Френският производител на цимент Lafarge се призна за виновен в

...
Френският производител на цимент Lafarge се призна за виновен в
Коментари Харесай

Френска компания призна в САЩ: Да, работихме с джихадисти в Сирия

Френският производител на цимент Lafarge се призна за отговорен в Съединени американски щати по обвиняването за поддръжка на " Ислямска страна " и други терористични групи, заяви Би Би Си.

Фирмата се съгласи да заплати санкция в размер на 777,8 млн. $ (687,2 млн. паунда) по обвиняване за рушвети, давани с цел да може заводът ѝ в Сирия да продължи да работи и след експлоадирането на гражданската война в близкоизточната страна през 2011 година

Прокурорите обявиха, че това е първият случай, в който компания се признава за отговорна в Съединени американски щати за подкрепяне на терористи.

Lafarge съобщи, че " надълбоко съжалява " за събитията и " поема отговорност за обособените забъркани нейни ръководители ".

Производителят на цимент, който през 2015 година беше закупен от швейцарската Holcim, съобщи, че тяхното държание е било " жестоко нарушаване " на кодекса за държание на Lafarge.

Фирмата откри завода си в Джалабия близо до турската граница през 2010 година след инвестиция от 680 млн. $.

Американските прокурори обявиха, че сирийското дъщерно сдружение на Lafarge е платило на " Ислямска страна " и на друга терористична формация - " Фронт ал Нусра ", равностойността на 5,92 млн. $ за отбрана на личния състав на завода, до момента в който гражданската война в страната се е засилвала. Ръководителите са оприличили договореностите като плащане на " налози ", прецизира Би Би Си.

В последна сметка Lafarge изтегля завода през септември 2014 година, когато " Ислямска страна " поема контрола над града и завода.

Преди това Lafarge призна, че са плащани подкупи след вътрешно следствие. Но заместник-главният прокурор на Съединени американски щати Лиза Монако съобщи във вторник, че дейностите на компанията " отразяват корпоративна престъпност, която е достигнала ново дъно и доста мрачно място ".

" Бизнесът с терористите не може да бъде елементарен бизнес ", добави тя. В изказване новият притежател на Lafarge - Holcim, съобщи, че нито едно от дейностите не е обвързвано с Holcim, " който в никакъв случай не е работил в Сирия ".

То добави, че някогашните ръководители на Lafarge, взели участие в подкупа, са го скрили от Holcim, както и от външните инспектори.

Ерик Олсен, който ръководеше Lafarge и Holcim до 2017 година, се отдръпна от поста си след следствие на дейностите на Lafarge в Сирия.

По това време Олсен съобщи, че не е взел участие в никакви нарушения и се отдръпва, с цел да внесе " успокоение " в компанията.

Министерството на правораздаването съобщи, че висши ръководители в Lafarge са взели участие в договореностите и са били наясно, че рискуват да се сблъскат с управляващите.

Lafarge също е обект на правосъдно следствие във Франция за активността ѝ в Сирия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР