Футболът спря поради пандемията с коронавируса. Първите притеснения са за

...
Футболът спря поради пандемията с коронавируса. Първите притеснения са за
Коментари Харесай

След кризата ни очаква един нов футболен свят

Футболът спря заради пандемията с ковид. Първите терзания са за оцеляването на доста от клубовете, които мъчно се оправят с финансовите усложнения. Има обаче вяра, че протичащото се ще промени футбола и то в позитивна тенденция.

" Преживяваме нещо, което никой от нас не е виждал, и то ще ни промени съществено ", съобщи мениджърът на Евертън Карло Анчелоти за създалата се обстановка.

От Втората международна война насам спортът не е спиран по този метод в Европа. Внезапната спирачка сподели минусите на една система, наблъскана с големи суми пари. В кратковременен проект ще има финансови ограничавания, а те може да се отрязат и на футбола в бъдеще.

" Телевизионните пари ще намалеят, играчите и треньорите ще печелят по-малко. Билетите ще са по-евтини, тъй като хората ще имат по-малко пари. Икономиката ще е друга, футболът също ще е друг. Може би ще е за положително ", добавя Анчелоти.

" Както всички други неща, рецесията е опция ", декларира футболният историк Дейвид Голдблат пред " Агенция Франс Прес ", само че и предизвестява: " Може обстановката да се утежни. За да настъпи същинска смяна, би трябвало да се промени метода, по който власт и благосъстоятелност са разпределени във футбола ".

More big news in the world of sport broadcasting

Canal Plus & beIN Sports refuse to pay Ligue 1 & 2 rights fees
Fears over Premier League payment rise https://t.co/FqidQ0D2gS
— 101 Great Goals (@101greatgoals) April 2, 2020
В момента финансовата мощност е съсредоточена в относително дребен брой клубове на върха, само че даже и те страдат. Това ще се отрази на трансферния пазар, а големите суми, давани за играчи, може да останат в историята.

" В рамките на две или три години, няма да е допустимо да се харчат сумите, които виждахме, тъй като всяка страна ще бъде наранена. Има огромна възможност от това да произлезе нов футболен свят ", е мнението на някогашния президент на Байерн Ули Хьонес.

Барселона и Ювентус са най-ярките образци за промени, защото са едни от най-богатите. Там към този момент имаше понижаване на заплатите на играчите, а на доста места в Европа се взимат сходни ограничения. Доказателствата, че даже клубовете от елита живеят на ръба, повдига въпроса дали таван на заплатите не е едно от решенията.

В Германия представителите на Бундеслигата в Шампионската лига през този сезон подариха 20 милиона евро в помощ на потърпевшите от рецесията клубове в окуражаващ знак на взаимност.

Ситуацията може да послужи за урок по какъв начин да се разпределят парите от телевизионни права в бъдеще. Може да докара и до преосмиляне на футболния календар, който последните години нарастна доста за повече доходи. Световно състезание с 48 тима и Световно клубно с 24 не наподобява рационално.

FIFA sees 'duty' to help football community: G. Infantinohttps://t.co/4NgNs6qFYP #football #worldnews pic.twitter.com/CJODGE6ORU
— Report News Agency (@reportaznews) April 1, 2020
Президентът на ФИФА Джани Инфантино като че ли се вслуша в гласовете за смяна. " Вероятно можеда реформираме футболния свят, като създадем стъпка обратно. С разнообразни формати, по-малко шампионати, евентуално по-малко тимове, само че по-балансирано ", съобщи той.

УЕФА планираше това лято да организира Европейското състезание в 12 града из Европа. ФИФА има проекти за Световното състезание през 2026 да бъде разпръснато из Северна Америка. Организациите би трябвало да преосмилят тези хрумвания и с оглед друга огромна опасност: климатичните промени.

" Ако научихме нещо през последните два месеца, то е, че би трябвало да слушаме учените. Трябва да натиснем бутона за пауза на всичко това и да преосмислим главно нещата ", е заключението на Голдблат.
Снимки: ©Getty Images
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР