Френско-германският консорциум Соф Кънект е избран за концесионер на летище

...
Френско-германският консорциум Соф Кънект е избран за концесионер на летище
Коментари Харесай

Френско-германският консорциум Соф Кънект е избран за концесионер на летище София


Френско-германският консорциум " Соф Кънект " е определен за концесионер на летище София. Това заяви транспортният министър Росен Желязков, представен от БГНЕС.

Консорциумът " Соф Кънект ", който е оператор на летище Мюнхен, е класиран преди всичко с 86,12 точки. На второ място е класиран консорциум " Еърпортс Де Пари " – с 80,31 точки, трети е " Фрапорт България “ ЕАД – с 80,19 точки, четвърти - Консорциум " Витоша " - със 78,42 точки., а пети - " ССБ София Еърпорт ДжейВи ".

Консорциумът " Соф Кънект " с водещ сътрудник в парижкия фонд " Маеридиам Ийстънр Юръп Инвестмънтс САС " и с присъединяване на оператора на летище " Флугхафе Мюнхен " предложи годишно концесионно заплащане от 24,54 млн. евро, което е 32% от размера на общите доходи от всички действия за настоящата година.

По-висока цена при отварянето на офертите при започване на май предложиха в офертите си два от останалите участници в конкуренцията за летище София - " Еърпортс Де Пари " Европейски Съюз ЕЙ – с 32,824 млн. евро годишно и консорциумът „ ССБ София Еърпорт ДжейВи “ – с 26,05 млн. евро.

" Важно конкретизиране е, че и петте предложения са извънредно положителни. Който и да беше избран, летище София ще има изключителна вероятност в своето развиване през идващите години ", счита господин Желязков.

Всички претенденти са известени за взетото решение и е им възложен протокол от работата на комисията за провеждането на процедурата. Договорът може да бъде подписан след 15-дневен период, считано от през днешния ден. Обжалване пред Комисия за защита на конкуренцията може да стане в 10-дневен период от оповестяването на решението.

" Този спор ще се развие пред Комисия за защита на конкуренцията и по-късно ще продължи във Върховен административен съд. Решението на съда ще бъде дефинитивно в границите на един месец от постъпването на решението на Комисия за защита на конкуренцията ", обясни транспортният министър при положение, че някой от претендентите апелира. Според Желязков даже да има оборване, крайното решение ще се вземе в къси и обозрими периоди.

Конкурсът с офертите за концесията на летище София беше отворен при започване на май. За първи път процедурата е по новия Закон за концесиите. Самата процедура е оптимално предпазена от позиция на злоупотреби с документите.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР