Фундаментално правило за песенния конкурс е: Никакви политически или търговски

...
Фундаментално правило за песенния конкурс е: Никакви политически или търговски
Коментари Харесай

Геополитика и Евровизия: Отново скандали с конкурса

Фундаментално предписание за песенния конкурс е: Никакви политически или търговски подмятания в речи, текстове, хореография и впрочем от страна на участниците. Скандалите през последните години обаче демонстрират, че това като че ли редовно се нарушава. Геополитиката се е наместила в основата на този конкурс, за жалост.

Кратка история на политическите кавги

Спомняме си какъв скандал провокира песента на Джамала, която показа Украйна и завоюва състезанието през 2016 година

Песента " 1944-та " не бе призната изключително добре от Русия. Причината - съгласно мнозина Кремъл тя бе отдадена на протичащото се в Крим през 2014, вместо както се твърдеше - за подредената от Сталин депортация на етнически татари от украинския Крим през 1944. Директни подмятания към спора Москва-Киев.

Напрежението сред Русия и Украйна продължи да гори и на сцената на Евровизия през следавщите няколко години.

През 2017 година украинските управляващи не разрешиха достъпа в страната за период от три години за представителя на Русия - Юлия Самойлова. Причината бе присъединяване й на концерт в Крим през лятото на 2015 година От Службата за сигурност на Украйна тогава обясниха, че певицата е нарушила разпореждане на Министерския съвет на Украйна, съгласно което чужденците се задължават да получат особено позволение за визитата на полуостров Крим, откакто той бе анексиран от Русия.

Нещата не стопираха до тук. Пред 2018 година Украйна отдръпна присъединяване си, откакто публиката избра страната да бъде показана от 27-годишната Анна Корсун, която се показва със театралния псевдоним Maruv. Причината тя да не показа Украйна в Тел Авив бе посочена като " политически разлики ". Тя обаче съобщи, че става дума за опит да й бъде натрапен контракт от държавната телевизия, с който тя да се откаже от концертни участия в Русия.

През 2019 година, откакто в огъня сред Израел и Палестина бе налят още огън. Тел Авив бе хазаин на песенния конкурс, а две осъществявания с очевидено политическо обръщение провокираха същински скандал. Гост в състезанието бе Мадона. Двама от танцьорите по време на нейното осъществяване излязоха с израелското и палестинското знаме на гърбовете си, а малко по-късно представителите на Исландия " Hatari " издигнаха палестински флагове, до момента в който течеше оповестяването на резултатите.



Сега на фокус несъмнено е протичащото се с Беларус. Страната изпрати ария, която бе избрана като политическа агитация от хиляди хора. Незабавно бе поискано дисквалифицирането на Минск. Страната се тресе от непрестанни митинги против режима на Александър Лукашенко към този момент месеци наред. Президентът завоюва 80% от вота на изборите през лятото, само че се счита, че резултатите са манипулирани за Лукашенко (който ръководи към този момент 26 г.) да затвърди диктатурата си.

След като абсурдът избухна, Швеция разгласи, че беларуските представители в интернационалното жури ще бъдат заместени от Англия.

Към този миг публично мнение от Европейски съюз за радио и телевизия няма.

Даването на точки от интернационалните журите пък постоянно е било по линията на съседски и другарски начала. Ето по този начин да вземем за пример Армения и Азербайджан в никакъв случай не гласоподават едни за други, а тази година Армения реши да не взе участие. ФрогНюз напомня, че през 2020 година двете страни възобновиха огъня към района Нагорни Карабах.

Предвид другарските точки, забавно би било какво ще се случи с Република Северна Македония и България, в случай че въпреки всичко двете страни доближат до финалите. София и Скопие са се хванали за гушите болести възродени исторически разногласия и взаимни обвинявания. България взе решение да блокира пътя на Република Северна Македония към Европейски Съюз като наложи несъгласие върху преговорната рамка в тогавашния й тип. По този метод бе спряно разширението на Европейски Съюз в района Западни Балкани, защото участието на РСМ върви дружно с това на Албания. В този смисъл забавно би било и какви точки ще даде Албания на България по време на песенния конкурс.

Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР