Функцията на Наказателния закон е да наказва извършителя на престъплението,

...
Функцията на Наказателния закон е да наказва извършителя на престъплението,
Коментари Харесай

Юрист пред Lupa.bg: 60 дни срок за интимната връзка? Близките отношения нямат давност

Функцията на Наказателния закон е да санкционира причинителя на закононарушението, а Законът за отбрана от домашно принуждение е да закриля потърпевшия – съдът да издаде акт, който да го отбрани – този акт може да бъде заповед да го приближава, възбрана да му се обажда, следи и прочие До момента Законът за отбрана от домашното принуждение се грижеше за хора, които имат брак, които са родственици и които живеят в едно домакинство. Това изясни пред Lupa.bg. юристът Клавдия Дали.

 „ От отбрана не се употребиха хора, които имат единствено интимна връзка. Ако се случеше побой, пострадалият нямаше право да желае такава протекция. Той можеше да има искания към насилника само посредством Наказателния кодекс. Агресорът можеше да бъде наказан на пробация, подписка или затвор, в случай че е тежко закононарушението. Но това не предпазваше жертвата от нападателя й, когато е на независимост  - той можеше да отиде до жилището й, да я  тормози на работното място... ”, изясни юристът.

 „ Част от обществото и националните представителите се тормозят, когато интимната връзка влезе в Закона за отбрана от домашното принуждение, ще се легализират дадени връзки, които обществото не харесва. По време на комунизма е имало гей общества, има ги и в този момент. Всички хора без оглед на тяхната принадлежност следва да имат равни права на отбрана от посягане ”, безапелационна е Дали.

Според нея определението „ фамилиарност ” не би трябвало да има период, а да се изхожда от логиката на психиката. Едно принуждение може да се случи още първата седмица от започване на връзката, може да се случи след 9 година

Според психолозите фамилиарност съставлява близки връзки на прочувствена обвързаност към различен специфичен за нас човек. Разликата сред едно закононарушение, което не е на основата на фамилиарност, и това, в което участва фамилиарност, е че интимните сътрудници имат доста огромна база на информация един за различен  – сътрудникът знае къде живеем, които са обичаните ни места за визити и прочие Експертиза би трябвало да дефинира до каква степен жертвата и нападателя са били близки, с цел да може Законът от отбрана от домашното принуждение да даде сигурност на потърпевшия – той да не бъде доближаван от насилника си. Двамата може да не са имали полови връзки, само че са били близки, по тази причина понятието интимна връзка би трябвало да влезе в Закона за отбрана от домашното принуждение.

 „ Що се отнася до Наказателен кодекс, за лека телесна щета ми се коства прекалено много наказването от 2 година отнемане от независимост, защото няма заплаха за здравето и живота на потърпевшото  лице. Възпирщият резултат може да се реализира по-лесно, в случай че се направи проверка на всички органи, които се занимава с насилието. Ако законът се съблюдава в къси периоди за всички еднообразно, а не след публично неодобрение и има наказване за нарушителите му, няма потребност от нови ремонти ”, счита Клавдия Дали.

 След повече от два часа диспути депутатите одобриха гаранции за отбрана от домашното принуждение, като замениха термина „ фактическо съпружеско общуване ” с „ интимна връзка ”. Народните представители одобриха лицата, които са или са били в интимна връзка, без значение дали споделят едно домакинство, също да могат да търсят отбрана при възможен тормоз от страна на половинката.

Фокусът е върху даването на отбрана против принуждение, когато са налице интимни взаимоотношения. Със законодателните промени се уголемява кръгът на лицата, които могат да търсят бърза и ефикасна отбрана против принуждение.

При лека телесна щета - до 2 години затвор и санкция до 1000 лв..

При наново нарушение на лека телесна щета да има най-малко 3 месеца затвор, оферират от „ Възраждане ”.

Заложено е да се усилят наказванията при междинна телесна щета. Така оптималното да бъде до 8 години затвор, а не 6, както е до момента.

В Закона за отбрана от домашното принуждение се вкарва нов термин – „ интимна връзка ”. Така лицата ще имат право на защита при упражнено върху тях принуждение.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР