Функцията за заснемане на кадри от въздуха е рискова за

...
Функцията за заснемане на кадри от въздуха е рискова за
Коментари Харесай

Дронове и IoT поставят нови измерения пред сигурността

Функцията за снимане на фрагменти от въздуха е рискова за персоналния живот

Използването на дронове за снимане на фрагменти от въздуха повдига доста въпроси по отношение на неприкосновеността на персоналния живот, стана ясно от лекция на Антон Пулийски, създател на Drone Arena

Масовото нахлуване на дроновете в всекидневието и неналичието на регулации в региона слагат съществени провокации пред сигурността, в това число и от позиция на регулацията GDPR.

Реално дронът слага опасности за персоналния живот заради функционалността си за снимане на фрагменти от въздуха, сподели Антон Пулийски, създател на Drone Arena, по време на презентация в границите на IoT Adventure Forum 2018 през вчерашния ден в София.

„ Именно фактът, че стартира да се следи изместване на функционалността на дроновете, към този момент насочва вниманието към казуса защо могат да се употребяват те “, разяснява Пулийски пред аудиторията на форума.

Други съществени проблеми при потреблението на дронове за снимане са свързани с така наречен „ вцепеняващ резултат “, както и с прозрачността и отчетността. Първото значи, че когато хората знаят, че са снимани, това ги кара да се държат по нетипичен за тях метод.

От друга страна – в случай че хората не виждат съответния дрон, който ги снима, тогава въпросът, който поражда, е нарушение неоприкосновеността на техните персонални данни (прозрачност). Ако пък даден човек е забелязал, че е сниман от дрон, постоянно той не знае кой е притежателят на дрона и надлежно от кого да изиска данните (снимките) му да бъдат заличени (отчетност).
още по тематиката
Освен това, заради съществуването GPS функционалност в съответния дрон, снимането може да се употребява за локализиране на хора, което още веднъж попада в обсега на регулацията за отбрана на персоналните данни. Както и фактът, че заради потреблението на камери с положителни характерности, снимането посредством дронове може да се употребява за осъществяване на профилиране.

Не са изключение и въпросите, когато потреблението на дрон за снимане на група хора, събрани по даден мотив на обещано място, може да се пояснява като нарушение на свободата на съюзяване и групиране на тези хора.

Всичко това са единствено част от проблемите, които потреблението на дронове слага пред сигурността, посочи Антон Пулийски. Той сложи специфичен акцент и върху проблемите, зараждащи при предаване на данни сред наземната станция, където е операторът на дрона, и съответния дрон.

Ако тази радиовръзка не е криптирана, данните елементарно могат да бъдат прихванати от хакери, които от своя страна да ги събират или, което е още по-лошо – да ги модифицират и да препредават подправени данни към оператора. Този проблем слага съществени проблеми по отношение на GDPR регулацията и може да докара до налагане на санкции към оператора на дрона, поради компрометирани данни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР