Фугу е едно от най-прочутите ястия в японската кухня. Приготвя

...
Фугу е едно от най-прочутите ястия в японската кухня. Приготвя
Коментари Харесай

Фугу - най-скъпият и смъртоносен деликатес в света

Фугу е едно от най-прочутите ястия в японската кухня. Приготвя се от рибата фугу, която е смъртоносна, в случай че не се сготви вярно. От нея се подготвя най-изисканото суши-сашими.

Фугу е риба с необикновена форма. Обитава водите към Япония и Корея. На дължина доближава към 70 сантиметра. При заплаха тя се надува, като става три пъти по-голяма и приема формата на балон. Оттам и имената, с които е наричана - балон, риба глобус. Наричат я още игленик, поради шиповете, с които някои фугу се ежат авансово.

Невропаралитичната отрова на една риба може да провокира гибелта на 30-40 души. Рибите от семейство „ Tetraodontidae “ съдържат смъртоносни количества от отровата тетродотоксин във вътрешните си органи, изключително в черния дроб и половите жлези, а също и в кожата.

Поради това единствено особено лицензирани готвачи могат да подготвят и продават фугу и потреблението на дроба и яйчниците е неразрешена. Малки количества от отровата предизвикват особено мечтано чувство на езика, наподобяващо леко изтръпване и гъделичкане, което трае към 15 секунди след поглъщането на парченцето месо, тези елементи се считат за най-вкусни. Ако не премине до 15 секунди, можете да се смятате за пасажер.

Японска поговорка за този деликатес гласи: " Който е опитвал тази риба, е простак, само че който не е - също “.

Освен доста познания се изискват и естетически умения в подредбата на късчетата месо. Фугусаши е красиво ястие, наподобяващо картина - пейзаж, птица, пеперуда. Парченцата се топят в специфичен сос и подправки.

Не всеки готвач в японски ресторант може да направи фугу. Едната причина е, че се подготвя доста мъчно, а втората е, че би трябвало да има документ за това. А цените на това ядене са галактически. В заведенията за хранене в Токио четвърт сушами от фугу коства 750 $.

Въпреки всички защитни ограничения обаче доста хора умират всяка година от отравяне или парализиране след консумация на фугу. Смъртта след дегустация на рибата се уважава наедно със гибелта на бойното поле.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР