Френският стартъп Mistral AI обяви нов езиков модел на равнището

...
Френският стартъп Mistral AI обяви нов езиков модел на равнището
Коментари Харесай

Френската AI компания за $2 млрд., която привлече инвестиция от Microsoft

Френският стартъп Mistral AI разгласи нов езиков модел на нивото на GPT-4, съперник на ChatGPT и партньорство и инвестиция от Microsoft, оповестява TechCrunch. Това са много вести на едно място, само че е изцяло в стила на компанията, която съществува от по-малко от година, само че към този момент притегли голям инвеститорски интерес.

Mistral AI съществува от май 2023 година, като в екипа ѝ влизат специалисти от Гугъл DeepMind и Meta, а отпред е 31-годишният Артур Менш. Скоро след старта си, компанията притегли финансиране в размер на 112 млн. $, а през декември бяха набрани 415 млн. $ от вложители, измежду които - Andreessen Horowitz.
 2024: Годината на AI
2024: Годината на AI

AI за бизнеса и потребителите

Днес Mistral AI е с пазарна оценка от към 2 милиарда $.

Срещу тези пари компанията предлага своите генеративни AI модели. Първият от тях - Mistral-7B, е с отворен код и разрешава лесна персонализация. Именно той задвижва българската AI платформа bggpt на института INSAIT.

Сега компанията показа новия модел Mistral Large, който към този момент е " затворен ". Той е доста усъвършенстван, като съгласно основателите си представянето му е на равнището на GPT-4 и Claude 2. Подобно на тях, той е заплатен - цената за използването на езиковия модел през програмен интерфейс е няколко пъти по-ниска от тази на GPT-4 при опция за запаметяване на над 20 000 думи подтекст.
 Microsoft пуснаха платена AI услуга
Microsoft пуснаха платена AI услуга

Copilot Pro дава достъп до най-новия модел GPT-4 Turbo

Освен него, дебютират и още един " усъвършенстван " модел - Mistral Small, който би трябвало да се мери с Гугъл Gemini Pro и GPT-3.5. В бета версия дебютира и чат бота Le Chat, който към този момент е безвъзмезден.

Mistral Large и Mistral Small ще са налични както в границите на инфраструктурата на Mistral AI, по този начин и през Azure платформата на Microsoft. Софтуерният колос закупи миноритарен дял във френската компания и я направи втория снабдител на платени AI модели за клиентите си след Open AI. За момента не са известни финансовите детайлности към договорката.

Дали тя има общо с регулаторния интерес към мултимилиардната инвестиция на Microsoft в OpenAI също не е ясно.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР