Френското правителство ще вложи 2.1 млрд. евро в държавната енергийна

...
Френското правителство ще вложи 2.1 млрд. евро в държавната енергийна
Коментари Харесай

Франция подпомага с 2.1 млрд. евро държавната енергийна компания EDF

Френското държавно управление ще вложи 2.1 милиарда евро в държавната енергийна компания EDF, с цел да преодолее финансовите усложнения и да посрещне разноските за създаване на нови нуклеарни реактори. EDF изпитва усложнения заради спад в производството и продажбата на електрическа енергия под пазарните цени поради опита на Париж да ограничи растежа на цените на електричеството. Финансовият министър Бруно льо Мер съобщи, че помощта ще е част от емисия на права на стойност 2.5 милиарда евро, оповестена от EDF в петък, чиято цел е да се усъвършенства финансовото положение на компанията, оповестява Reuters.

Решението на Париж идва, откакто компанията разгласи, че за миналата година продажбите й са скочили с 21.6% до 84.5 милиарда евро, а облагата преди заплащане на лихви, налози и амортизации - с 11% до 18 милиарда евро.

EDF разгласи, че спиранията на работата в някои от френските нуклеарни електроцентрали са принудили компанията да понижи прогнозите си за произвеждане през 2022 година Отделно продажбата на електрическа енергия на по-ниски от пазарните цени ще докара до спомагателни загуби 8 милиарда евро.

Правителството разгласи при започване на годината, че вредите от тези ограничения ще бъдат поети от компанията. Въпреки по-тежкото състояние от компанията декларират, че по-високите международни цени на електрическата енергия ще прибавят 6 милиарда евро към облагата й за тази година.
Реклама
Представители на компанията декларират, че емисията за издаване на права е част от проекта за финансиране, който ще им разреши да се попълни салдото за тази и идната година и да се резервира рейтингът на дълга й. Изпълнителният шеф Жан-Бернар Леви съобщи, че в дълготраен проект ще е нужна по-обширна структурна промяна и това ще е водещо в дневния ред на държавното управление, откакто мината президентските избори през април.

Финансовото министерство съобщи също, че с изключение на емисията на права ще подкрепи енергийната компания посредством продължение на политиката си да получава дивидентите си в акции на EDF вместо в пари.
Финансово състояние
Този месец президентът Еманюел Макрон разгласи, че Франция ще построи най-малко 6 нови реактора през идващите години, като EDF ще дава отговор за построяването и употребата. Проектът на стойност от 50 милиарда евро е най-голямата френска поръчка на компанията от години, оповестява Financial Times.

В петък компанията декларира, че ще стартира нов кръг от продажби на активи през идващите две години, с цел да набере 3 милиарда евро. Компанията също по този начин възнамерява да предложи опция на акционерите да получават дивиденти в акции, а освен в брой през тази и идната година.
Реклама Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете
Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР