Времето ще покаже какво ще е моето бъдеще.



- Какво ще е твоето бъдеще през лятото?

- Нека да приключат мачовете и в случай че има нещо ще се разбере.

- Кой е най-запомнящият се миг от началото на кариерата ти?

- Това е първият ми хеттрик в професионалния футбол. Във втория кръг на Втора лига приехме Монтана и победихме с 4:1, а аз вкарах хеттрик. Ще си го запомня като най-хубавия ми миг до тук в моята кариера.

- Кои треньори оказаха съществено въздействие върху теб?

- От доста хора съм научил доста. От първите ми треньори като Марко Марков, Георги Стайков в Черноморец Слави Костенски и Малин Орачев. Може би ще пропусна някой. Навсякъде съм научил нещо от някого, което ми е потребно.



- Преди седмица направи атрактивно предложение на брак на твоята другарка.

- Ние сме към този момент от дълги години дружно и втора година живеем дружно. Мисля, че пристигна времето да стане публично и по този начин взех решение да ѝ предложа.

- Как виждаш Марица като клуб?

- Марица е идеално място за млади футболисти. Покрай опитните се прави сплав с младите и те могат да се развият. Който желае да се труди и успее - тук е точното място. Всичко е правилно и тъкмо и от управлението и от треньорите. Нямам забележки откогато съм тук.

- Какво ще си пожелаеш?

- Ще си пожелая здраве на мен и на моите близки, другари, съотборници и хората, които ми се радват.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР