Френският седмичник Le Point осъди кампания за тормоз срещу последния

...
Френският седмичник Le Point осъди кампания за тормоз срещу последния
Коментари Харесай

Във Франция привърженици на Ердоган атакуваха местен вестник

Френският седмичник Le Point осъди акция за " тормоз " против последния си брой, в който на първа страница турският президент Реджеп Ердоган е избран като " деспот ". Вестникът е станал обект на закани в Южна Франция, прецизира БГНЕС.
" След седмица на тормоз, обиди и унижения, антисемитски подмятания и закани по наш адрес в обществените мрежи, не щеш ли пристигна моментът в който симпатизантите на ПСР (Партията на справедливостта и развиването, т.е. партията на Ердоган) нападнаха знаците на свободата на словото и на многообразието на пресата ", съобщи Le Point в публикация, оповестена на уеб страницата на изданието в интернет.
В петък, 25 май, в предградията на Авиньон, павилион бе заставен да махне тази първа страница от рекламното си пано под натиска на група последователи на ПСР. " Група от турски последователи на Ердоган заплаши шефа на павилиона, на централния площад на Понтем с цел да го накарат да махне вестника “, сподели Хавиер Манин, основен секретар на кмета от Националния фронт Жорис Ебрар.
Компанията, която се занимава с рекламните пространства, изпрати чиновници, с цел да смъкват плаката с първа страница – портрет на Ердоган под заглавие " Диктаторът. Докъде ще стигна Ердоган? ". Кметството на Понте изиска в събота сутринта от компанията да върне паното, което бе направено към 16 часа, предизвиквайки идването на към двайсетина последователи на Ердоган. Жандармерията изпрати свои сили, с цел да опази реда.
В неделя първа страница на Le Point още веднъж бе направена невидима - покрита от пропагандни материали за Ердоган. Le Point показва, че сходна история се разиграла и във Валанс – на 100 километра северно от Понте.
" Немислимо е! Те си показват, че е допустимо да ползват своята цензура във Франция ", стачкува шефът на Le Point Етиен Гарнел пред Агенция Франс Прес.
За ръководителя на " Репортери без граници " Кристоф Делоар " тези дейности са изолирани, само че имат мощно алегорично значение ". " Те нападат продавачи на вестници, пробват се да сплашат цялата индустриална верига на пресата. И се борят в интерес на водач, който потуши плурализма в своята страна ", сподели той.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР