Футболът отново показа, че може да служи като универсален език

...
Футболът отново показа, че може да служи като универсален език
Коментари Харесай

БФС и ООН обединяват сили

Футболът още веднъж сподели, че може да служи като повсеместен език на мира и правата на индивида без значение от пол, възраст, генезис, вяра и състояние в обществото, както и да надвишава разликите в убежденията на хората. Каузата на футболния шампионат Ambassadors’ League 2018, който се организира на Националната футболна база " Бояна " под патронажа на министъра на външните работи Екатерина Захариева бе отбелязването на 70-годишнината от приемането на Всеобщата декларация за правата на индивида.

Инициативата даде старт и на ново дълготрайно партньорство сред Българския футболен съюз и Дружеството за Организация на обединените нации в България. Двете организации подписаха Споразумение за съдействие, като подписите си под договора сложиха заместник-изпълнителният шеф на БФС Павел Колев и заместник-председателят на Дружеството за Организация на обединените нации в България проф. Петранка Филева. Партньорството се основава на Цел 3 „ Добро здраве “, Цел 16 „ Мир и правдивост “ и Цел 17 „ Партньорство за стабилно развиване “ от Програма 2030 на Организация на обединените нации за стабилно развиване на света, както и разпространение на спорта като средство на дипломацията за реализиране на мир и съгласие сред нациите.

„ Сигурен съм, че от това съдействие ще произлязат много потребни резултати освен за българското общество, само че и в европейски подтекст, а за какво не и в международен “, съобщи Павел Колев.

Заместник-изпълнителният шеф на БФС посочи, че футболът постоянно е бил игра, която сплотява хората. „ В този смисъл е добре ние като федерация и Дружеството за Организация на обединените нации в България да си сътрудничим, с цел да се опитаме, в случай че не да разгадаем, то най-малко да облекчим редица обществени проблеми “, добави той, като акцентира, че двете организации споделят общи полезности и това е повода да стартират дълготрайно партньорство за години напред.

„ Чрез това партньорство ние ще можем да реализираме доста начинания свързани със спорта за обществено развиване “, съобщи заместник-председателят на Дружеството за Организация на обединените нации в България Петранка Филева. Тя акцентира, че в лицето на Българския футболен съюз организацията е разкрила съидейник в напъните си за оправянето с редица обществени проблеми като понижаване на отпадащите от учебно заведение деца, за повече приемливост измежду подрастващите и изобщо за един по-добър и обективен свят, посредством най-популярната игра. „ Двете организации ще се стремят и да разпространяват спорта като средство на дипломацията за реализиране на мир и съгласие сред нациите “, бе безапелационна Петранка Филева.

По време на церемонията бе прочетен и формален приветствен адрес от министъра на външните работи Екатерина Захариева, посредством който тя приветства самодейността и поздрави Дружеството за Организация на обединените нации в България и БФС за партньорството. В него тя акцентира, че през последните години все по-ясно се осъзнава ролята на спорта като средство за разпространение на основни полезности като толерантността и взаимното съгласие, които могат да сближават хората и страните.

„ В комплицираната геополитическа конюнктура спортът фактически преодолява разликите. Скорошен образец за това беше Олимпиадата в Пьонгчан, където делегациите на Северна и Южна Корея се сплотиха под един байрак “, акцентира в писмото си първият посланик на България.

Седем тима взеха присъединяване в тазгодишното издание на шампионата, измежду които дипломатическите задачи на Република Турция, Ислямска република Иран, Република Судан, Украйна, както и тим на Министерството на външните работи и обединенията на неправителствените организации Студентската организация за проучване на интернационалните връзки (САИМО) и Дружеството за Организация на обединените нации в България.

Представителите на Република Турция завоюваха трофея за втора поредна година, като също по този начин сграбчиха множеството от самостоятелните призове. Почетната стълбица бе допълнена от съставите на САИМО и Иран.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР