Фундаментални различия по казуса за правата на гражданите на ЕС

...
Фундаментални различия по казуса за правата на гражданите на ЕС
Коментари Харесай

Фундаментални различия след втория кръг преговори между ЕС и Лондон

Фундаментални разлики по проблема за правата на жителите на Европейски Съюз на Острова.

Това съобщи основният договарящ от страна на Европейски Съюз Мишел Барние по време на конференция с английския министър за Брекзит Дейвид Дейвид в Брюксел, осведоми Скай Нюз.

Двамата дадоха конференция след втория кръг договаряния за Брекзит, който стартира в понеделник.

 Не се чакат бързи резултати в договарянията за Брекзит
Не се чакат бързи резултати в договарянията за Брекзит

" Конструктивни ", " учтиви " и " добър старт " са типичните мнения

Барние посочи, че договарянията с Англия са посочили фундаменталните разлики по отношение на по какъв начин да се подсигуряват правата на жителите.

По втория значим проблем той изиска " обяснение " от Лондон по отношение на сумата, която Обединеното кралство би трябвало да заплати към евробюджета преди да напусне Европейски Съюз.

Брюксел желае въпросът за правата на жителите да се взема решение в европейските съдилища, до момента в който Лондон е изрично срещу. От думите на Барние стана ясно, че двете страни не отстъпват по въпроса. Шефът на договарянията от страна на Европейски Съюз акцентира, че съюзът не вижда опция на Европейския съд по отношение на правата на жителите на Европейски Съюз на Острова.

" Дължим на тези 3 милиона жители на Европейски Съюз във Англия тази сигурност и отбрана ", уверен Барние.

Ще стартираме да преговаряме, откакто Англия обясни позицията си за финансите, сподели още той и разясни, че общата задача с Дейвис е да стартира да се работи съдържателно.

Дейвис от своя страна отхвърли да удостовери изрично дали Англия ще заплати финансовите си отговорности, до момента в който Барние повтори, че Лондон би трябвало да си заплати.

Не можем да продължим договарянията, в случай че Англия не изясни позицията си, посочи Барние и предизвести Острова да уреди всичките си сметки преди да напусне.

Иначе Дейвис е " обнадежден " от договарянията, пояснявайки, че е реализиран прогрес по въпроса за правата на жителите. Но по думите му към момента има области, където има различия по основни въпроси.

Щом един път Англия разкрие какво чака от преговорния развой, по думите на Барние, изключително във връзка с правата на жителите в чужбина, финансовите въпроси и границата с Ирландия, двете страни могат да се насочат към следено овакантяване на Европейски Съюз.

Барние акцентира, че Европейски Съюз не е в игра, с цел да прави отстъпки, откакто Лондон самичък е решил да напусне.

Дейвис посочи единодушието си с Барние за потребността от шерване на предвидимост на договарянията, само че разясни, че двете страни би трябвало да реализират " компромис " по въпроса за " сметката за бракоразвод ".

В умозаключение английският министър акцентира, че никой не чака от Европейски Съюз да накаже Англия и че с Барние работят за " добра договорка ".

Като цяло Дейвис разгласи, че договарянията са били градивни, до момента в който Европейски Съюз прикани за " изясняване на позицията ".

Междувременно Англия ще организира първия цялостен парламентарен спор за анулация на законодателството на Европейски Съюз на 7 септември.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР