Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, който е в Букурещ,

...
Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, който е в Букурещ,
Коментари Харесай

Франция иска да води нов многонационален контингент на НАТО на Балканите

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан, който е в Букурещ, се е срещнал през днешния ден виртуално с девет свои сътрудници от Източна Европа, с цел да разиска рецесията към Украйна, съобщи Ройтерс. По информация на Клуб Z е взела участие и българската министърка на външните работи Теодора Генчовска.

В тирада пред румънския парламент през вчерашния ден Льо Дриан сподели, че Париж желае да покаже своята взаимност и да подчертае единството на Европейския съюз, откакто Русия е избрала да работи като дестабилизираща мощ.

" Франция е подготвена да се ангажира с нови осигуряващи ограничения на НАТО в Румъния ", е споделил Льо Дриан, говорейки дружно с румънския си сътрудник Богдан Ауреску. " Ние сме горди да застанем до вас, когато ситуацията със сигурността се утежнява по вашите граници, които са и наши граници ".

НАТО има многонационален сухопътен контингент от 4 000 бойци в Румъния. Съединени американски щати имат настрана свои бойци, краткотрайно пребиваващи в бази в Румъния и в България, отбелязва Ройтерс.

Агенцията цитира френски представители, съгласно които задачата на Париж в този момент е да се сътвори задача, сходна на тези в Балтийските републики, които имат водеща страна, координираща сухопътните, военновъздушните и военноморските сили.

Франция предлага тя да бъде водещата страна на задачата, която може да включи към 1 000 военни от разнообразни страни.

Очертанията на задачата ще бъдат обсъждани на среща на отбранителните министри на НАТО в средата на февруари. Докато политическото решение би могло да бъде взето тогава, разполагането на силите би лишило известно време, са споделили дипломати, представени от организацията.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР