Френският разследващ сайт Медиапарт се добра до информация от тефтерчето

...
Френският разследващ сайт Медиапарт се добра до информация от тефтерчето
Коментари Харесай

Тефтерче на бивш либийски премиер разкрива корупция при Никола Саркози

Френският проверяващ уебсайт Медиапарт се добра до информация от тефтерчето на починалия към този момент министър-председател на Либия Шукри Ганем. Те хвърлят светлина върху съмненията за корупция при покупко-продажби на Никола Саркози с Муамар Кадафи, още през 2006-2007 година, преди Саркози да стане президент. Преди година, при подготовката на кино лентата " Сделката за свободата " за задкулисието при освобождението на българските медици, репортерът на " По света и у нас " Цвета Младенова се срещна с проверяващия публицист от Медиапарт Фабрис Арфи.


Тефтерчето на Шукри Ганем - някогашен министър-председател на Либия, който оглавява и най-влиятелното министерство на петрола. Автентичността на тези мемоари е доказана от 2 прокуратури - френската и тази на Норвегия, където дневникът на Ганем е открит, след гибелта му във водите на Дунава. Тоест - ясно е, че почеркът е на Ганем. Но въпреки всичко остава под подозрение дали това, което е написал е правдиво.

Срещам се с журналиста Фабрис Арфи в редакцията на Медиапарт в Париж. Той ми споделя по какъв начин в тефтерчето си Шукри Ганем, още през 2007 година в детайли разказва парични преводи с имена на медиатори и дати. Те били осъществени от режима на Кадафи към Никола Саркози, не по кое време да е, а още по време на президентската му акция. В следствие, след освобождението на българските медици, както твърди журналистът, тези покупко-продажби ще бъдат отчасти осветлени с обяснението, че са подписани по нужда, в името на това българските медици да бъдат избавени.
Фабрис Арфи - проверяващ публицист в Медиапарт: Тази концепция, съгласно която Франция търгува с Либия от признателност, че е освободила медиците, това не е правилно, подправено е, това е неистина. Тези бележки са в правосъдното следствие на Франция, което обаче не е за тази история, а за тежките съмнения за корупция във връзка с Никола Саркози под диктаторския режим на Кадафи.
Освен бележките на либийския министър на петрола, Медиапарт разгласява и два телефонни диалога на Кадафи със Саркози, директно след избирането му за държавен глава.
Фабрис Арфи - проверяващ публицист в Медиапарт: Кадафи му се обажда, с цел да му каже Браво, както се прави, само че в този диалог откриваме, че освобождението на българските медици напълно не е никакво изискване, сложено от Никола Саркози, с цел да прави бизнес с Кадафи. В този диалог Саркози на никое място не споделя, аз ще направя това, единствено в случай че освободите медиците.
Никола Саркози се среща с Муамар Кадафи още когато е министър на вътрешните работи на Франция. Защо е направена тази необикновена аудиенция и какво са си споделили двамата водачи на 4 очи също е предмет на следствие на френското правораздаване, настояват от Медиапарт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР