Фруктозата може да е опасна за бъдещите майки и кърмачките,

...
Фруктозата може да е опасна за бъдещите майки и кърмачките,
Коментари Харесай

Фруктозата може да е опасна за бременните и кърмачките

Фруктозата може да е рискова за бъдещите майки и кърмачките, оповестява уеб сайтът Нюз медикъл нет, базирайки се на резултатите от новозеландско проучване.

Авторите му от университета на Отаго са открили, че в случай че бременните и кърмещите дами употребяват доста фруктоза, в метаболитните им процеси и състава на кърмата могат да настъпят редица промени, които трансформират метаболизма и на бебето, добавя Българска телеграфна агенция.

За задачите на проучването учените са добавяли фруктоза към храненето на женски морски свинчета преди и по време на бременността. Специалистите след това са следили дълготрайни и основни промени в равнищата на свободните мастни киселини, циркулиращи в кръвта на потомството и в майчиното мляко. Изследователите акцентират, че потомството не е консумирало фруктоза.

В рамките на опита фруктозата е съставлявала до 16,5 % от калорийното наличие в храненето на животните. При хората, които се придържат към западния метод на хранене, процентът доближава 14 на 100 от общия банкет на калории. Промените в обмяната на веществата на майката водят до непрекъснати промени в метаболизма на мазнините като цяло.

"Установихме, че фруктозата оказва значително въздействие върху метаболитния статус на бременните дами и наличието на свободни мастни киселини в майчиното мляко. Също по този начин открихме, че потомството, родено от майки, хранени с фруктоза, демонстрира доста характерен модел на нараснали свободни мастни киселини и изменен липиден метаболизъм, който се резервира през целия ранен живот ", споделя ръководителката на проучването Ерин Смит.

Известно е, че нарасналите равнища на свободно циркулиращи мастни киселини усилват риска от затлъстяване, инсулинова устойчивост, диабет вид 2 и сърдечносъдови болести.

"Изследването ни акцентира какъв брой е значимо да се ограничи потреблението на рафинирана фруктоза, която се съдържа в голям брой нездравословни храни и питиета ", добавя Смит.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР