Френският проект за еврочленство на Северна Македония има една основна

...
Френският проект за еврочленство на Северна Македония има една основна
Коментари Харесай

Доц. д-р Спас Ташев пред Lupa.bg: В проекта на Макрон за Македония българите са малцинство

Френският план за еврочленство на Северна Македония има една съществена уязвимост, а тя е, че българите са прегледани като малцинство. При всички случаи България би трябвало да възрази против сходен метод. Предимството на плана е, че по този начин наречения двустранен протокол е неразделна част от решението.

Документът удостоверява, че Скопие и София са се разбрали за повдигане на ветото. По този метод ще имаме оптималната гаранция за отбрана на националните ползи. Това съобщи пред Lupa.bg доцент доктор Спас Ташев във връзка плана на Макрон за влизане на Северна Македония в Европейски Съюз.

„ В текста на двустранния протокол има доста пожелания, а не гаранции. Не е ясно какво се случва, когато Северна Македония не извършва своите задължения. Би било добре съвещанията на Смесената комисия по историческите и просветителните въпроси да се излъчват онлайн, с цел да добие гласност. По този метод ще се заобиколи нежеланието на Скопие да се договарят и подписват съглашения по това, което към този момент е признато. Трябва да има периоди и да се знае какво става, когато Македония не извършва уговорките си. Щом се изпълнят тези неща, умерено процесът по присъединение може да стартира “, счита историкът.

Попитан каква е повода Франция да изготвя план за влизането на Северна Македония в Европейски Съюз, вместо това да се направи от българска или от заинтригуваната страна, Спас Ташев изясни: „ Ако погледнем развиването, ще забележим, че преди 2 години и половина европейските ни сътрудници не ни разбираха. Преместихме акцента върху правата на индивида и започнахме да ставаме по-разбираеми. Видно е, че с всяка последваща резолюция на Екологичен потенциал, от ден на ден и повече се застъпват нашите искания. Войната в Украйна катализира желанието за започване на договаряния “.

Премиерът в оставка Кирил Петков съобщи, че ще изчака решението на Народното събрание. Очевидно е, че през днешния ден България няма да даде единодушие за унищожаване на ветото. „ Оттук нататък в къс интервал е належащо да обмислим по-добре този двустранен протокол. Най-добрият вид е Министерство на външните работи да направи нужните промени и допълнения в теста. След това да го предложим на Скопие, и в случай че то не се съгласи, да го представим на нашите европейски сътрудници. Тогава натискът ще бъде оказан върху Скопие, а не върху нас “, сподели още доц.д-р Спас Ташев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР