Френското правителство обяви, че се разработват мерки, насочени към намаляване

...
Френското правителство обяви, че се разработват мерки, насочени към намаляване
Коментари Харесай

Франция намалява максималната скорост по второкласните пътища на 80 км, за да спаси животи

Френското държавно управление разгласи, че се създават ограничения, ориентирани към понижаване на пътните катастрофи. След дълготрайно разискване бе решено да се понижи оптималната скорост по второкласните пътища в страната от 90 на 80 километра в час. „Това ще даде опция да спасим 350-400 живота годишно“, показва вътрешният министър Едуар Филип, съобщи БГНЕС.

Както показват специалистите през 2016 година 55% от случаите на ПТП със гибелен излаз (над 1,5 хиляди) са регистрирани точно на второкласните пътища във Франция. И още една мярка – лишаване на свидетелството за ръководство на МПС в случай че водачът употребява мобилен телефон не по разпоредбите. По-рано това се наказваше с санкция от 135 евро и лишаване на 3 контролни точки от общо 12-те по френската система за оценяване на водачите. Направено през март 2017 изследване на публичното мнение демонстрира, че съвсем 60% от запитаните постоянно употребяват мобилен телефон до момента в който карат. „Сигурността на придвижването по пътищата е народен въпрос от първостепенна важност“, отбелязва Филип.

„ Трябва да действаме уверено във връзка с водачите, които подлагат на заплаха себе си и останалите. Тези, които са на кормилото би трябвало да помнят, че от дейностите им зависи животът ни, нашия и на нашите близки“, акцентира той.

„През последните три години ние следим непрекъснато увеличение на пътните катастрофи със гибелен излаз и това става след 30 години прогрес, който бе изработен в тази област“, сподели Филип. Не би трябвало да се помиряваме с тази обстановка. Безопасността по пътищата е един от най-болезнените въпроси във Франция. По публични данни през 2016 година починалите при ПТП в страната са 3477 души. Според специалистите, откакто се обобщят данните за 2017 година този индикатор ще бъде по-висок. Особена паника за френските управляващи е увеличението на злополуките по време на празничните дни. Само по време на новогодишните празници по пътищата на Франция са починали 105 души. В по-голямата част от случаите повода е приложимост на алкохол.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР