Френският телефонен оператор Orange SA пусна нов плавателен съд на

...
Френският телефонен оператор Orange SA пусна нов плавателен съд на
Коментари Харесай

Sophie Germain, който ще ремонтира световния интернет с подводен робот

Френският телефонен оператор Orange SA пусна нов кораб на стойност 50 млн. евро (53 млн. долара), наименуван Sophie Germain. С това компанията ускорява ролята си в бизнеса с коригиране на подводни интернет кабели, които се умножиха неведнъж през последните години.

Корабът с дължина 100 метра ще извършва по една ремонтна задача месечно в Средиземно, Червено и Черно море за клиенти, измежду които Meta Platforms Inc., Telecom Italia Spa и China Telecom Corp. Корабът ще оказва помощ за поддръжката на 70 000 км кабел, осигуряващ интернет трафик сред Европа, Африка и Азия.

Пускането на кораба бе рядко срещано и добре пристигнало за промишленост, която другояче разчита на десетки плавателни съдове за инсталиране и поддръжка на към 500 подводни кабела по целия свят. През последното десетилетие броят на кабелите набъбна внезапно, с цел да се отговори на търсенето на интернет услуги, изискващи доста данни.

А това значи и по-чести повреди, с каквито международният флот от ремонтни кораби не съумява да се оправи. Според отчет на Subtel Forum множеството от тях са на десетилетия, а от 2003 година насам са пуснати в употреба единствено десетина.

Чрез дъщерното си сдружение Orange Marine следеният от страната снабдител и някогашен народен монополист има седем от към 50 кабелни кораба в света. Той е основан във военното пристанище La Seyne-Sur-Mer в Южна Франция – стратегически ситуирано сред Китай, Съединени американски щати и Африка. То е покрай Марсилия, където приключват 16 интернет кабела, и до други значими станции, в това число Генуа и Барселона.

По контракт Orange е задължена да изпрати Sophie Germain или различен ремонтен транспортен съд, основан в Сицилия, в границите на 24 часа откакто клиент алармира за щета на кабел.

Sophie Germain е оборудвана с подводен робот, който може да се гмурка на дълбочина 3 000 метра, с цел да открие развален кабел и да го извади на повърхността, с цел да бъде поправен. След като се качи на борда, се взема нов сектор от кабела от 50-километровия склад в трюма на кораба и всяка оптична нишка деликатно се съединява. След това роботът заравя запечатания кабел в ров на океанското дъно.

Целият развой лишава към три дни.

Корабът е кръстен на френски математик и физик от XVIII в., само че това не е единственият галски щрих: Сред 48-те членове на екипажа и техниците има няколко готвачи и пекар, който два пъти седмично подготвя пресни кроасани и сладкиши с шоколад.

Приходите на Orange Marine възлизат единствено на 150 млн. евро годишно – дребна част от годишните продажби на Orange, възлизащи на 43.5 милиарда евро, само че смисъла му е на първо място стратегическо.

Изправени пред конкуренцията и финансовата мощност на огромните технологии, запазването на собствеността върху нашите инфраструктури е от основно значение “, съобщи основният изпълнителен шеф на Orange Кристел Хайдеман в речта си при кръщаването на кораба.

Позицията на Orange в бранша значи, че тя постоянно си партнира с компании от бранша на огромните технологии, които в този момент са водещи вложители в интернет инфраструктурата и построяването на подводни кабели. Orange работи с Гугъл за построяването на трансатлантическия кабел Dunant и е част от консорциум с Meta, който построява „ 2Africa “ – кабелна система обикаляща целия африкански континент.

Според Еманюел Декуджис, основен механически шеф на корабите на Orange Marine, повредите по кабелите най-често се предизвикват от риболовна активност или от котви, макар че от време на време виновност имат и земетресенията и скалните сривания. След повредата на газопровода „ Северен поток “ държавните управления са в нараснала подготвеност за евентуални саботажи на сериозна информационна инфраструктура.

Обикновено интернет кабелите се управляват от групи вложители, в това число оператори, софтуерни компании и държавни структури.

„ Макар подводните консорциуми да илюстрират сполучливо съдействие сред участниците, те също по този начин отразяват мощно интернационално напрежение “, съобщи Хайдеман преди стартирането на кораба на вода.

Неотдавнашните събития в Украйна и заканите за сигурността на инфраструктурата в Черно море подсетиха на света за това. “

Войната в Украйна до момента не е нарушила работата на Orange в района, само че френските военноморски сили ще оказват помощ на новия транспортен съд да извърши работата си безвредно, в случай че се наложи, съобщи основният изпълнителен шеф на Orange Marine Дидие Дилар.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР