Fujitsu проведе брифинг за медиите и анализаторите в завода на

...
Fujitsu проведе брифинг за медиите и анализаторите в завода на
Коментари Харесай

Fujitsu подготвя 2nm 150-ядрен сървърен Arm-процесор MONAKA с поддръжка на PCIe 6.0 и CXL 3.0

Fujitsu организира брифинг за медиите и анализаторите в завода на Kawasaki тази седмица, където приказва за създаването на сървърния процесор MONAKA, който е планувано да се появи на пазара през 2027 година, написа ресурсът MONOist. Компанията за първи път разгласи основаването на ново потомство процесори напролет на тази година, а японското държавно управление отдели част от средствата за създаването.

Според Наоки Шинджоу (Naoki Shinjo), основен изпълнителен шеф на отдела за разработка на модерни технологии на Fujitsu, MONAKA е идващото потомство високопроизводителен и енергоефективен процесор, който се създава, с цел да усъвършенства доста енергийната успеваемост на дейта-центровете и да обезпечи високоскоростна обработка на данните, нужни за AI-приложенията и цифровата промяна.

MONAKA ще е основан на Arm-процесорната архитектура с набора от указания Armv9-A и поддръжка на SVE2 мащабируеми векторни разширения. Той ще съставлява 3D-сглобка от чиплети, а производството му ще е основано на 2nm технология на TSMC. Според Шинджоу, процесорът ще има към 150 ядра, поддръжка на DDR5 памет и интерфейс PCIe 6.0 с CXL 3.0. Въздушното изстудяване на чипа ще бъде задоволително, с цел да работи в най-благоприятен режим.

Fujitsu чака MONAKA да бъде два пъти по-енергоефективен от конкурентните чипове и доста по-бърз във връзка с скоростта за обработка на данните в региона на изчисленията при работни натоварвания с AI. Arm Confidential Compute Architecture (CCA) дава отговор за гарантирането на сигурността на данните в Armv9-A.

Съобщава се също, че наследникът на суперкомпютъра Fugaku, който ще започва през 2030 година, ще употребява процесори, създадени благодарение на технологии, включени в MONAKA. За разлика от високоспециализираните процесори FUjitsu A64FX HPC, които са в основата на Fugaku, чиповете MONAKA съставляват по-универсалните решения.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР