Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан призова в Багдад за

...
Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан призова в Багдад за
Коментари Харесай

Франция призова за спокойни избори в Ирак

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан прикани в Багдад за спокойни избори в Ирак през май и за национално помиряване, включващо сунитите и кюрдите, съобщи Франс прес.

Льо Дриан също по този начин даде обещание Франция да взе участие във възобновяване на Ирак, което се прави оценка на 73 милиарда евро.

"Ние участвахме в битката против "Ислямска страна " и би трябвало да участваме и в мира ", съобщи френският външен министър.

"Изборният развой би трябвало да протече в най-хубави условия и да се опира на логичност на приобщаване, уважаваща другите общности ", сподели Льо Дриан, споменавайки сунитите, християните, кюрдите и язидите.

Джихадистите в Ирак се възползваха от изключването на сунитите от обществено-политическия живот в интерес на шиитското болшинство след свалянето на диктатора сунит Саддам Хюсеин. Възможно е те още веднъж да се появят, като през 2006 и 2014 година, в случай че сунитското малцинство отново се почувства маргинализирано, отбелязва Агенция Франс Прес.

"Намираме се в интервал, в който Ирак се нуждае от непоклатимост, възобновяване, помиряване. Съчетанието на тези три детайла ще разреши да има спокойни избори и широкопредставително държавно управление ", съобщи френският външен министър.

Льо Дриан се срещна с премиера Хайдер ал Абади, президента Фуад масум и ръководителя на Народното събрание Салим ал Джубури, които съставляват надлежно шиитите, сунитите и кюрдите в Ирак.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР