Фундаменталните проблеми за безработицата сред младите в Северозападна България са

...
Фундаменталните проблеми за безработицата сред младите в Северозападна България са
Коментари Харесай

Младите хора няма къде да учат в Северозападна България

Фундаменталните проблеми за безработицата измежду младите в Северозападна България са три - значително младежите няма къде да учат в Северозападна България. Има някои филиала, само че няма съществени университети т.е след пълноправие те или би трябвало да работят или стават неактивни. Друг проблем е, че няма и толкоз младежи в тези райони. Това сподели в Българска национална телевизия " Денят стартира " Явор Алексиев, стопански анализатор от Институт за пазарна стопанска система.

За шанса на един човек в района да си откри работа, той даде за образец, че един човек би трябвало да има 70% от продуктивността на средностатистическия човек в Видин и единствено 35% на човек в София на човек в София. За видинчани София е това, което за софиянци е Берлин по отношение на виталния стандарт, сподели Алексиев.

По тематиката за еврофондовете анализаторът съобщи, че те по-скоро нямат за цел да оказват помощ по метода, по който са структурирани. Важно е по какъв начин ние ги използваме. Ние съумяваме да усвояваме, тъй че да благоприятстваме развиването на тези изостанали райони. Най-голяма значение би имало инфраструктурата. Дунав мост 2 е бих споделил едно маргинално оборудване, до което няма достъп и за това цялостните позитиви не се усещат. Има огромен проблем в Северозапада с еврофондовете.

Ако те аплайват, няма да могат, тъй като имат доста малко население. Има административна отпадналост, която пречи на района това да се случи. Особена нужна е консолидацията на общини. Все още сме надалеч от това. Изисква се доста политическа воля да се случи това, сподели още Явор Алексиев.

В студиото на Българска национална телевизия анализаторът съобщи още, че сега пазарът на труда в някои райони в Северозапада стои по-добре от годината преди рецесията, само че това не значи, че стои добре по принцип, а покачването на бюджетните разходи повече ще се изразят в София.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР