Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан призова Техеран да бъде

...
Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан призова Техеран да бъде
Коментари Харесай

Франция призова Иран да бъде конструктивен по време на ядрените преговори

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан прикани Техеран да бъде " градивен " по време на договарянията със международните сили през идната седмица във Виена, оповестява " Франс прес ".

Европейският съюз се пробва да върне администрацията на американския президент Джо Байдън в нуклеарното съглашение, с цел да ограничи упоритостите на Техеран.

Съединени американски щати няма да вземат участие директно в полемиките, включващи също Китай, Германия, Русия и Англия.

Но за първи път откогато някогашният американски президент Доналд Тръмп се отдръпна от нуклеарното съглашение с Иран през 2018 година, ще участва американска делегация.

Съгласно нуклеарното съглашение от 2015 година Иран получи унищожаване на интернационалните наказания в подмяна на приемане на ограничавания на програмата си, целейки усмиряване на опасенията, че може да придобие нуклеарни оръжия.

Байдън даде обещание да се причисли още веднъж към съглашението, при изискване че Иран първо се върне към спазването на уговорките, които изостави, с цел да отмъсти за отдръпването на Тръмп и повторното налагане на тежки наказания.

Льо Дриан е разговарял с иранския си сътрудник Джавад Зариф през днешния ден и " приветства идното възобновяване във Виена на полемиките по отношение на нуклеарното съглашение ".

Той също по този начин " насърчи Иран да бъде градивен в полемиките... да дефинира през идващите седмици какво би трябвало да се направи за цялостно връщане към спазването на съглашението ", означи Льо Дриан в изказване.

" Франция ще взе участие по прагматичен и в това време придирчив метод. Призовах Иран да се въздържа от всяко по-нататъшно нарушение на актуалните си задължения в нуклеарната област, което може да навреди на динамичността на обновяване на полемиките ", добави той.

Техеран настоя, че Вашингтон би трябвало да приключи глобите, преди да предприеме каквито и да било стъпки, с цел да се върне към осъществяване на съглашението, и отхвърли да организира директни договаряния със Съединени американски щати.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс назова договарянията във Виена " здравословна крачка напред ", а Вашингтон " остава отворен " за директна среща с Техеран.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР